Post entry

Genombrott i Kurdistan-Oljebolagen får betalt för export!

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Denna nyhet kan inte betyda annat än att det är köpläge i Oljebolag verksamma i Kurdistan!

Ett officiellt uttalande från KRG kom under Fredagen, och detta kommer med all säkerhet ge ett enormt genomslag på bolagen som verkar inom Kurdistan. De kommer från och med nu få regelbundna betalningar för sin export.

http://www.bloomberg.com/news/2014-11-07/iraqi-kurds-to-pay-oil-exporters-75-million-with-more-to-follow.html

Det har under ca 2 v tid varit mycket spekulationer på nätet gällande ett pm från Gulf Keystones och deras framflyttade kvartalsrapport, på order av KRG(Kurdistans regering). Och idag kom svaret och det är inte mindre än en milstolpe för bolagen i Kurdistan och med största säkerhet starten på en rejäl omvärdering av bolagen verksamma i regionen!

Sedan att denna nyheten sammanfaller med att bolagen just nu är nerkörda till fotknölarna pga av oroligheterna runt IS och det faktum att oljepriset rasat med över 20% den senaste tiden bör betyda att man kommer få leta efter ett bättre köptillfälle!

Både DNO och Shamaran är verksamma i Kurdistan och båda bolagen kommer troligen påbörja sin resa norrut på Måndag. Jag personligen har valt att under veckan tillfälligt avyttra hela mitt Neurovive innehav och byta ut det mot DNO. Shamaran kommer troligen även den stiga kraftigt men då bolaget genomför en NE och inte har produktion än så valde jag DNO.

DNO har tidigare varit uppe i 26-27 Nok på endast förväntningar gällande regelbundna betalningar och med slutkursen i fredags på 17kr så känns uppsidan betydande nu när detta blir verklighet!

DNO vs Lundin Petroleum.

Företagen verkar inte inom samma region eller politiska klimat men det kan vara väldigt intressant att jämföra olika nyckeltal.

Börsvärde

DNO ca 15 miljarder NOK, LUPE ca det dubbla 35 miljarder SEK.

Produktion: DNO ca 40 000 fat/dag, LUPE ca 26 000 fat/dag. Värt att påpeka är att Twake där DNO har 62% ska skruva upp produktionen till 200 000 fat/dag i närtid vilket kommer göra att DNO får över 100 000 fat/dag.

Reserver/resurser: DNO, ca 600 miljoner boe LUPE ca 550 miljoner boe.

Kort sagt så är DNO mycket lågt värderad i jämförelse, om man sedan skulle göra ett PE tal nästa år så blir dagens nivåer mycket låga!

Men det kommer mera,

Den 13:e November kommer det troligen komma ytterligare nyheter från Irak men även USA.

Irak och Turkiets relation har varit väldigt kyliga sedan de godkänt att Krg skeppar ut olja från Chenya, men de har nu fått en officiell inbjudan från Bagdad, varför? Ska de godkänna exporten bara de får sin del av kakan? Dvs i princip godkänna oljeexporten?

Bagdad har även stämt en köpare i en domstol i Usa, här kommer en dom den 13:e. Ogiltigförklaras Bagdads stämnings ansökan så betyder det att kurdoljan kan exporteras utan rättsliga påföljder.

Minst sagt intressant vecka väntar!

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?