Avtalet innebär att Konica Minolta Medical & Graphic får exklusivitet till Dignicap i Japan, Kina och Indien. Avtalet är enligt uttalande i Sydsvenskan och förtydligande av Smallcap.se (de enda analytikerna som förstått Dignitanas förträfflighet) värt minst 200 MSEK kommande år (betoning på minst tycker jag mig utläsa). Det handlar om klart över 1000 system. 100 system ska levereras till Kina och Indien 2012. Jag har ju flera gånger tidigare slagit ett slag för att verkligen lyfta blicken och inte se 6-12 månader framåt i tiden som är så vanligt i aktieanalyser. Med det vill jag ha sagt att Japan är enormt, men vad tror ni inte en aktör som Konica Minolta kan prestera i Kina och Indien om, säg, 3-4 år? Allt som vi i västvärlden har tillgång till kommer till Kina och Indien. Så det faktum att Dignitana har Konica Minolta som distributör i Kina och Indien är den verkligen poängen att skriva hem till mamma om.
Med säkra kassaflöden de kommande åren har risken i Dignitana som placering minskat avsevärt – det är självklart. Inte lika självklart, men lika viktigt, är att i och med det så kommer bolaget att kunna knoppa av Braincooling. Det är en gissning från min sida, men en riktigt bra sådan om jag får säga det själv. Affären med Konica Minolta säkerställer helt enkelt att Dignitana har den balansräkning som krävs för att knoppa av Braincooling. Därför är det rimligt att nu börja fundera på vad det kan vara värt?
Braincooling-bolaget är ett förhoppningsbolag – det kan vi vara överens om. Vi kan också vara överens om att det har ett par år till marknaden och att den potentiella marknaden är gigantisk. Vad är det värt? Vi har god vägledning i andra noterade förhoppningsbolag. CLS är värt 110 MSEK. Pharmalundensis är värt 45 MSEK. Eurocine är värt 220 MSEK. Creative Antibiotics är värt 30 MSEK. En rimlig gissning kan vara att Braincooling-bolaget blir värt 60 MSEK vid avknoppningstillfället. Snittet av CLS, Creative Antibiotics och Pharmalundensis. Det innebär att vi ska lägga 7,50 kronor till värdet på Dignitana-aktien idag. Jag tror inte någon tidigare varit villig att ge Braincooling ett värde, bl a p g a osäkerheten kring om det gått att knoppa av bolaget till aktieägarna. 60 MSEK är långt ifrån någon övre gräns. Presenterar bolaget goda studieresultat så sticker värdet snabbt oavsett om Braincooling-bolaget är avknoppat eller inte.
Två saker till. Förutom de gigantiska summorna Konica Minolta avtalet innebär, det faktum att Konica Minolta tar Dignitana till Kina och Indien, att risken är sänkt och det faktum att vi nu kan räkna med att Braincooling-bolaget knoppas av finns det ytterligare en extremt viktig poäng med avtalet. Konica Minolta är en global aktör. I varje förhandling Dignitana sitter, och kommer att sitta, vet motparten att Dignitana sannolikt har ett avtalsbud från Konica Minolta. Det ger överhanden.
Min sista tanke rör USA. Där är det troligt att Dignitana själv sköter affärerna. Det kommer att kosta pengar. Pengar som de nu har. Jag noterar att Smallcap i sin kommentar skriver att 1000 system i USA inte är orimligt. Låt oss för försiktighetens skull säga att varje system ger en behandling om dagen och att Dignitana för denna behandling får 100 dollar. Det blir en omsättning på ca 230 MSEK om året med en dollar på 6,30 (och då har jag inte räknat med eventuella intäkter på förbrukningsprodukter). Initialt skulle ju Dignitanas pay per treatment vara cashflowkrävande men efter avskrivningar och andra kostnader är jag ganska säker på att vinsten hamnar över 130 MSEK. Man kan sätta vilket p/e-tal man vill på det där men jag skulle säga att 15 är ett absolut minimum och detta alltså bara för USA. Det behöver inte ligga så många år bort. Återigen, vi tjänar på att lyfta blicken.
Kommer Konica Minolta att köpa upp Dignitana? Det beror så klart på policy, men det är inte främmande för dem att köpa bolag. Så sent som den 11 april i år meddelades att Konica Minolta köpt upp Stockholmsbaserade IT-bolaget Koneo AB. Min gissning är att frågan varit på tal, men att Dignitanas ägare sannolikt har svårt att släppa bolaget på dagens nivåer + 30-50 % upp som är brukligt vid bud, samtidigt som Konica Minolta skulle få svårt att motivera ett bud som ligger högre än så gentemot analytiker och aktieägare.
Sammantaget bevisar avtalet med Konica Minolta Dignitanas förträfflighet och DigniCaps nytta. Dignitana-tåget har precis lämnat stationen och resan kommer att bli lång. Det är bara att ta plats.