Dignitana funderingar
2013-10-10 10:28, Edited at: 2013-10-10 16:31Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.
När slutar detta chickenrace? Det är framåt vi ska blicka.
Jag läser en del forumsnack om Dignitana emellanåt och förstår att en del är väldigt missnöjda och det kan jag ju till viss del förstå eftersom besvikelserna varit många. Men det är ju långt ifrån någon ovanlighet att förseningar dyker upp för ett medtechbolag så till slut beror det väl på vilken tidshorisont man har. Jag har hela tiden varit fokuserad på vad som händer i USA eftersom jag är övertygad om att det är där som de riktigt stora värdena kommer att skapas och det är också landet där Dignitanas framtida ägare sannolikt kommer ifrån om inte Japanerna kniper bolaget innan.
Dignitana har fått ett extremt bra mottagande i USA och har trots sin litenhet blivit lite av en mediadarling. Bolaget har i två omgångar lyckats säkra välgörenhetspengar för att sponsra studierna som genomförs extremt kostnadseffektivt i jämförelse med vad andra bolag får betala. Anledningen till detta är att cancerklinikerna mer eller mindre slagits om att få vara med i studien. När Martin Waleij i en intervju häromveckan berättade att en klinik tagit in fem patienter första veckan förstår man vad det handlar om. Att kunna erbjuda sina patienter en cellgiftsbehandling där de får behålla håret är en enorm fördel på den konkurrensutsatta vårdmarknaden i USA. Varför tappa håret om man inte behöver? Varför använda sig av ett försäkringsbolag som inte erbjuder skalpkylning om man inte behöver?
Vi vet, FDA vet och klinikerna som idag testar DigniCap vet också att den fungerar utan allvarliga biverkningar och vi vet också att Dignicap är det mest bekväma systemet som har patenterade temperaturgivare i kylmössan och därmed slipper överkyla huvudet och därmed onödigt mycket obehag. Vid lansering ser jag framför mig följande scenario. De fem klinikerna som idag är involverade i studien börjar sälja mer eller mindre från dag ett efter godkännandet (utrustning finns ju på plats). Deras lokala konkurrenter tvingas bjuda in Dignitana omgående för att även de ska kunna erbjuda patienterna att behålla håret. Jag gissar att 15-20 kliniker kommer med på tåget redan första 2-3 månaderna och att man efter det kan börja plocka russinen ur kakan. Martin Waleij har vid något framträdande sagt att han tror att de största sjukhusen ensamma ska kunna generera upp emot 50 MSEK i omsättning och dessa ska naturligtvis med på tåget tidigt.
Den årliga marknaden har tidigare bedömts till 6-800 MSEK. Det bör påpekas att detta är ett antagande baserat på att bara bröstcancerpatienter ska få behandlingen men jag har läst en intervju med en läkare från Wake Forest (som jag tyvärr inte kan hitta nu) där det mer än antyds att metoden kommer att erbjudas till alla cancerpatienter som kan ha nytta av den. Metastaser bildas i ett mönster som jag inte riktigt har koll på men vill minnas att jag har läst att bröstcancer i en sekundärmetastas kan bilda skalpmetastaser. Dvs efter att brösttumören bildat en metastas på annat ställe i kroppen kan denna i sin tur metastasera till skalpen. Detta är anledningen till att studien utförs på bröstcancerpatienter. För att kunna följa upp om det finns större risk för att skalpmetastaser ska bildas. När studien väl är färdig kommer man förmodligen släppa på för cancerformer som inte bildar skalpmetastaser. Förmodligen hägrar alltså en marknad som är minst dubbelt så stor som den ovan nämnda. För sakens skulle bör väl också nämnas att det redan finns en studie baserad på 3000 patienter där man gjort uppföljning på tidigare skalpkylningspatienter och att inga samband till skalpmetastaser har hittats. Dessa patienter var dock i andra länder än i USA.
Av skäl redovisade ovan tror jag på en snabb utrullning. Vi har redan sett att de privata sjukhusen i UK gärna visar upp sina Dignicapsystem och det finns anledning att tro att deras amerikanska motsvarigheter kommer vilja göra samma sak. Ett år efter godkännande gissar jag att bolaget har runt 100 MSEK i årstakt och har rullat ut något över 100 system. Efter 3 år gissar jag att 30 % av marknaden har penetrerats kan låta aggressivt men efter att ha läst vad de amerikanska tidningarna och patienterna säger tror jag att trycket kommer vara hårt på sjukhusen att erbjuda metoden. Mellan 400-600 MSEK i omsättning efter 3 år låter inte orimligt i mina ögon och med ett pay per treatmentsystem borde Dignitana kunna räkna hem riktigt fina marginaler. Det finns inga konkurrenter som kan pressa priserna och de enda kostnaderna blir avskrivningar och service men för enkelhetens skulle räknar jag med att servicekostnaderna uppvägs av engångsartiklar. 500 system kostar förmodligen Dignitana runt 70 000 stycket att tillverka. De har tidigare sagt att den nya designen sänker priset och med rejäla volymer kommer också priset ned. Avskrivningarna hamnar på 7 MSEK om året och man inser plötsligt vilka bruttomarginaler det handlar om. En organisation i USA borde man kunna få runt på 50 MSEK om året vilket gör att vinsten hamnar mellan 340-540 MSEK för bara USA-marknaden och jag undrar lite när aktiemarknaden ska börja diskontera detta? Om ett år kommer vi att sitta som på nålar och undra när godkännandet från FDA kommer och jag tror att det finns goda chanser att det kommer under 2014 även om det blir sent på året.
När man tittar på siffrorna inser man att Dignitana har valt att lägga en stor del av sina begränsade resurser på USA. Det finns guld att hämta och om inte aktiemarknaden inser detta är jag övertygad om att det står ett uppköp för dörren. Eftersom mycket hänger på ett FDA-godkännande är det först efter ett sådant man kan räkna med ett bud. Siffrorna ovan antyder att en köpare kan klättra ganska högt och ändå få bra avkastning på pengarna. Ett bud under 1,5 Mdr SEK skulle jag avvisa direkt när godkännandet fanns på plats men även om jag tror att risken för ett avslag är nästan obefintlig skulle jag idag kunna sälja för 800-1000 MSEK. Om ett bud skulle hamna under dom nivåerna väntar jag hellre.
Jag funderar lite på vilket bolag som har ett bättre utgångsläge än Dignitana. Kursen straffas extremt hår för de prognosmissar och förseningar som varit men ingen på marknaden verkar blicka framåt. Jämför med bolaget CLS. Visst har de en stor potentiell marknad men de har inte ens påbörjat kliniska studier och har ett börsvärde på 275 MSEK. Ett annat medcinteknikbolag har visserlgen påbörjat studier men är långt ifrån att starta riktig försäljning: Episurf med börsvärde 450 MSEK. Snart börjar investerarna hitta till Dignitana och vad som blir startskottet för rusningen är svårt att säga men det enda som behövs är att investerarna börjar titta framåt. Kanske kan Kinagodkännandet, som bolaget tror kommer i år vara gnistan som får raketen att stiga. I värsta fall får vi vänta ett år tills spekulationerna runt ett FDA-godkännande kommer igång men det känns ändå som om man nu sitter i vinnarhålet som Dignitanaägare. Det enda som krävs för att tjäna tio gånger pengarna är ett hyfsat genombrott i USA om det blir totalsuccé kan det bli mer än så och detta ligger i närtid. Kanske så lite som tre år? Risken är betydligt mindre än i många andra företag som åtnjuter betydligt högre värdering och potentialen är det sannerligen inget fel på heller.
Jag brukar skriva om mina investeringar för att jag ska reda ut tankarna för mig själv och de flesta gånger hamnar grejerna i papperskorgen men idag har jag nästan överraskat mig själv. Jag klagar på att andra inte höjer blicken och så har man gått och glömt vilken härlig potential som finns i Dignitana. Kanske ska man sluta läsa alla negativa inlägg på forum och annat och bara koncentrera sig på sina egna tankar.
Redigerad. Wow denna hade jag inte sett innan jag skrev inlägget:
http://sanfrancisco.cbslocal.com/video/9119635-healthwatch-cold-cap-helps-cancer-patients-keep-hair/