Post entry

Dignitana - exponentiell tillväxt

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Det är den som lyfter blicken lite och kan idka tålamod som gör det riktiga klippet i Dignitana.

Sitter och funderar lite på vad det underliga uttalandet mellanår 2012 betyder. VD Martin Waleij säger att han ska växa med 100 % och göra vinst trots produktionsproblem och “mellanår”. Vi vet alla att det kostar att växa så vinsten är i sig nästan unik men det riktigt intressanta är vad detta uttalande innebär för 2013 - alltså, om 100 % tillväxt 2012 är ett mellanår. Vad händer då 2013?Min gissning är att vi då tar oss förbi 100 msek i omsättning. Hur långt förbi beror självklart på de amerikanska och japanska lanseringsprocesserna. Men OM bolaget lyckas göra vinst på 40 miljoner i omsättning 2012 kommer bruttovinsten från de ytterligare 60 trilla mer eller mindre rätt ner på sista raden. Självklart kommer den amerikanska lanseringen kosta men det är främst i kassaflöde så 2013 borde kunna se en vinst på 30-35 msek. Frågan är vad marknaden är beredda att betala för vinsten men med tanke på bristen på tillväxtbolag kan det säkert bli en del? Det är alltså inte alls orealistiskt att vi redan i år får se ett börsvärde på 5-600 MSEK. Kanske till och med troligt.

Om man lyfter blicken ännu mer in i 2014 tror jag att omsättningen fortsätter att stiga explosionsartat. Då är Japan och USA i full gång och 300 system till japan ger 60 m. Om Dignitana hinner få ut 300 system i USA borde dessa kunna generera minst 2 behandlingar per system och dag räknat på 300 dagar vilket skulle bli 126 m. Självklart klarar systemen fler behandlingar men ett visst mått av försiktighet kan vara på sin plats. Självklart kommer även Europa att sälja ett par hundra system vilket gör att vi nog kan se fram emot en omsättning en bit norr om 200 msek. Från 20 till 200 på 3 år låter som något till och med institutionerna skulle vara intresserade av. Håll koll på vad de kända småbolagsfonderna gör. Det mest intressant är att marginalerna för pay per treatment kommer att vara fruktansvärt bra. Systemet skrivs av på fem år vilket innebär en avskrivningskostnad på 20 000 per år och maskin plus service. Å andra sidan tillkommer engångsgrejer som med råge väger upp detta. Vinsten blir i nämnda fall bara i USA över 100 msek. I min värld betyder det 2 miljarder i börsvärde, minst eftersom vi säkert kommer att se en 100 %-ig tillväxt de närmsta åren efter lansering. Och då är de ändå bara i början på utrullningen. Jag tror att vi kommer få se uppköpsförsök så fort dignicap är godkänt i USA. De som kan marknaden vet att bolaget kommer att kunna dra in stora pengar och eftersom den svenska aktiemarknaden mest verkar vara intresserad av vad som händer för stunden istället för att höja blicken lite kan det bli ett riktigt kap för köparen.

En flytt till OMX-smallcap skulle självklart kunna hjälpa bolaget till mer långsiktiga professionella investerare. Det är tydligt att first north-flytten var ett första steg och det är väl inte otroligt att bolaget listar sig där i slutet på nästa år.

Tror att vi sent nästa år ser Dignitana på OMX-smallcap. De har varit tydliga med att det är dit de ska hela tiden och nu tror jag att vi andra börjar förstå att det är där de hör hemma.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?