Post entry

DIBS - Stor potential till begränsad risk

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

DIBS presenterar sin Q4 på tisdag och varesig man är långsiktig investerare eller rapportspeckare så kan det vara värt att slänga ett öga på bolaget.

Internethandeln har ju haft en riktigt bra jul och dessutom tenderar DIBS att växa snabbare än marknaden, vilket främst är tack vare att deras kunders omsättning växer enormt kraftigt. Läs gärna dessa artiklar: http://kreditor.se/nyheter/julhandeln-okar-med-37-procent.htmlhttp://www.ekonominyheterna.se/nyheter/2007/12/18/rekord-for-julhandel-pa-na/index.xml

Mer specifikt räknar jag för Q4 ett resultat per aktie i spannet 0.73-0.83 kr och en bibehållen rörelsemarginal på stabila 30%. Hamnar vi mitt i spannet blir VPA 2007 2.38 kr (ingen skatt betalas tack vare förlustavdrag). Räknar man dock av princip med skatt, vilket är standard i företagsvärdering så hamnar vi på 1.71 kr VPA 2007.

Dock har ju förlustavdraget ett värde och främst då eftersom det generar mer pengar i kassan vilket ökar förvärvsmöjligheterna. Därför tycker jag det är mest rättvist att räkna på ett hypotetiskt tal däremellan, dvs. 2.05 kr.

Alltså har vi P/E 23 på 2007 års vinst, vilket kan tyckas högt men kom ihåg att DIBS växer oerhört fort och risken för stora avvikelser i den framtida intjäningen är mindre än för något annat bolag på hela börsen (i mina ögon).

Dessutom värderas tyska konkurrenten Wirecard till P/E 30 på 2007 års förväntade vinst enligt Reuters. Faktum är att DIBS vore en mumsbit för Wirecard och i den här branschen handlar det om att köpa eller köpas. Alltså måste DIBS själva förvärva många bolag vilket kommer att gynna resultatet, gör det inte det kommer troligtvis ett bud med en rejäl premie (>30%). Föjaktigen en win-win situation för aktieägarna och ännu ett starkt argument till köp.

35% vinsttillväxt för 2008 är inte alls något grovt antagande och då får vi ett betydligt lägre P/E tal på ca 15. En inte helt orimlig värdering vid stabilare börs är P/E 25 och då har vi en riktkurs på 78 kr för 2008. Med andra ord en uppsida på 66% från dagens kurs...

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?