Post entry

Svininfluensan - en global omvärldsfaktor att beakta

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Svinfluensan sprider sig nu med förbluffande hastighet över världen. WHO har uppgarderat smittan till en 6a i det 6 gradiga pandemiklassifiseringssystemet. Huruvida den är ett dödlig hot för gemene man debatteras ännu men alla är överens om att den kommer att drabba en stor del av klotets människor. Myndigheter världen över förbereder sig så gott de kan för att mildra effekterna för individer och samhället.

Samtidigt innebär en världsomfattande pandemi fantastiska affärsmöjligheter för en del företag som råkar vara i "rätt" branch.

De mest uppenbara vinnarföretagen är vaccintillverkarna som nu har överfulla orderböcker, ex.vis Roche och Glaxo. Som kuriosa kan här också nämnas svenska Diamyd Medical som visserligen enbart arbetar med diabetsrelaterade läkemedel men som genom sitt 10%iga innehav i Protein Science (onoterat USA) är exponerat mot en helt ny revolutionerand vaccin framställningsteknologi som nu fått stor uppmärksamhet (och stora beställningar) inte minst i USA och av amerikanska myndigheterna. Andra vinnare är förstås underleverantörerna till dessa vaccintillverkare - det kan röra sig om allt från förpackningar till rena laboratorieförbrukningsprodukter.

Nästa steg i kedjan är sjukvården som alltså har att adminstrera vaccinet. Kanske inte helt lätt att identifiera potentiella vinnaraktier i detta ledet, men helt klart är att den privatägda sjukvården kommer att få ett uppsving när samhällets sjukvårdsapparaten nu sätts under kapacitetspress.

Det pratas mycket om immunförsvarets betydelse för om och hur allvarligt man kommer att drabbas av svininfluensan. Läkemedelsföretag som har immunförsvarsstärkande preparat kan förmodligen därför räkna med kraftigt ökande försäljning av sådana produkter.
Biogaia har i två vetenskapligt upplagda studier visat på en halvering av mottagligheten för infektionssjukdomar bland yrkesarbetande och bland barn på ett dagis efter konsumtion av en probiotisk bakterie.
Probi har också påvisat probiotiska bakteriers effekt mot förkylning och lanserar nu till hösten en ny bakteriebaserad produkt. Även om dessa företag inte uttryckligen kan påstå någon effekt "what so ever" mot influensan är det naturligt att människor kommer att göra allt för att minimera risken att drabbas och detta lär leda till en ökande konsumtion av produkter baserat på probiotiska bakterier. ( Min personliga strategi är just Biogaiatabletter + strikt handhygien).

Det finns förståss också bolag som kan drabbas negativt av pandemins utbredning och det gäller bl.a. personalintensiv tillverkningsindustri som kan få produktionsstörningar om personalen sjukskrivs i högre utsträckning än normalt. Å andra sidan kommer detta att gynna personaluthyrningsföretagen t.ex. Uniflex som hyr ut personal för industri, bygg och lager per dag, vecka eller månad. Det innebär en smidig back up inför eventuellt kraftigt ökande sjuskrivningar för tillverkningsindustrin i Sverige.

Pengar och investeringar i all ära men viktigast i detta sammanhang är kanske ändå att undvika att personligen drabbas av influensan. Där är mitt råd :

1. Vaccinera dig så snbbt du kan
2. Stärk ditt immunförsvar ytterligare genom regelbunden och nyttig kost, mycket sömn och regelbundet intag av Biogaia produkter baserad på Reuteri bakterier
3. Tvätta händerna ofta och undvik närkontakt med personer som uppvisar symptom

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?