Post entry

Potentiell 100-dubblare på sikt

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Diamyd tycks helt bortglömt på börsen. Men att bota Diabetes har man inte gett upp. Bolaget har idag ett börsvärde understigande sina egna pengar på banken, 64 mkr, inga skulder. Hela Diamyds verksamhet värderas idag till 0 kr. Storägarna ökar. Kassaförbränningen i nuvarande takt är runt 16 mkr per år vilket tillsammans med uttalande från VD i våras betyder att pengarna skall räcka fram till 2015 då avgörande besked i de nya diabetesstudierna trillar in. Det finns således ett stort utrymme för spekulationsrace i takt med att andra möjliga nyheter lyfter intresset för bolaget.

Lika betydelsefullt är sannolikt förvärvet som gjordes i våras där Diamyd köpte upp ett forskningsprojekt från USA. Diabetesverksamheten, som nu går under bolagsnamnet Diamyd Medical, har tecknat ett exklusivt licensavtal med University of California, i Los Angeles, om en patentportfölj gällande gammaaminosmörsyra, GABA, som behandling av diabetes. Förhoppningen är att GABA-projektet ska verka som ett komplement till Diamyds diabatesvaccin GAD, som i dagsläget utvecklas i forskarinitierade studier. GABA-projektet ska dessutom också kunna verka som behandling av typ 2-diabetes och ledgångsreumatism, skriver bolaget i ett pressmeddelande.

Från dagens bokslutsrapport

VD har ordet

Efter en intensiv period i maj och juni med listningen på First North och en övertecknad nyemission, har Diamyd Medicals fokus flyttats till affärsutveckling samt tillverkning av en ny batch av diabetesvaccinet Diamyd®. Vårt nuvarande lager behöver förnyas och tillverkningsprocessen har utvecklats sedan vi senast tillverkade en batch för kliniskt bruk.

Att ha tillräckligt med färskt diabetesvaccin tillgängligt är viktigt för vår strategi att genom samarbeten med externt finansierade forskargrupper få till stånd ytterligare kliniska pilotstudier med diabetesvaccinet Diamyd®. Dels i kombination med andra läkemedel för att uppnå en stark betacellsbevarande effekt, dels genom att behandla tidigare i sjukdomsprocessen för att försöka förhindra att typ 1-diabetes och annan autoimmun diabetes överhuvudtaget uppstår.

Tillverkningen av den nya batchen gjordes i slutet av september i Nederländerna och genomfördes utan problem. Läkemedelstillverkning lyder under ett strikt regelverk som kallas Good Manufacturing Practice (GMP) som ställer höga kvalitetskrav och för tillfället genomförs en mängd tester på produkten för att bekräfta att den uppfyller alla tillverkningskrav.ViräknarmedattdenyaflaskornameddiabetesvaccinetDiamyd® kommerfrisläppasför användande i kliniska studier senare under hösten.

Vi arbetar parallellt med flera olika akademiska forskargrupper som har uppslag till nya studier med diabetesvaccinet. Fördelen med detta upplägg är att vi kan testa ett större antal hypoteser än om vi skulle driva och finansiera alla studier med diabetesvaccinet själva. Jämfört med företagsfinansierade studier är nackdelen att det går långsamt då vi är beroende av att forskarna aktivt arbetar med projekten och söker och beviljas anslag samtidigt som de är upptagna med sin ordinarie verksamhet vid respektive sjukhus.

Två forskarinitierade studier med diabetesvaccinet Diamyd® pågår redan. I studien DIABGAD-1 provar man att kombinera diabetesvaccinet med det antiinflammatoriska läkemedlet ibuprofen och relativt höga doser av D- vitamin. Studien startades tidigare i år och mer än en tredjedel av de planerade 60 patienterna har gått in i studien. Sedan 2009 pågår även en forskarinitierad studie i Skåne med barn med hög risk att få typ 1-diabetes i syfte att förhindra att sjukdomen bryter ut.

På affärsutvecklingssidan arbetar vi intensivt med att utvärdera nya möjligheter till samarbeten och affärer inom diabetesfältet. Vi har deltagit vid flera internationella diabetesmöten och kommer även att vara representerade på den årliga världskongressen för barn och ungdomsdiabetes (International Society for Pediatric and Adolescent Diabetes) nästa vecka, som i år förlagts till Göteborg. Nästa vecka är det också Nordic Life Science Days i Stockholm där vi kommer presentera Diamyd Medical för potentiella investerare och partners från hela världen.

DAGS ATT KÖPA DIAMYD

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?