Post entry

Golvat Diamyd har kraft att resa sig

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Sunt förnuft är underskattat. Efter en kraschad Europa-studie råder förvirring utan någon vidare förnuftsmässig värdering av kvarvarande värden i Diamyd Medical.

Görs förnuftsmässig värdering med hjälp av kunskaper, erfarenhet och intuition ger detta att bolaget självfallet är värt betydligt mer än kassans värde om dryga 15 kr/aktie. Kassan förbrukas ju med tiden genmäler förstås nån som är negativ. Visst men..

Kassan måste värderas i förhållande till kassaförbränning och i kombination med granskning av allt möjligt övrigt. Det är förstås inte så enkelt som några vill se saken att kassan bara förbränns upp i tomma intet. Förnuftigt använd omvandlas den till ett forskningsportföljvärde om den satsas rätt i högintressant forskning. Så att kategoriskt säga att en så stor kassa inte ska värderas visar bara på okunnighet.

Företag med bra projekt utan kassa värderas ofta lågt just pga av avsaknaden av kapital. Kassan ska naturligtvis värderas i förhållande till kassans storlek, hur denna investeras och på så vis omvandlas till värden i forskning eller uppköp. Till vad och hur länge den räcker. Detta sker varje dag som Diamyds smärtplattform med NP2 avancerar mot besked om att studien är fullrekryterad och under hösten när de sista patienterna under några månader forskning kompletterar de första patienternas resultat. Det sker när NG2 mot diabetsneuropati förbereds och när den avancerar in i Fas I/II (2011) och när dessas efterföljare, som också förbereds, också avancerar in i klinik. NP2 Enkefalin har visat påtaglig och varaktig minskning av smärta. Inga allvarliga biverkningar har rapporterats. Om NP2 lyckas kommer det att bli riktigt stort. Möjliga partners har redan visat ett stort intresse för NP2 våren sommaren 2010. Eftersom NP2 spårar och banar väg kan efterföljarna gå snabbare fram. Och det finns en rad högintressanta projekt i bolaget som tillsammans med relativt starka finanser har utmärkta förutsättningar att bli kända kommande år. Bla annat kan nämnas att prekliniska studier med NTTDS visat signifikanta resultat med nervtillväxtfaktorerna neurturin, GDNF och NT3 vid behandling av erektil dysfunktion- en vanlig medicinsk komplikation till följd av diabetesneuropati eller prostataoperation.

GAD-patentet har inte bara fortsatt värde inom diabetesforskningen utan även för behandling av kronisk smärta orsakad av diabetesneuropati och ryggmärgsskada (NG2) och för behandling av Parkinson (Neurologix). Inom NTTDS finns projekt som visat på en möjlig behandlingsmetod mot glioblastom och andra cancerformer. Den samlade portföljen kommer att ha användningsområden långt utöver diabetes och smärta dvs det som idag är allmänt känt. Den humana smärtforskningen inom Diamyd har mer än 10 års värdefull förberedande forskning i botten. Först nu kan en rad humana studier genomföras.

I detta fall placeras alltså kassan gradvis i flera projekt av världsklass inom en unik smärtplattform vars tidiga resultat fått läkarna att häpna och Big pharma att bli mycket intresserade. När företag med goda affärsideer väl tagit in pengar brukar det leda till att de värderas upp sedan den finansiella risken minskat. I Diamyd med dess smärtportfölj finns alla förutsättningar på plats.

En viktiga faktor för investeringsbeslut är att affärsidén håller - finns bra forskning med preparat som kan öka i värde? Svaret för den som läser in sig noga är ett uppenbart ja. En annan faktor i beslutsunderlaget är om dessa värden hanteras av en bra entreprenör och en bra ledning. Mitt svar är likaledes ja. Därtill behövs vanligen investerare som skjuter till kapital, men här finns redan kapital nog för ett antal år dvs bolaget hinner avsluta NP2 stadda i kassa för att vid tillfredsställande resultat snabbt kunna förhandla fram ett bra avtal alternativt avyttra Diamyd Inc eller hela Diamyd.

I Diamyd finns idag alltså redan allt inom smärtplattformens ram som behövs för att det stukade företaget om några år åter skall kunna växa och blomstra via befintlig forskning, befintlig kassa och erfaren ledning. Att en viktig fas III studie för det lovande gadvaccinet inte gick som förväntat betyder inte att ledningen för kvarvarande verksamhet är sämre eller att bolagets oberoende studier inom smärta har sämre förutsättningar. För kommande arbete har Diamyds ledning samma erfarenhet, kontaktnät, entusiasm, målmedvetenhet. Målsättningen att starta redan förberedda smärtstudier inom diabetesneuropti NG2 i år och köra färdigt NP2 så att de snabbt kan sluta avtal efter en positiv Fas II studie i höst är fullt rimligt att uppnå. Och i detta finns naturligtvis redan nu ett stort värde som idag alls inte avspeglas i kursen. Det lär bli en spännande fortsättning när bolaget får in allt fler produkter i klinik.

Efter att en första grov förnuftsmässig omvärdering gjorts kan också en mycket grov substansvärdering av bolaget göras. Inom ramen för bägge blir det tydligt vad som är företagets lägsta värde vid en ordnad försäljning eller likvidation: kassan plus övriga värden minus skulder.

Till övriga värden får räknas att bolaget har egenvärde i know-how, nätverk och personal van att organisera och driva forskningprojekt med få egna anställda till särklassigt låg kassaförbränning. Därtill finns eget forskningskunnande i dotterbolaget Diamyd Inc, en bred intressant patentportfölj inom flera olika typer av högintressant smärtbehandling, parkinson och även om just nu det mesta gadvärdet till största delen får räknas bort finns kvarvarande värde i gad patent och den lowcost research som forskarvärlden kommer att fortsätta inom gad65 och diabetes. Gadgenen och gad65 kommer fortsatt vara intressant, forkarna vet ännu inte exakt hur, men vad sker när de hela verkningsmeknismen klarlagts? Ingår det patenterade gad65 på något vis i framtida kombinationsdiabetesbehandling? Kan de klargöra varför vissa subgrupper är mer mottagliga? Fungerar gad65 för LADA? Fungerar det preventivt? Betydelsen av gad65 är långt ifrån borta, men tills vetenskapen via nya rön vet får antagligen Gad leva på sparlåga med forskarinitierade projekt. Kommer något nytt ut kommer kapital/partner åter. Till dess får de ligga lågt med dyrare Diamydsponsrade projekt.

Framgångsrika företag leds ofta av starka entreprenörer som Anders Essen-Möller. Han har visat sig kunna leda med handlingskraft och utveckla sina företag där goda relationer världen över spelar en viktig roll. AEM är en vinnande person med en sällan skådad marknadsinstinkt för bra preparat som GAD, lovande investeringar inom biotech, som det i Protein Sciences, PSC, och mindre företagsköp som Diamyd Inc. Han har dessutom något så ovanligt som ett ärligt uppsåt.

För långsiktigt skådande investerare är inte aktiens värde idag vid tidpunkten för investeringen såå intressant som vad den kan bli om några år relativt affärsrisk. Potential, Risk och Reward måste vägas och här finns gott om både risk och potentiell reward.

Kan smärtplattformen och NP2 vara värt +40 kr redan om ett antal kvartal och vid avtal 2012 mer? Jag tror det. Det behövs många perspektiv med olika utfall risk/reward och utgår man från att allt kommer att misslyckas ska man naturligtvis inte ha aktien till något pris. Svårt att sia om vad Diamyd kan vara värt om 2-4 år om smärtplattformen blir så lyckad som jag tror, om Parkinsonbehandlingen fortsätter visa goda resultat och om PSC äntligen får ut Flublok på marknaden, men det är bra att ha en grov uppfattning och sen räkna av värden för risk.

Affärsidén att ta smärtpreparaten till Fas II och sälja/licenciera ut med åtföljande kraftig värdestegring är hållbar. Fungerar NP2 är det relativt sett ganska kort tid kvar till en substansiell kursuppgång.

Hur stort investeringsbehov har Diamyd innan dess och innan ett avtal som kan vara på plats sommaren 2012? Är ledningen kompetent att driva företaget? Enligt mig ja, liksom att utveckla och expandera bolaget.

Håller affärsidén vad den lovar, dvs kan de utlicenciera NP2 efter positiva resultat i höst? Ja, de har redan haft intresse från Big Pharma och man kan räkna med att de utvärderat marknadsrisken. Big Pharma var intresserade eftersom det finns ett enormt behov av smärtlindring där inget annat hjälper, smärtlindring som inte dövar hela kroppen, smärtlindring som kan ges en gång i månaden, smärtlindring där inte kroppen skapar tolerans, smärtlindring utan risk för drogberoende och där kroppen vänjer sig och kräver allt högre doser.

På grund av den långsiktiga effekten av lokal behandling av kronisk smärta, liten dos med kroppegna preparat och låg risk för biverkningar och den ökade livskvalite som en lokal långtidsverkande smärtbehandling ger kan smärtportföljens NP2, NG2, NE2 vid lyckade studier antas ta goda marknadsandelar i en marknad där etablerade preparat misslyckats i nästan hälften av patienterna. Läkemedel för att behandla neuropatisk smärta har historiskt låg effektivitet och dosbegränsande biverkningar. Därför kan nya behandlingsformer för neuropatisk smärta antas gå en ljus framtid till mötes och få betydande framgång både som alternativ behandling och som kombinationsbehandling. Detta är en marknad med skriande behov där neuropatisk ryggsmärta är vanligast, men både neuropatisk cancersmärta, diabetesrelaterad och HIVrelaterad kronisk neuropatisk smärta är mycket vanligt förekommande.

En extern köpare av bolaget kan få massor av högintressant forskning och patent gratis om de betalar med kassan, vid 15 kr som rimligen är värt betydligt mycket mera. Justeras inte kursen upp till intervallet 20-30 kr kommer bud komma av det enkla skälet att det går att ta över mycket stora värden i forskningsportfölj för nästan ingenting.

Med tre olika via NTDDS verkande smärtpreparat: enkefalin, gad och endomorfin har bolaget en komplett smärtportfölj med produkter som omfattar de tre huvudsakliga smärtreceptorerna. Diamyd kan med dessa tre kombinera och utveckla produkter inom multipel smärta och neuropatisk smärta. Bara preparat för neuropatisk smärta slåss om en total framtida marknad om ca 25 - 60 miljarder kronor i brett intervall beroende på om Datamonitor eller konkurrent skattar. År 2009, genererade den globala smärtlindrande marknaden intäkter på mer än 50 miljarder USD. Smärta är en global miljardmarknad som dessutom förväntas växa väsentligt.

Kan Diamyds smärtportfölj ta bråkdelar av en växande miljardmarknad med stort behov av nya behandlingsformer har bolaget en högst intressant framtid.

Eftersom fortsatt resa sannolikt blir guppig och verksamheten som sådan innebär osäker resa kan jag inte reka någon att köpa utan att först läsa på ordentligt och noga ta till sig att här finns stora möjligheter - men färden är riskfylld.

Mvh

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?