Post entry

Diamyd - NP2 vs NP-1 / Abstral

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Jag blev lite nyfiken på vad skillnaden mellan dessa preparat var så jag skrev och frågade Diamyd, här kommer svaret:

"Tack för ditt mail och ditt intresse för Diamyd!

Det är svårt att svara kort på din fråga då vårt angreppssätt är väldigt skiljt från de produkter du nämner, men jag skall försöka hålla det kort och inte för tekniskt.

Både Orexo och Epicept använder olika vanliga teknologier för att leverera sedan länge kända smärtstillande kemiska substanser. Det nya i dessa produkter är kombinationen av substanser och leveransteknologi. Orexo har en tablett med opioiden fentanyl (Abstral) och Epicept en kräm (NP-1) man smörjer på huden som innehåller serotonin-norepinephrine reuptake inhibitorn amitriptyline och opioiden ketamin. Det är själva formuleringen och kombinationen av de aktiva substanserna som är det nya med dessa produkter, alltså i princip vad man blandat den aktiva substansen med. Båda måste tas flera gånger om dagen och åtminstone Abstral går ut i hela kroppen, medan NP-1 eftersträvar en mer lokal effekt. Båda substanserna är syntetiska kemikalier.

Diamyds NTDDS-teknologi och NP2 är väldigt olika de andra två då det är en vektor som för in den aktiva substansen direkt och bara till de nerver som finns i området där man har ont. Det är faktiskt så att vår vektor tillverkar den aktiva substansen på plats inuti i nerverna som upplever smärta. Effekten av en enda dos kan därför kvarstår i flera veckor. Genom att det är en så lokal behandling undviker man många av de biverkningar som är förknippade med smärtmediciner som går ut i hela kroppen, som morfin t ex. NP2 levererar opioiden enkefalin, som är en av kroppens egna naturliga smärtlindrande substanser.

I fas I-studien med NP2 Enkefalin vi nyligen rapporterade var tog alla deltagarna redan maximalt med konventionella smärtstillande mediciner, som opiater (Abstral är t ex en opiat). NP2 visade sig kunna ge påtaglig och långvarig smärtlindring utöver dessa andra mediciner."

/Pfenix

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?