Post entry

Diamyd inlösen tredjedel av aktierna

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Ett inlösenförfarande skulle innebära en tillfällig återbetalning för ett antal ägare i ett pressat läge och möjliggöra fortsatt långsiktighet om företaget lyckas i kommande studier. Många aktieägare i Diamyd har gjort stora förluster och bör gynnas i detta läge. Inlösenkurs 20 kr, alt en split 2:1 med samtidigt skattemässigt fördelaktig återköp av nya aktien för 10 kr föreslås.

Såsom tillhörande de långsiktig ägarna i Diamyd är jag självfallet intresserad av att bolagets välgång ska sammanfalla med min egen. Jag ser stora framtida möjligheter i den för många okända smärtdelen och har valt att behålla mina aktier. Tyvärr har motgångar och det stora fallet gjort att många förlorat kapital och några har inte haft möjligheten att bestämma själva om de ville kvarstå som ägare. Diamyd har definitivt bra lovande projekt som kan blomma ut framöver samtidigt har marknaden handlat ner aktien till under hälften av en rimlig värdering sett till kassan på dryga 14 kr och andra tillgångar i ägande samt forskningsvärde motsvarande lika mycket.

Vill Diamyd ha kvar en skara positiva långsiktiga ägare som fortsatt tillgång i framtiden bör de snarast presentera en stategi som både satsar på lovande projekt i bolaget och uppmuntrar de ägare som burit upp bolaget under ett antal emissioner som nu fått en rejäl ekonomisk och mental känga där dagens prissättning av aktiekursen förvärrar deras läge.

Lyssnar jag av tongångarna finns vettiga förslag inom gruppen långsiktiga som talar för inlösen av aktier då Diamyds satsning på diabetes dragit in ett kapital som överstiger vad som i det närmaste behövs för att driva smärtforskningen till en punkt där utfall avgör om den blir ”självbärande” via avtal.

Ett inlösenförfarande skulle innebära en (tillfällig) återbetalning för ett antal ägare i ett pressat läge och möjliggöra fortsatt långsiktighet och möjliggöra förlustavdrag. Många aktieägare i Diamyd har gjort stora förluster. Det är därför rimligt att en inlösenkursen sätts relativt högt. Jag citerar nedan två ägare med lång och stor aktiemarknadserfarenhet som lagt genomtänkta förslag. Jag vet detta når bolaget och jag förutsätter att styrelsen i vart fall överväger deras upplägg förhoppningsvis kombinerat med försök att omförhandla GAD-avtalet till för partnern mer gynnsamma villkor.

Citat 1) från erfaren biotechägare

..”att Diamyds styrelse fattar samma beslut som Tripep gjorde i början av 2000-talet.

Vid denna tidpunkt hade Tripeps HIV-projekt inte visat den förväntade verkan och kursen gick snabbt ned till långt under kassavärdet trots att man inte brände speciellt mycket kapital. Jag vill minnas att kursen låg runt 4 och kassan var på 7 kronor per aktie.Om jag inte minns fel beslutade styrelsen då att lösa in var tredje aktie till kurs 15 kronor. ”

..”om jag satt i styrelsen skulle jag i detta läge lösa in en tredjedel av aktierna till kurs runt 20 kronor, därefter försöka sälja innehavet i Protein Sciences och driva resterande verksamhet vidare med högst fem anställda. ”

Citat 2) från erfaren långsiktig storägare

_"Vad kan vi då förvänta oss från Diamyd framöver? Bolaget var tänkt att bli ett diabetesföretag och kassan skulle kunna användas till förvärv samt uppbyggnad av säljstyrka inom området. När detta inte längre är aktuellt finns en kassakista som är mycket större än företaget behöver för sin nuvarande verksamhet.

Den kvarvarande verksamheten, förutom några aktieinnehav, består av NTDDS - en mycket lovande plattform för att (i första hand) ta fram genbaserade smärtstillande läkemedel. Min bedömning är att såväl den första som den andra produktkandidaten (NP2 resp NG2) har potential att bli blockbusters. NP2 har gett mycket lovande resultat i sin fas I-studie och den efterföljande fas II-studien väntas bli rapporterad senare i år. Går den bra innebär Diamyds strategi att projektet därefter ska licensieras ut.

I nuläget har Diamyd gissningsvis runt 425 Mkr i kassan. Ett lyckat fas II-resultat med efterföljande utlicensiering av NP2 ger förmodligen ett tresiffrigt miljontal i upfront därutöver. Att fortsätta driva projekt inom NTDDS (NG2 väntas gå in i fas I/II i år) t.o.m. fas II är inte speciellt kostnadskrävande, så Diamyd har som jag ser det två huvudalternativ; antingen dela ut ett stort belopp till aktieägarna eller investera kapitalet i nya projekt._ Jag hoppas Diamyd väljer det förra alternativet.

_Jag tycker att Diamyd snarast bör offentliggöra en ny strategi. Om jag fick bestämma skulle den se ut ungefär så här:

- Diabetesvaccinprojekten läggs på is eller säljs om någon vill köpa dem.

- Styrelsen har som mål att (på lämpligt sätt) skifta ut några hundra miljoner kronor till aktieägarna. Planen är som tidigare sagts att licensiera ut NP2 efter lyckad fas II. När detta gjorts kommer alla överflödiga likvida medel att utskiftas till aktieägarna. Skulle det inte gå att nå ett acceptabelt avtal, utan vara bättre att driva NP2 vidare på egen hand kommer medel att avsättas för detta. Eventuella kvarvarande medel som inte behövs för NTDDS kommer att utskiftas till aktieägarna. Detta gäller även medel som inflyter senare vid eventuella utlicensieringar av NG2 och andra projekt.
Skulle slutligen NP2-studien misslyckas avvaktar Diamyd resultatet av NG2-studien, som också avses bli utlicensierad vid positivt resultat. Skulle både NP2- och NG2-studierna misslyckas så avvecklas Diamyd och kvarvarande kassa delas ut till aktieägarna.”_

.." Om fas II-studien på NP2 lyckas och efterföljande utlicensiering görs någorlunda framtung, tror jag faktiskt att Diamyd skulle kunna skifta ut runt 10 kr per aktie, dvs i nivå med nuvarande börskurs. Det bör i så fall ske i form av en split med automatiskt återköp, vilket är gynnsamt för dem som inte har sina aktier i KF. Diamyd skulle t.ex. kunna göra en split 2:1 och samtidigt köpa den nya aktien för 10 kr. Då görs en fördelning av anskaffningsvärdet på den sålda och kvarvarande aktien utifrån marknadsvärdena, vilket innebär att utdelningen beskattas med lägre än 30 % och för många ingen skatt alls utan t.o.m. ett tillskott i form av en avdragsgill förlust."

Slut citat.

Att sälja hela företaget kan vara ett alternativ, men då med budpremie som är ett antal hundra procent högre än dagens kurs_._

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?