Post entry

Det våras för Cyxone

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

40 msek i kassan, två finansierade kliniska prövningar (fas1 & fas2b) i startgroparna och diskussioner med BP angående utlicensering. Med ett BV under 150msek är Cyxone gravt undervärderat och en fin investeringsmöjlighet för såväl den kortsiktige såsom långsiktige.

Om 2018 var trädans år för Cyxone så ser 2019 och 2020 ut att bli riktigt händelserika. Lika bra att gå rakt på sak och lista förväntade och förmodade triggers:

Triggers H1 2019:

  • Inlämnad och godkänd fas1 ansökan för T20k (MS)
  • Start fas1 T20k (klinik redan utsedd)
  • Start 24 veckors säkerhetsstudie Rabeximod inför fas2b (RA)
  • Resultat fas1 T20k

Triggers H2 2019:

  • 12 veckors interimresultat säkerhetsstudie Rabeximod 
  • Inlösen TO3 optioner (70-150 msek kapitalförstärkning)
  • Resultat säkerhetsstudie Rabeximod 
  • Inskickad ansökan och godkännande fas2b Rabeximod 
  • Förhandlingar licensavtal T20k inför fas2
  • Inskickad ansökan fas2 för T20k 

Triggers 2020:

  • Fas2b kliniska prövningar Rabeximod
  • Förhandlingar utlicensering av Rabeximod.
  • Utökade prekliniska studier T20k autoimmuna sjukdomar (utöver MS)
  • Start fas2 T20k

En riktigt diger lista där Cyxone alltså förväntas gå in i två fullt finansierade kliniska prövningar, intensifiera redan befintliga avtalsdiskussioner med intressenter samt stärka kassan ytterligare med 70-150 msek via inlösen av teckningsoption TO3 i september 2019. 

Bakgrund 

För den oinvigde men intresserade så har det under hösten 2018 publicerats en rad bra sammanfattningar om Cyxone och företagets verksamhet. Det rekommenderas varmt att läsa igenom dessa samt en del tidigare för att få en överblick av företaget. Mycket kortfattat kan summeras att Cyxone är ett biomedicinskt bolag av nanostorlek med en portfölj av immunomodulerande läkemedel för att behandla autoimmuna sjukdomar som t.ex. multipel skleros (MS) och ledgångsreumatism (RA). Företaget kommer under 2019 & 2020 ta sina huvudkandidater in i kliniska prövningar för respektive sjukdomstillstånd samt utöka applikationsområde för befintlig patentportfölj.

Marknaden 

Marknaderna för både MS och RA är enorma. Den globala marknaden förväntas år 2025 vara ca 30 miljarder USD för respektive område med årlig tillväxt på 5-6%. Konservativt räknat bedömer Cyxone själva en potentiell försäljning av T20k för behandling av MS överstigande 1 miljard USD/år. Rabeximod som är en first-in-class kandidat för oral behandling av RA bedöms ha en årlig försäljningspotential på 2 miljarder USD. Utöver detta så finns en stor sekundär marknad för både T20k och Rabeximod för behandling av andra autoimmuna sjukdomar.

Kassa

Cyxone genomförde i oktober förra året en FE vilken inbringade ca 44msek dedikerade för kommande kliniska prövningar för Rabeximod. För tillfället är det egna kapitalet på ca 40msek och rådande burnrate lite drygt 1msek/månad. I år förväntas dock kostsamma kliniska prövningar för båda kandidaterna vilket ska täckas av nuvarande kapital. I samband med FE utfärdades också ca 20 miljoner teckningsoptioner (TO3) med inlösen i september till kurs 3.75-7.5 kr. Vid full teckning av dessa förstärks kassan med 70-150 msek, vilket är en fin morot för företaget att leverera och vara i fas med utlovade kliniska prövningar.

Styrkor & Svagheter 

Det som enligt min mening talar för bolaget är: 

  • Mycket stark preklinisk och klinisk data för kandidaterna 
  • Ledningens gedigna kunskaper och erfarenheter inom Läkemedelsbranschen
  • Tidigare erfarenheter av lyckad utlicensering av liknande forskning till BP
  • Finansiering på plats för kliniska prövningar och förväntat kapialtillskott Q3 via TO3
  • Flexibel arbetsmodell baserad på outsourcing av tjänster, processer och nyckelkompetens

Cyxones huvudkandidat, T20k, har genomgått preklinik med högsta möjliga betyg. Faktum är att T20k hittills uppvisat ideala egenskaper för ett oralt läkemedel mot MS i tablettform. Bara för att nämna några så har evidens påvisats vid upprepade tillfällen i MS djurmodell, upptag och anrikning i CNS och immunreglerande organ fastställts (även vid oral administrering), extremt god tox-dos säkerhetsmarginal i 3 djurslag bevisats och T20k går att producera i stor skala och har hög stabilitet i saltform (tablett). Även Cyxones andra kandidat, Rabeximod, har visat på starka resultat i kliniska prövningar. En tidigare utförd fas2a prövning visade på signifikant effekt efter 16 veckors behandling. Detta ligger till grund för den planerade 24 veckors fas2b studien som förväntas påvisa än starkare positiv effekt. Även Rabeximod är en oral behandling i tablettform vilket är first-in-class gällande behandling av RA och bedöms ha mycket stor potential att bli förstavalsbehandling . Andra styrkor är som nämnts är erfarenheten ledningen har just gällande forskning och dess kommersialisering för behandling av autoimmuna sjukdomar. Företaget har en välfylld kassa som ska täcka de kommande kliniska prövningarna under året och med en hög teckning av TO3 kommer kassan drygas ut rejält vilken ger arbetsro och förutsättningar även för 2020 och framåt. 

Några svagheter som företaget har är nyttjande/beroende av extern kompetens för att genomföra prekliniska och kliniska studier vilket har orsakat förseningar med vissa utlovade leveranser. Kommunikationen till oss investerare har under senaste året varit bristfällig och nyligen tilldelades företaget vite angående hur kommunikationen av planerade studier hade förmedlats. Det finns stor förbättringspotential gällande hur företaget framöver arbetar med mer regelbunden information till investerare utöver marknadsreglerade PM. Sen är riskerna för misslyckande i kommande kliniska prövningar att beakta även om tidigare erhållna resultat indikerar just motsatsen. 

Riktkurs och TO3

Med tanke på tidigare angiven triggerlista och att kassan är påfylld inför kliniska prövningar så är ett BV under 150 msek gravt undervärderat. Tidigare i höstas utförde First Berlin Equity Research en mycket grundlig analys av Cyxone och kom fram till en riktkurs på 13.5kr/aktie baserat på fundamenta och förväntade triggers. Det är en uppvärdering på 350% från dagens kurs och helt rimligt med tanke på vad som är i pipen. Ett alternativ till stamaktien är TO3 vilken idag handlas för drygt 0.5-0.6kr. TO3 är intressant med tanke på att värdet kommer följa stamaktien och den potentiella hävstången är stor. Samtidigt ska betonas att risken i teckningsoptioner är större.

Läget för Cyxone är minst sagt spännande och nu i dagarna väntas besked angående både planerad fas1 ansökan för T20k och säkerhetsstudie för Rabeximod. Cyxone är därför väl värd att ha på bevakningslistan med sikte på köp.

Rekommenderad läsning 

http://cyxone.com

http://cyxone.com/pressmeddelanden/?id=64A1814910E65635

https://analystgroup.se/intervjuer/cyxone/

https://www.biostock.se/2018/09/cyxones-finansieringslosning-for-fas-2-programmet-med-rabeximod/

https://www.biostock.se/2018/09/cyxones-finansieringslosning-for-fas-2-programmet-med-rabeximod/

https://www.biostock.se/2018/10/vd-intervju-det-finns-uppvarderingspotential-for-cyxone/

https://www.biostock.se/2018/12/cyxone-avslutar-sitt-prekliniska-program-och-tar-kliv-framat-mot-mangmiljardmarknad/

Disclaimer

Jag äger själv aktier i Cyxone . Detta blogginlägg skall inte ses som rådgivning då den främst är till för att höja marknadens intresse för det valda bolaget. Jag råder alla att göra en kritiskt bedömning av denna blogg och göra en egen självständig analys av bolaget innan man köper aktier. All aktiehandel innebär en risk, som kan innebära större förluster än intäkter.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?