Post entry

Det nya CellaVision

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

CellaVision har under många år varit som en dröm för investerare, med över 3000% i avkastning. Nu tar dock en ny spelare över stafettpinnen!

Det var en gång ett litet litet entreprenörsdrivet företag från Lund. Företaget drömde om att skapa teknik för att utföra och lagra bl.a. blodanalyser på digital väg, då man såg stora brister i det analoga tillvägagångssättet. Det tog ett tag att få till ett vettigt erbjudande, men till slut så blev det nog precis som, eller bättre än, grundaren hade hoppats.

CellaVision grundades mitt i IT-kaoset under 90-talet och lade flera år på forskning och utveckling. Först efter sju år fick man ut den första produkten på marknaden, och det skulle dröja sex år till innan man gjorde sitt första positiva resultat. Det fina var dock att ingen annan hade lagt ner den tid och det engagemang som CellaVision hade gjort, och bolaget stod därför i princip ensamma på sin marknad, ja man skapade en helt ny marknad egentligen. Och sedan 2007 har man vuxit på alla plan konsekvent vartenda år. Den enda begränsningen för bolagets tillväxt har varit något så självklart som att det är omöjligt att plocka alla äpplen på en gång. Aktiekursen har givetvis utvecklats därefter; över 3000% sedan börsnoteringen för elva år sedan.

Är då äppelträdet länsat för CellaVision nu? Kanske något. Tillväxten kan knappast fortsätta i denna takt i en evighet, även om CellaVision garanterat fortfarande har fantastiska framtidsutsikter som företag.

Men det kommer lyckligtvis alltid fram nya uppstickare! Idag finns en spelare på börsen som är slående lik det som var CellaVision år 2006-2007. Det handlar denna gång om att digitalisera utbildningen av kirurger.

Surgical Science grundades på Göteborgs Universitet och har arbetat fram fantastisk teknologi för att utbilda kirurger med VR, virtual reality. Bolaget drivs av entreprenöriella personer som verkar tycka det är roligt att utveckla produkterna. Man agerar, precis som CellaVision, på en marknad med höga inträdesbarriärer i form av patent, FoU, acceptans inom vården. Den största barriären i detta fall kanske är acceptans inom vården; det går inte över en natt att sälja in något till en marknad som är så beroende av såväl säkerhet som vetenskapligt stöd. Surgical Science har skaffat sig en mycket fin position här.

Tekniken är inte bara spännande och häftig utan den skapar också verkligt värde för patienten. Den ger kirurgen möjlighet att träna så mycket som han/hon behöver. Fördelarna som detta medför till vården behöver knappast nämnas, och det är därför ett väldigt roligt case att vara med och stötta genom en långsiktig investering.

Man har ökat sin omsättning stadigt de senaste åren och tycks precis vara på väg att bli lönsamma. Trenden i omsättningen talar för att även vinsterna kommer att öka stadigt år efter år. CellaVision klarade sig hyfsat bra igenom finanskrisen, så en eventuell lågkonjunktur kanske inte behöver drabba SUS så hårt.

I mina ögon är Surgical Science det nya CellaVision.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?