Post entry

Det är 40-talisterna som håller oss kvar i krisen!

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

För några dagar sedan hörde jag en amerikansk radiointervju med Harry S. Dent som forskar kring demografi och ekonomi. Hans viktigaste budskap, förutom reklam för sin nya bok "The great depression ahead", var följande:

  • Långsiktiga ekonomiska cykler följer befolkningsutvecklingen så att vi med jämna mellanrum (ca 40år) får en "högkonjunktursvåg" som är relaterad till stora generationers konsumtion. De största konsumtionstopparna i denna "högkonjunktursvåg" är när individen bygger sig ett hem och skaffar barn fram tills barnen börjar flytta hemifrån. Efter 50 års åldern är den individuella konsumtionen betydligt mer försiktig och mer inriktad på den kommande pensioneringen.

  • Varje ny "stor" generation tar med sig nya koncept och stora innovationer. De som är födda och lever "mellan" dessa stora generationer blir aldrig så rika som de i generationerna som startar innovationerna, utan de utvecklar och förfinar bara andras idéer.

  • Befolkningsutvecklingen påverkar den regionala ekonomin mycket kraftigt: Exempel enligt Dent på detta är dagens unga i nord-östra USA som nu har svårare att få bra jobb eller samma goda möjligheter att kunna skaffa sig en god levnadsstandard jämfört med föregående generation i regionen. Den äldre generationen finns idag högt upp i samhällspyramiden med de bästa jobben, bästa bostäderna, bästa inkomsterna etc och håller på dessa positioner utan att riktigt släppa in nästa generation.

Följden blir nya flyttmönster, där de som är i 20-30 års åldern tvingas flytta till andra regioner för att kunna göra karriär, uppnå önskad levnadsstandard etc. De regioner dit de flyttar blir framtidens vinnarområden med idag rimliga bostadspriser, löner etc. Man flyttar idag från t.ex. Californien och New-Englandområdet till områden som t.ex mellanwestern/southwest (Colorado och Utah mfl stater). Utah har t.ex.numera en av de största finanssektorerna i USA utanför New York på grund av sin unga, drivna befolkning. (Uppgift från före finanskraschen).

Vad har nu detta med 40-talisterna och krisen att göra?

Den tanke som slog mig i detta resonemang kring ekonomi och flyttmönster är att det påverkar all ekonomisk aktivitet kraftigt för de som närmar sig pensionsåldern och därmed deras möjlighet att få loss kapital för att "konsumera" igång ekonomin igen. Resonemanget lyder som följer:

De som idag har nått topp-positioner i samhället och inom de närmsta åren är på väg att pensionera sig har med nuvarande finanskris tvingats se sitt livs slit drastiskt minska i värde och tvingas nu på grund av denna relativa fattigdoms-upplevelse att ha en avsevärt mer försiktig inställning till investeringar & konsumtion än tidigare. Detta kan göra att vi inte kommer ur denna kris på mycket lång tid.

40-talisterna har med åren fram tills nu haft pengar på banken, välfyllda pensionsförsäkringar, högt värderade fastigheter och de bäst betalda jobben i de "hetaste" områdena (Boston, San Fransico mfl). Finanskrisen har fått dem att börja spara så mycket som det bara är möjligt, rent psykologiskt, för att ha någon pension att leva av framöver. Dessutom bor de på "fel ställe", om man skall tro Dent. För det är inte i t.ex. Boston som framtiden för nästa generation finns, så deras bostäders värde kommer inte att stiga på samma sätt som i de nya "heta" regionerna. Det enda som finns kvar för dem i Boston, förutom det sociala livet, är en sedan lång tid tillbaka högt uppdriven prisnivå som nu drabbats av en sviktande efterfrågan på "deras" tillgångar. Kom ihåg att 40-talist generationen är stor, och allt som denna generation har relaterat till under decennier är strävan att lyckas (American Dream) vilket genererat en stark, efterfrågestyrd prisökning på alla typer av tillgångar (jobb, bostäder, konsumtionsprodukter, livsstilsrelaterad konsumtion osv).
Denna efterfrågan minskas nu kraftigt då efterföljande generationer dels är mindre och många av den kan heller inte se "sin" framtid i dessa regioner pga svårigheten att etablera sig. Dessutom kommer dessa högkostnadsregioner alltmer att jämföras med lågkostnadsregioner med rätt demografi i andra delar av landet (världen) vid beslut om företagslokaliseringar etc vilket också på sikt försvagar regionens konkurrenskraft.

Sammantaget gör detta att de amerikanska 40-talisterna, varken de vill eller ej, bromsar möjligheterna för USA att "konsumera" igång ekonomin igen just eftersom de är en av få nu levande generationer som faktiskt har mer tillgångar än skulder, och därmed medel att ta oss ur krisen. En minskad ekonomisk aktivitet inom denna grupp får effekter i hela ekonomin.

N.B Detta resonemang bygger på Dents teorier och jag tror själv inte att Boston-regionen har förlorat sin glans på det viset som utmålas. Det viktiga i denna diskussion är snarare att demografin i kombination med finanskrisen kan göra det svårare för oss att återgå till en normal konjunktur.

// Magnus

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?