Post entry

Den som lånar mest vinner

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Jag tänkte jag skulle utveckla tankarna kring räntor och exitstrategier. Väldigt mycket av den information som sprids får betecknas som propaganda.

I USA vet man att man kommer att kunna fortsätta låna pengar av Kineserna till nollränta och automatisk real amortering en bra tid framöver och ser därför ingen anledning att sluta låna och konsumera. De ser alltså ingen räntehöjning inom överskådlig tid av den enkla anledning att de inte behöver. Att som amerikanska banker gör, låna USD (via FED) av Kineserna för spekulation i bla. råvaror får betraktas som en i sammanhanget ovanligt säker investeringsstrategi.

När, å andra sidan, ECB genom Trichet säger att nyckeln är fortroende för det finansiella systemet så menar han egentligen den finansiella marknadens förtroende för euron. För det värsta som kan hända ECB är att man tvingas betala mer ränta på de pengar man lånar upp för sin offentliga konsumtion som man har för avsikt att fortsätta med så länge det går, även utan tillväxt. När gubbarna sedan diskuterar exitstrategier handlar det inte så mycket om att undvika finansiella kollapser utan som sagt mer om hur länge det är möjligt att övertyga marknaden om att köpa EUR/GBP/SEK/etc papper till låg ränta.

Kineserna, å tredje sidan, kan komma att behöva höja sin inhemska ränta, för att bromsa sin tillväxt och alltför stora bubblor och dumma investeringar. Men det är en helt annan sak. Deras problem år som sagt att de i princip måste köpa (eller rättare sagt blir sittande med då de får betalt i USD för sin export) alla USD papper FED ger ut av den enkla anledning att det inte finns alternativ.

/sifferkoll.se

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?