I den här serien expanderar jag Redeyes allseende öga till kontinenten - a.k.a. Danmark. Jag har börjat i aktiemarknadens svar på Christiania, First North, och går i klassiskt svenskt manér igenom listan i bokstavsordning och sätter betyget “dejlig” eller “dårlig”, som är min svensk-danska tolkning av “hot or not”.

Efter inte mindre än fem “dårlig” i rad kan man ju undra om det är fel på First North, eller om jag bara är en “dumme svenske”. Tyvärr gör inte nästa aktie på listan saken bättre: DanVentures.

I fallet DanVentures har katastrofen redan inträffat, bolaget har i princip gått i konkurs, så jag tänker inte gå in mer i detalj på affärsmodellen eller produkterna, eller göra någon djuplodande analys. Istället får det bli ytterligare en varnande historia om hur det kan gå bland förhoppningsbolag.

From boom …

DanVentures började som en framgångssaga. Bolaget hade bra namn: den erfarna serieentreprenören Samir Lehaff, som bl.a. varit med om att sälja VOIP-bolaget Touchwave till Ericsson för ca MUSD 50 1999 och startat flera andra bolag, kombinerat med Christian Rode, med en bakgrund som ekonomi-, IT- och säljchef i flera välkända danska bolag. Det hade också en ljus framtid - man hade just utvecklat Swirlnet, en bluetooth-baserad plattform för att kommunicera med Internet via ett röststyrt headset, och fler portföljbolag var på väg. Tanken var att bygga ett investmentbolag kring egna affärsidéer, som DanVentures drev upp och sedan gjorde exits ur efter 3-5 år, och Swirlnet var bara den första.

I prospektet fanns som brukligt en prognos om framtiden, och den pekade på MDKK 240 i omsättning och MDKK 17 i vinst efter skatt redan 2009, bara för Swirl. Inte undra på att bolagets nyemission om 275,000 aktier a DKK 78 tecknades fullt på bara 3 dagar. Bolaget värderas till ca MDKK 90.

… to bust …

Men fallet från toppen i DanVentures skulle gå på rekordtid. Redan innan aktien introducerades publicerade tidningen Börsen en artikel som antydde att Samir Lehaff varit delaktig i ett stort antal konkurser i tidigare bolag, och att DanVentures skulle bli tvungen att positionera om Swirl då plattformen inte fungerade som avsett. Bolaget dementerade, men det hjälpte inte aktiekursen som debuterade runt DKK 60, alltså nästan 25% ner, första dagen.

Sedan kom de dåliga nyheterna kvickt - en styrelseledamot valde att hoppa av fyra dagar efter introduktionen pga “tidspress”, en gammal aktieägare valde att sälja ut hela sitt innehav - och efter första veckan hade aktien varit ner mot 50% under introduktionskursen och vänt. “Et spark i bollerne” som en investerare uttryckte det.

Kursfallet lockade som vanligt in optimister, och debatten på Euroinvestors forum från den här perioden är full av kommentarer kring “kursrusningar” och spekulation kring nya produkter som komma skulle.

Tyvärr var det inte slut på dåliga nyheter.

I första kvartalsrapporten antyder DanVentures att även om man lanserat Swirl, vill man nu också försöka lansera specifika applikationer byggda på Swirl med tydligare slutanvändarfokus. Den första sådana skulle bli SwirlFit, en MP3-spelare kombinerat med pulsmätare som skulle fungera som en digital coach och musikspelare för den tränande.

I andra kvartalsrapporten meddelar bolaget att Swirlnet är en besvikelse och att marknadsföringen ställs in. SwirlFit har däremot en ljus framtid, och ska utvidgas med bl.a. GPS. För att få större finsiella muskler till att utveckla SwirlFit överväger dock bolaget en nyemission.

Den 25 september kommer nästa slag - i en pressrelease bekräftar man nu att man fokuserar enbart på SwirlFit, och skriver ner omsättningsprognosen för året till bara någon miljon. Aktiekursen faller nu under DKK 10, alltså ner med 90% sedan introduktionen bara ett halvår tidigare.

I november/december kommer nyemissionen - man vill ta in 300,000 - 600,000 nya aktier till runt DKK 9,50. Försäljningen av SwirlFit har visserligen inte tagit fart, men man tror att man via de nya pengarna kan finna distributörer som kan sätta fart på försäljningen. Men nyemissionen misslyckas och DanVentures får spendera nyåret på observationslistan pga. den nu akuta likviditetsbristen.

Under 2008 bär det bara mer utför. Likviditetsbristen blir allt mer akut, DanVentures säger upp personal och slutar betala sina fakturor. Men inget hjälper, för SwirlFit säljer inte och ingen vill investera i bolaget.

Till slut, i april, när bolaget värderas till runt MDKK 4-5 och ingen tror att det kan bli värre, kommer beskedet att en extern investerare går in och köpersamtliga grundarnas aktier (runt 45% av bolaget) för 1 kr styck, samtidigt som grundarna lämnar bolaget.

Hela DanVentures värderas alltså till dryga miljonen, från 90 miljoner kronor bara 13 månader tidigare.

… but maybe there’s something glittering in the dust?

Och det är alltså ungefär där DanVentures står idag. Ett skal - ett moderbolag och två dotterbolag, tänkbara förlustavdrag - värderat till ca 3 MDKK på börsen till en kurs om DKK 3 per aktie. Alla anställda är uppsagda.

Eftersom dotterbolaget Swirlnet befinner sig i rekonstruktion, har den nya huvudägaren erbjudit sig att skjuta till pengar i form av konvertibla lån om totalt MDKK 7, som kan konvertas till en kurs på DKK 2. Ungefär hälften av pengarna ska användas för att betala ackorden i Swirlnet. Konverteringen är upp till investeraren, och de kvarvarande aktieägarna kan alltså se fram emot en utspädning på runt 350% av det existerande antalet aktier om det inte blir konkurs. Huvudägaren kommer visserligen tvingas lägga bud på alla aktier, men eftersom köpet av de 45% gjordes till 1 kr, handlar det bara om drygt en halv miljon danska kronor.

Där kan man väl egentligen sluta, om man inte gillar extrema spekulationer. Men för dom som gör det, kan det ändå vara intressant att veta att den nya storägaren Henrik Holten Hansen övriga innehav beskrivs som “minoritetsposter i diverse utvecklingsbolag och ett större lantbruk i Ryssland”.

Kanske handlar det här om en bakväg till börsen, och kanske om ett nytt jordbruks-venture a la Black Earth? Så mycket annat har inte aktieägarna i DanVentures att hoppas på, det är nog bara att vänta och se.