Post entry

Dedicare - Part two

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Efter att ha nått kurstoppen på 164,5:- har vi fått se ett kurstapp på omkring 27-28%, sedan en lite upp gång, sedan lite nedgång igen. Aktien har varit väldigt volatil. Frågan är varför? Varför säljer privatspararna? Varför sitter man inte långsiktigare i båten? En intressantare fundering är nog, varför ska man sitta långsiktigt i båten?

Kort om q1 2017:

Dedicare AB fortsätter sitt segertåg på vård-bemanningsmarknaden. Vi ser rekord kvartal efter kvartal samt fler möjligheter på marknaden.

Dedicare är Sveriges största Vårdbemanningsföretag. I dagsläget bemannar Dedicare landsting, kommuner och den privata sektorn med läkare, sjuksköterskor och socionomer.

Dedicare hade en tillväxt på 49% jämfört med q1 2016 samt en rörelsemarginal på 12,6 procent för kvartalet. Förutom Sverige så bemannar Dedicare även i Norge, bolaget har även där haft en stark tillväxt. Jämfört med samma kvartal föregående år så har Dedicare 600 personer anställda (440). Kvartalet levererade också den högsta omsättningen någonsin i bolagets historia.

Väldigt kort om q2 2017:

Som många redan har sett så var q2 en väldigt lyckad historia för Dedicare. Intäkterna uppgick till 196 miljoner kronor (153), resultatet per aktie uppgick till 2,13 kronor (1,29). Rörelseresultatet blev 24,4 miljoner kronor (15,6) och rörelsemarginalen 12,4 procent (10,2) vilket också är ett nytt marginalrekord. Kortsagt så var kvartalet helt underbart och precis enligt mina förväntningar.

Väldigt kort om q3 2017:

Vi som känner till Dedicare och branschen i sin helhet vet att vi kan sitta lugnt och skönt i båten och se ännu ett år fyllt med nya rekord. Q3 kommer att bli ett historiskt kvartal då siffrorna för sommaren redovisas under q3, och som dom flesta vet så är det under sommaren det är störst brist på vårdpersonal. Vi kan även se fram emot att under Q3 få veta vilken utdelning vi kan vänta oss under 2017, förmodligen 10:-/aktie ink. Bonusutdelning 😊

Avtal:

Dedicare får sina intäkter genom att delta i upphandlingar och på så sätt sluta avtal med kommuner och landsting för att i sin tur få in beställningar och kunna bemanna. Det vi kan se i dessa avtal/upphandlingar (offentliga uppgifter) är att Dedicare satsar hårt på att sätta höga priser. Ganska mycket högre priser än sina konkurrenter. Detta kan möjligtvis vara en utav bolagets strategier för att höja marginalen och vilket ger mervärde till aktieägarna. Kommer man inte med i upphandlingen/avtalet för att man är för dyr så spelar det ingen större roll då det i princip är omöjligt för kunderna att täcka sina behov. Då Dedicare är den största spelaren på planen så kommer kunderna att gå ”utanför” dessa avtal när dom inte lyckas bemanna med avtalade leverantörer. Då kommer man göra det via Dedicare trots att dom inte är upphandlade, för personal behövs oavsett om en upphandling finns eller ej, förmodligen till ett ännu dyrare pris än inledningsvis när man ”budade” på upphandlingen.

Nästan all information kring avtal med kommuner och landsting är offentliga uppgifter. Om ni har tid och ork så kan ni beställa hem avtal från respektive kommun eller landsting.

Konsulter (läkare, sjuksköterskor och socionomer):

De konsulter (läkare,sjuksköterskor,socionomer) som jobbar för Dedicare tjänar betydligt mycket mindre än de som jobbar för andra bemanningsföretag, ibland så mycket som hälften. Detta på grund av att alla som jobbar för Dedicare omfattas av kollektivavtal och alla dess villkor som medföljer. Det innebär att alla som jobbar för Dedicare erhåller exempelvis kollektivavtalad tjänstepension, jobbgaranti, lönegaranti om företaget inte lyckas placera en konsult ute hos kund (gäller enbart för fastanställda) och andra förmåner. De som jobbar genom andra bemanningsföretag kan givetvis lägga undan för dessa ”förmåner” och förmodligen endå tjäna bättre än vad dom hande gjort hos Dedicare, men Dedicare erbjuder en oändlig trygghet. Deras främsta USP är just trygghet vilket väldigt många uppskattar. Hos Dedicare kan man som konsult alltid räkna med att man har jobb. Hos många andra bemanningsföretag får konsulter räkna med att leta sig vidare efter man jobbat klart på ett jobb då många andra företag inte lämnar några som helst garantier att uppdragen fortsätter efter periodens slut.

Detta innebär att Dedicare knyter sig an de konsulter som har långsiktiga planer på att jobba genom bemanning. Rent ekonomiskt innebär det att intäkterna ökar stabilt varje år eftersom att priserna för Dedicares tjänster ökar i mycket högre takt än vad konsulternas löner gör. Att vara anställd hos ett kollektivavtalsbundet vårdbemanningsföretag innebär också att konsulterna är skyldiga till att fullfölja sin avtalade tjänst vilket i sin tur innebär mindre bortfall och säkrare faktureringsnivå. Kort och gått, säkrare och långsiktigare intäkter än genomsnittet för branschen. Detta är något som är väldigt positivt för bolaget rent ekonomiskt och en stor anledning till att rekorden avlöser varandra kvartal för kvartal.

Perioder:

Inom sjukvården så finns det inte direkt någon ”industrisemester”, detta innebär att det är full fart året om. Sommaren är endå den mest hektiska tiden för sjukvården och det bemannas för fulla muggar. Eftersom att fakturorna till kunderna har 30dagars betaldatum (offentliga uppgifter, går att beställa hem fakturor från respektive landsting/kommun) så realiseras intäkterna 30 dagar efter att fakturan har skickats iväg. Vi kommer altså få se sommarens siffror under q3 presentationen och allt talar för att det kommer vara ännu ett nytt rekord. Med tanke på att Dedicares personal har ökat från 440 q1 2016 till 600 q1 2017 så kan vi inte göra annat än att luta oss tillbaks och förväntansfullt vänta på q3 rapporten.

Konkurrens:

Givetvis har Dedicare hög konkurrens då det finns många bolag på marknaden, men ändå inte. Dom flesta bemanningsföretagen erbjuder inte lika ”arbetsvillkor” som just Dedicare, vilket placerar företagen i lite olika fack. De som väl erbjuder lika ”arbetsvillkor” omsätter knappt hälften av vad Dedicare gör, för att inte tala om vinsten.

Siffermässigt och volymmässigt så är Dedicares största konkurrent Läkar Leasing Sverige AB. Kollar man djupare på det bolaget så ser vi att dom inte erbjuder kollektivavtal till sina anställda. Dom jobbar även enbart med läkare och sjuksköterskor. Dedicare jobbar även med socionomer vilket kommer vara branschens nya ”cash cow”. Läkar Leasing verkar dock vara stora inom läkare och mindre stora inom sjuksköterskor och vi som är insatta vet att dom bästa marginalerna finns inom bemanning av sjuksköterskor och inte läkare. Dessutom har Läkar Leasing Sverige AB inget avtal med Stockholms Läns Landsting varken för läkare eller sjuksköterskor, vilket är det största avtalet man kan ha inom vårdbemanning, Dedicare är avtalat med 3 bolag av totalt 6 i Stockholm vilket i sin tur innebär att dom har dubbelt så stor chans att bemanna som alla andra avtalade leverantörer. Dessutom så sägs det att Läkar Leasing struntar i att betala vissa anställdas löner och bryter mot avtal med konsulter vilket inte alls är bra då man tappar konsulterna till konkurrenter, möjligt vis till Dedicare vilket är bra för just Dedicare (uppgifter som kommer från en anställd på Läkar Leasing).

Läkar Leasing har i dagsläget ett underleverantörsavtal med Adecco vilket gör att Läkar Leasing kan leverera sjuksköterskor till Stockholms Läns Landsting via Adecco, dock med knappt någon marginal alls.

NGS – group verkar ha fingret i spelet lite överallt och är därav inget större hot på vårdbemanningsmarknaden då dom inte kan få upp liknande volymer som Dedicare, dom har helt enkelt inte kapaciteten.

Summa summarum så är konkurrensen hög i form av att det finns många företag som verkar på branschen dock så är konkurrensen inget större hot om ens något hot alls då man inte alls levererar samma sak, man jobbar inte på samma sätt och tillfredsställer inte sin personal på samma sätt. Denna brist på personal har uppkommit till stor del av att personalen är missnöjda med sina arbetsgivare och inte känner sig tillfredsställda, vilket är ett problem som Dedicare verkar ha löst.

Tillväxt:

Förutom att vi ser en aggressiv tillväxt i form av att Dedicare anställer allt fler konsulter i rasande takt så börjar det kanske bli dags för ett förvärv eller två. Som jag tidigare skrev så hade en tidigare anställd på ett annat företag gett mig lite uppgifter om just det företaget (ej börsnoterat). Samma person berättade även att Läkar Leasing Sverige AB är till salu och att ägarna/ägaren vill sälja bolaget. Enligt personen så ska Dedicare vara det bolag som är närmast ett förvärv av Läkar Leasing Sverige AB, det är dock inte säkert att just Dedicare blir köparen av Läkar Leasing eller att dom ens väljer att sälja det. Om detta förverkligas skulle det innebära att Dedicares konsult pool växer med 224 konsulter i (enligt 2015 års bokslut, allabolag.se) ett enda svep. Då har man inte heller tagit höjd för att antalet anställda konsulter i Läkar Leasing Sverige AB har växt under 2016, så det kan vara betydligt mycket mer än så. Något som talar för att Dedicare skulle kunna köpa loss Läkar Leasing Sverige AB för en billig peng är att enligt min källa som jobbar på Läkar Leasing Sverige AB så är företaget under utredning hos ekobrottsmyndigheten samt att ägaren är dömd för brott vid ett flertal tillfällen och bland annat har suttit i fängelse. Även den nuvarande VD:n är dömd för brottslighet. Det positiva i allt detta är att trots att den eventuella uppköps kandidaten verkar vara ett väldigt misskött bolag och ha struliga ägare så tjänar bolaget ofantliga summor pengar och har en otroligt hög volym av sjuksköterskor och läkare. Dedicare är definitivt det företag som skulle kunna köpa, städa och tjäna pengar på ett sådant bolag.

Efter morgonens nyheter kan vi även konstatera att Dedicare kanske inte behöver köpa Läkar Leasing Sverige AB. Idag kom SVT ut med nyheten att Läkar Leasing Serige AB riskerar Likvidation efter att deras revisorer (KPMG) lämnat sitt uppdrag i förtid. Min kontakt på Läkar Leasing Sverige AB berättade att Dedicare har skickat ut ett mail till samtliga anställda på Läkar Leasing Sverige AB under förmiddagen där dom ber om att få träffa dom om dom är intresserade av att byta arbetsgivare.

Detta innebär att Dedicare möjligtvis kan rekrytera över stora delar av Läkar Leasing Sverig AB’s personalstyrka vilket är kärnan i deras verksamhet.

Avslutningsvis så kan vi se att Dedicare handlas till ett P/E tal om 16,41 vilket är väldigt attraktivt för detta bolag. Vi vet också att ingen kapitalanskaffning krävs då kassan är väll fylld, men det hade iof ändå inte behövts. Pga ovan nämnda fördelar tror jag att q2 kommer vara ännu ett rekordkvartal, för att inte tala om q3 då bristen aldrig har varit så här grov i branschen och att man även börjat bemanna aggressivt inom socionomer. Skulle även de ”ryktet” som kommit från en tidigare anställning om förvärv av sin konkurrent alternativt att en stor överrekrytering från det bolaget samt att det bolaget likvideras så finns det inget stopp i vad Dedicare kan åstadkomma.

(all info ovan är taget från offentliga uppgifter, årsrapporter samt spekulationer, tillägger även att information från tidigare anställda/anställda inte är styrkta av tredjepart, inget som har bekräftats av en firmatecknare)

Disclaimer: Inget av ovanstående ska tolkas som köpråd eller tips. Alla investerare bör göra egna analyser och noggrann efterforskning innan en investering görs. Jag äger aktier i Bolaget.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?