Post entry

DBP - Microbolaget på Spotlight som har ett färdigutvecklat läkemedel för hjärncancer.

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Genomgång av DBPs läkemedel Temodex, samt läkemedelskandidaten SI-053.

Double Bond Pharmaceutical (DBP) släppte den 28/9 ett pressmeddelande om att de tecknat ett distributionsavtal med Closter Pharma i Latinamerika för Temodex. Den 4/10 släpptes ett PM om att den prekliniska utvecklingen av SI-053 är klar. Aktien har rusat på detta, antalet aktieägare har ökat och likviditeten har ökat kraftigt. Det är dags för en sammanfattning av var DBP står med Temodex /SI-053. Detta är alltså två versioner av samma läkemedel.

Första frågan är, vad är Temodex / SI-053 egentligen?

- Det är ett läkemedel mot hjärncancer, närmare bestämt mot i första hand primär hjärncancer (glioblastom) men även sekundär hjärncancer (dvs. tumörer från andra cancersorter). Det är en slags gel (i det här fallet en excipient) laddad med cellgiftet temozolomid. Temodex är ett färdigutvecklat läkemedel och är standardbehandling i Vitryssland. Det kan säljas på oreglerade marknader. DBP har fulla rättigheter utanför Euroasiatiska ekonomiska unionen samt Ukraina bortsett från en ensiffrig royalty på DBPs intäkter till uppfinnaren Vitryska universitetet i Minsk. SI-053 är en uppdaterad variant med högre dos temozolomid samt har en annan polymer i excipienten. Studierna på Temodex som gjorts i Vitryssland godtas inte som underlag för marknadsgodkännande på de reglerade marknaderna och därför måste studierna göra om från början. DBP har då passat på att förbättra produkten och det nya namnet SI-053 har tillkommit. Det är denna uppdaterade variant som ska utlicensieras på de reglerade marknaderna (USA, EU, Kina, Japan, Indien osv.).

Varför är Temodex / SI-053 intressant?

- Det finns idag ingen egentligen effektiv behandling mot hjärncancer. Patienten dör ungefär ett år efter att behandlingen inletts. I USA, som kanske har den mest avancerade vården, dör patienten efter 15 månader. Temodex har utökat detta med nio månader i en vitrysk fas 2-studie med 136 patienter (varav 41 fick Temodex). Vid det senaste tillfället för kontroll av patienterna i denna studie (se första länken under källor) levde fortfarande 25,6% av patienterna som fått Temodex medan endast 5,6% som fått standardbehandlingen var vid liv. Det är alltså ganska revolutionerande resultat vi pratar om i denna svåra indikation. Det finns inget annat läkemedel under utveckling mot hjärncancer som fått så bra resultat. Temodex är ett tillägg till standardbehandlingen och det finns ingen direkt konkurrent överhuvudtaget ens under utveckling. Standardbehandlingen består av operation där tumören skärs bort från hjärnan; därtill ges strålning samt oral temozolomid (cellgift). Temozolomid är även den aktiva ingrediensen i Temodex, som alltså är ett tillägg till standardbehandlingen: gelen läggs i håligheten som uppstår efter operationen och verkar lokalt inne i hjärnan på cancercellerna. Den har effekt på 9 av 10 patienter, jämfört med ca hälften vad gäller oral temozolomid. SI-053 är en vidareutveckling av Temodex och man får anta att den kommer att vara något mer effektiv. Det är osannolikt att någon ny konkurrent skulle slå bort SI-053 inom den närmaste framtiden eftersom håligheten i hjärnan alltid uppstår och man måste fylla den med något, så varför inte placera cellgiftet (som alltjämt förväntas vara standardbehandling under långt tid framöver) där?

Vad är marknaden för hjärntumörer?

- Marknaden för hjärntumörer är idag ganska liten eftersom det helt enkelt inte finns effektiva patentskyddade läkemedel. Temozolomids patent har till exempel gått ut. DBP har konservativt beräknat den förväntade försäljningen för Temodex till 500 miljoner dollar, varav 200 för glioblastom och 300 för sekundär hjärncancer. Potentialen är däremot enligt min mening betydligt större, säkert 1-2 miljarder dollar. Den nyutvecklade SI-053 borde bli first-in-class och standardbehandling i hela västvärlden när den är klar. Enligt Global Data kommer marknaden att växa till 3,3 miljarder dollar år 2024 tack vare nya biologiska läkemedel som kommer in på marknaden (https://www.rdmag.com/news/2016/01/glioblastoma-treatment-market-33-billion-2024). Denna analys omfattar alltså inte SI-053 men ger en uppfattning om hur storleken på marknaden borde se ut. Märk väl att dessa läkemedel inte konkurrerar med SI-053 utan kommer att vara komplement till denna och standardbehandlingen.

Hur ser det regulatoriska läget ut?

-Temodex har status som särlekemedel i Europa (men inte i USA såvitt jag vet) och väldigt lång patenttid, till 2035.Tillsamman gör detta att produkten har monopol i Europa till 2045. Eftersom kandidaten har särlekemedelsstatus (dvs. status som läkemedel med begränsat patientunderlag) räcker det med en fas två för att få marknadsgodkännande, och eftersom dödligheten är så pass hög tar inte studierna så lång tid. DBP meddelade i en videoblogg i början av oktober att en fas 1 är beräknad att inledas under Q3 2019. I praktiken kommer detta att bli en fas 1+2a eftersom den per definition måste testas på sjuka patienter (kraniet måste sågas upp), samtidigt som studien är upplagd för att hitta den optimala doseringen. Sedan återstår en fas 2b och efter det kan produkten godkännas i Europa och börjar säljas. Det skulle lite optimistiskt kunna vara strax under fyra år efter studiestarten. Detta gäller för indikationen glioblastom i Europa. Vad gäller USA och spridd hjärncancer finns ännu inga närmare detaljer på hur den regulatoriska processen ser ut.

Hur ska DBP sälja produkten?

- SI-053 skall utlicensieras så snart som möjligt, enligt planen under detta år (2018). Diskussioner har förts med intressenter sedan slutet på 2017 efter att ett letter of intent med en tidigare intressent på Temodex avbrutits. Syftet med detta är att få in milstensbetalningar och royalties som kan bekosta DBPs pipeline som består av många andra projekt som faktiskt har ännu större potential än Temodex / SI-053. Produkten är lätt att ta till marknaden då hjärnoperationer i regel utförs på ett fåtal specialiserade universitetssjukhus världen över. Kunderna (dvs. de som beställer läkemedlet) är hjärnkirurger. Dessa behöver en kortare introduktion till produkten. Den ursprungliga versionen, Temodex, är som sagt färdig och klar och kan säljas via dotterbolaget Drugsson på oreglerade marknader. Detta görs genom distributionsavtal. De stora pengarna finns naturligtvis på de reglerade marknaderna, i synnerhet i USA där det inte är ovanligt att en behandling med moderna cancerläkemedel kostar omkring 100 000 dollar.

Vad är ett rimligt värde på Temodex / SI-053?

- Det som gör att SI-053 bör värderas ganska högt är den låga risken i projektet samt den korta tiden till marknaden. Visst finns det en liten risk med SI-053, men sannolikheten för att den ska lyckas med de kliniska studierna bör överstiga 90%, och det bör sedan leda till ett snabbt godkännande tack vare särläkemedelsstatusen. Resultaten för Temodex i den vitryska studien är så totalt utslagsgivande (P=0.0001 i varje enskild mätpunkt, dvs. sannolikheten för att det skulle bero på slumpen är 0,1 promille) att det enda som skulle kunna misslyckas med SI-053 vore att den nya excipienten på något sätt inte passade med temozolomid. Nu kommer säkert någon att säga: den vitryska studien kanske är en bluff? Då hänvisar jag till något konspirationsforum för det är ett ganska löjligt argument om man tänker efter i några sekunder.

Låt oss försöka oss på en analytisk värdering av SI-053 med ett binomialträd (grenarna blir i för sig helt obetydliga i detta fall), två faser, 90%-95% sannolikhet att lyckas i varje enskild fas, toppförsäljning på 500 miljoner dollar inom en ganska nära framtid samt 10-20 procent i royalty samt låga milstensbetalningar, diskonteringsränta 15%: då blir värderingen på projektet ganska hög, i sämsta fallet (med 10% royalty) strax över en miljard SEK i nettonuvärde enligt mina kalkyler i Excel. Ett bull-case med högre försäljning, högre milstenar och hög royalty ger ett nettonuvärde på flera miljarder kronor. Observera att nästan hela värdet ligger i förväntade royalties i båda fallen. Jag har räknat med väldigt låga milstenar här. Om någon tror på milstenar på några hundra miljoner dollar (vilket brukar vara standard i den här typen av utlicensieringsavtal) får de lägga till dessa i värderingen. Denna värdering förutsätter att projektet går vidare och gäller egentligen först när ett avtal är på plats. Den avgörande faktorn, som kommer att avgöra värdet på det här projektet i framtiden, är alltså DBPs VD Igors förmåga att hitta en licenspartner. Lyckas han med detta vill jag argumentera för att det är mer eller mindre säkert att kommer SI-053 att bli ett färdigt läkemedel med en väldigt hög royaltyinkomst för DBP inom 5-7 år. Sannolikheten för att han lyckas med utlicensieringen får var och en själv bedöma. Temodex som ju redan är färdig och klar skulle kunna värderas separat i nuläget, vilket inte är något jag vill försöka mig på då jag saknar tillförlitliga siffror. SI-053 har i alla fall ett klart högre nettonuvärde än tvillingen Temodex, eftersom reglerade marknader utgör 80-90% (obs. min uppskattning) av värdet av världsmarknaden.

OBS

Jag är en långsiktig privat aktieägare i DBP utan anknytning till bolaget och har i nuläget en investeringshorisont på över 5 år. Avsikten med denna artikel, som enbart utrycker mina åsikter och min tolkning av Temodex / SI-053, är först och främst att informera om Temodex och SI-053 och bör inte ses som en köp- eller säljrekommendation av aktier i DBP. Jag rekommenderar starkt alla som är intresserade av att köpa aktier i bolaget att först göra sin egen analys.

Källor - Den mesta informationen har jag hämtat från DBPs hemsida, inklusive deras pressmeddelanden, samt videoblogg (det finns väldigt mycket material eftersom företagets filosofi är att vara så transparent som möjligt):

Temodex-studien i Vitryssland https://www.omicsonline.org/proceedings/temodex--a-novel-effective-local-intraoperative-chemotherapy-treatment-for-patients-with-neuroepithelial-brain-tumors-64439.html

Temodex på DBPs hemsida http://www.doublebp.com/sv/produkter/temodexsv

DBPs Youtube-kanal https://www.youtube.com/channel/UCYDhODc5QtAYlwjYgZpxWJw

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?