Daytradingstatistik - Hur går det och vad krävs?
2009-02-10 18:19, Edited at: 2010-06-11 12:04Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.
Forskare har fått tillgång till intern daytradingstatistik från flera mäklarfirmor, med hjälp av informationen kan de dra vissa slutsatser.
Forskningsresultaten bygger således inte på intervjuer med daytraders utan de verkliga utfallen i deras affärer. En absolut majoritet slutar med daytrading efter några år, antingen helt utan kapital eller med ett kraftigt reducerat kapital.
Låt oss anta att en person har 200 000 kronor att placera. Alternativ nummer 1 är att sätta pengarna i en indexfond, vi antar att börsen stiger med 15 procent detta år. Efter årets slut har kapitalet vuxit till 230 000 kronor.
Alternativ nummer 2 är att ägna sig åt daytrading med kapitalet. Daytradern lyckas få ett courtage på 0,1 procent. Varje dag köper han aktier för hela kapitalet, aktierna säljs när dagen är slut. Daytradern betalar 0,1 procent på 200 000 kronor (200 kr) vid köpet och lika mycket vi försäljningen, summa 400 kronor om dagen. Han (nästan alltid en man) håller på 250 dagar under året och betalar 250 * 400 kronor, summa 100 000 kronor.
För att hålla jämna steg med en vanlig indexfond måste daytradern ha en avkastning på 65 procent under året (130 000 / 200 000 = 65%). Det är orimligt att räkna med att uppnå en så kraftig överavkastning jämfört med börsens genomsnitt. Det kan bara åstadkommas genom ett extremt högt risktagande eller en utomordentlig skicklighet. En ”bagatell” i sammanhanget är att personen skulle kunna ha ett avlönat arbete vid sidan av sitt ägande av indexfonden. En äkta daytrader hinner inte med ett vanligt arbete.
Uppgifterna är hämtade ur. "Aktie och Fondhandboken" av Björn Wilke.
---
Förmodligen ser statistiken mycket bättre ut för den som håller på med SWING-trading, eller intermediate investing. I vart fall rekommenderar jag att man börjar i den änden, när man skall handla med aktier i ett kortare perspektiv.
---
Vid en supina i USA för ett par år sedan så visade sig att 95% av alla daytraders straffade ut sig inom ett år. Mäklarna vill hålla detta hemligt eftersom det skulle kunna få många av de mindre lycksamma aktörerna att tappa modet.
2004 hade Avanza ca 200 proffesionella daytradare. Den obesvarade frågan är om antalet växt? Vissa dagar kunde aktiva komma upp i 1000 - 1500 personer, men de är mera att betrakta som tillfälliga tradare. De 200 var inne varje dag, och plockade pengar oavsett marknadsklimat.
Förmodlingen är det lättare att korttidshanda med vinst i en uppåtgående marknad, medan det kan vara tufft i att trada i en nedåtgående trend. I vart fall kräver det mer av daytradern.
--
Jag tycker att Oliver Velez fångat problematiken: Han säger att daytrading är simpelt, men att det inte betyder att det är lätt. Han jämför med att kasta en boll i en basketkorg. Det är enkelt att förstå vad som skall göras, svårare att göra det!
.