Det var en tråkig börsvecka för portföljen som förlorade nästan lika mycket ytterligare som från årsskiftet till förra fredagen, eller närmare bestämt från - 5 % till -9 % (OMXS30 -12 %). Med mina ganska extrema innehav av högriskare och rena förhoppningsbolag är portföljindexets variation i år ändå inte anmärkningsvärd - mellan en topp på + 5 och en botten på - 11 % är väl i paritet med Stockholmsbörsen även om de enskilda aktierna svängt desto mer.
Det var förstås PVEs stora kursnedgång som slog igenom denna vecka, dock utan nya fundamenta som kan förklara nedgången utan mer ganska få som tröttnade och sålde inför rapporten. Den låga aktielikviditeten antyder oxå att nedgången inte säger så mycket. Tvärtom förlorade dollarn ytterligare något mot euron vilket långsiktigt gynnar PVE, allt annat lika. Q1-rapporten kommer förhoppningsvis med en tydligare indikation om vilken vinstmarginal man bör räkna med på sikt, även om jag tror att Q1-resultatet inte når dit redan, utan snarare kring nollresultat +/- 2 Mkr. Indikation om allt från +5 % vinstmarginal uthålligt eller ännu mer bör ge stora kurslyft på lite sikt.
Det andra större innehavet PAR går dock hyggligt starkt och ligger nu på drygt 54 kr, +6 % i år efter det obegripliga raset ned till ca 37 kr tidigare i år, detta troligen främst tack vare allt högre oljepriser som sannolikt förblir höga nog för att understödja ett långsiktigt kurslyft.
Free2move väntar på en eventuell mega-order men även utan den ser de billiga ut och är allmänt mycket intressanta.
BVT ligger nu i vänteläge inför provsvaren i maj från K9-borrningarna. Det känns som en påtagligt god chans för kurslyft av större mått när de offentliggörs.
PLE är i ett kortare “akut” vänteläge på möte med lokalbefolkningen och senare omröstning gällande guldfyndigheten Bolsa de Diablo. Där känns väl chanserna för lyft hyfsat höga inom kort.
AFAs vänteläge är ända till i höst när samplingen på Block J äntligen beräknas komma igång, så kurslyft där bör dröja en tid men väl värt att vänta på.
-——————————————
Angående börsutvecklingen generellt avvaktade jag att köpa för de allra sista slantarna i min frus tjänstepension för några veckor sedan när det hade börja vända uppåt, som meddelats i tidigare blogg. Tvärtom kortspekade jag med hennes pengar för några dagar sedan och sålde åter alla aktiefonder med hygglig kortsiktig vinst. Som ny “förordnad” förvaltare av hennes tjänstepensionspengar i aug/sept förra året bytte jag redan då allt till penningmarknadsfond. Fortfarande utan att behärska själva värderingsnivån mer i detalj känns det som att nivåer uppåt 1000 på OMXS30 är ganska, åtminstone psykologiskt, högt i detta ännu kanske tidiga skede i krisen i USAs ekonomi och dess eventuella följder i världsekonomin.
Även om jag tidigare påstod att sannolikheten var stor att botten var nådd på börsen kan den mycket väl gå ned strax under 900 igen i fortsatt negativ psykologi efter en kortare period av mycket positiv sådan. Den enorma negativa börsöverreaktionen på General Electrics rapport stärker den tesen.
-—–
Att jag trots mina egna farhågor om sämre världsekonomi redan i augusti förra året när jag sålde alla mina aktier, men senare åter satsat och behållit beror ju till stor del på att PVE, BVT, AFA och PLE alla är föga eller inte alls beroende av konjunkturen utan synnerligen speciella case i förhoppningsbolagens fall och i PVEs fall verkar på en snabbt långsiktigt växande energirelaterad marknad som inte är nämnvärt konjunkturkänslig och att PVE dessutom har en redan extremt stor orderbok för flera år framåt.
PAR är kanske lite känsligare men oljepriset tycks ju snarare fortsätta stiga långsiktigt ändå eller åtminstone ligga på en mycket gynnsam hög nivå. F2M verkar på några marknadsnischer som växer mycket fort men vars hastighet iofs skulle kunna dämpas i en djup lågkonjunktur, men innan det eventuellt sker kan mycket (positivt - dvs vändning till bra vinst och eventuell megaorder) ha hänt med aktiekursen oberoende av en sådan utveckling…