Post entry

Cyxone - mot miljardvärdering

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Cyxone är aktien där analytikerna ser största uppsidan – detta var budskapet i en artikel på Placera sommaren 2019, ”Aktierna med största uppsidan”[1]. Cyxones aktiekurs mer eller mindre tredubblades under samma period i den varma sommaren i början av juli. Idag är uppsidan för biotechbolaget på nytt i fokus då de intressanta milstolparna för bolaget som många väntat länge på nu äntligen ligger utstakade. Sommaren närmar sig återigen och Cyxone står enligt analytikerna inför en eventuell miljardvärdering – potentialen är därmed enorm.

I en tid som domineras av Corona och konjunkturinbromsningsartiklar så blir det också extra intressant att titta närmare på ett bolag som Cyxone. Detta då biotechbolag inte är lika konjunkturkänsliga som t.ex. cykliska bolag, utan vars värdering i större utsträckning beror på andra faktorer såsom portföljen, var i det kliniska arbetet dess olika läkemedelskandidater befinner sig, framtida marknadspotential, kassa, triggers, risk i förhållande till belöning och liknande. Sjukdomar och läkemedel försvinner helt enkelt inte på samma sätt som en bra konjunktur kan göra.

Nedan kommer jag därför att utifrån mitt eget investeringsperspektiv skriva om Cyxone med fokus på:

  • Bolaget och dess läkemedelskandidater
  • Potentialen
  • Kassa
  • Triggers
  • Risker och andra betänkligheter
  • Referenser och länkar till mer läsning

Med detta sagt, låt oss gå vidare med bolaget och dess potential.

Kort om bolaget

För de som inte är bekanta med Cyxone så rekommenderar jag ett besök till deras hemsida[2]. Från hemsidan:

”Cyxone AB är ett kliniskt biomedicinskt bolag med en portfölj av immunomodulerande läkemedel för att behandla autoimmuna sjukdomar som t.ex. multipel skleros (MS) och ledgångsreumatism. Bolagets läkemedelsportfölj bygger på två tekniska pelare i form av orala molekyler och cyklotidbaserade läkemedel som hämmar nyckelprocesser i kroppens celler som är typiska för olika immunsjukdomar.”

Cyxone har därutöver hittills nått stora framgångar med sina kandidater och bolaget kommer inom kort dessutom presentera den nya VD:n som ska leda arbetet med affärsutveckling och finansiering i ett läge där partneravtal och utlicensiering blir alltmer sannolikt[11]. Detta utgör alltså ett lysande investeringstillfälle som inte osannolikt kommer leda till stor medieexponering och marknadsföring, bl.a. när bolaget dessutom just nu undersöker och förbereder ett eventuellt listbyte till Nasdaq Main Market Small Cap.

Mer om bl.a. detta i avsnittet kring Triggers längre ner. Låt oss dock börja med det basala först.

Läkemedelskandidaterna

För att kort sammanfatta så har Cyxone två huvudkandidater mot autoimmuna sjukdomar i dagsläget. Dessa kandidater är:

  • T20K mot MS
  • Rabeximod mot ledgångsreumatism

T20K är substansen som Cyxone startade resan med; den orala ”bromsmedicinen” mot MS med den riktiga ”blockbusterpotentialen” på miljardmarknaden för MS – en marknad som beräknas närma sig 27 miljarder USD globalt med en årlig tillväxttakt på 6 procent. Cyxone själva siktar på en försäljning som överstiger 1 miljard USD per år.[7]

Stora fördelar med T20K är bl.a. att det kan intas oralt i tablettform, är enkelt att tillverka, stabilt i sin formulering, har i princip obefintliga biverkningar jämfört med konkurrenterna och att det kan administreras i profylaktiskt syfte. Just biverkningsprofilen skulle jag personligen säga är det starkaste kortet hos T20K, då de ledande konkurrerande medicinerna har riktigt otäcka biverkningsprofiler.

Kandidaten startar inom kort fas 1b, efter en redan framgångsrik fas 1a med strålande resultat där potentialen är i klass med det bästa orala läkemedlet på marknaden men med mycket lägre toxicitet. I tidig klinisk fas ligger fokus just på säkerheten för patienter och utredningar kring toxicitet. Sannolikheten för att fas1b för T20k lyckas ur detta perspektiv anser jag måste klassas som extremt hög, eftersom fas1a som var en intravenös administration använde högre halter av T20k än vad som förväntas uppstå i blodet via oral administration. Det finns inga tecken, varken från preklinik eller från fas 1a, som pekar på att oral administration skulle ge annorlunda toxiska effekter. Detta bådar för ett utmärkt läge inför potentiella partnerförhandlingar efter en framgångsrik fas 1.

Rabeximod, en oral s.k. ”first-in-class”-kandidat mot ledgångsreumatism är det lite mer ”säkra kortet” som Cyxone plockat in i sin portfölj för att bl.a. se till att balansera risken med T20K (som fortarande bara är i fas 1) och härigenom tryggt säkra värde för aktieägarna. Marknaden för ledgångsreumatism är nämligen också gigantisk – den förväntas värderas till 30,4 miljarder USD 2025 med en årlig tillväxttakt på nästan 5 procent. Cyxone räknar vidare med en årlig försäljningspotential på ca 2 miljarder USD.[7]

Rabeximod startar inom kort fas 2b, en stor milstolpe, men förvärvades så sent som 2018 från ett annat bolag, OxyPharma[3]. Detta förvärv angavs vara en av de viktigaste milstolparna sen Cyxone grundades och portföljen samt bolaget blev genast mer intressant och värdefullt med en fas2-kandidat i bagaget.

Rabeximod har visat utmärkt effekt i uppföljningen av den tidigare fas 2a-studien innan övertagandet från OxyPharma (som fick betalt i form av bl.a. 1,9M Cyxone-aktier), vilket minskar risken avsevärt för Cyxone. Fas 2 är ofta en fas många bolag fasar och de goda resultaten från fas 2a höjer här sannolikheten för succé avsevärt.

Tanken är också att en snabb utlicensering/försäljning av Rabeximod efter fas 2 skall generera stabila, fina värden för aktieägarna samtidigt som detta kommer att kunna finansiera ytterligare kliniska projekt. Med en lyckad fas 2b kommer Cyxone att ha nått nästa nivå som biotechbolag och uppvärderingen kommer sannolikt bli därefter.

Exklusiva rättigheter och nödvändiga patent

Det finns mycket, mycket mer intressant läsning kring kandidaterna ovan och speciellt kring den underliggande cyklotidteknologin och forskningen, där Cyxone bl.a. samarbetar med Medicinska universitetet i Wien, Österrike samt Basel universitet i Schweiz. Cyxone har t.ex. de exklusiva rättigheterna att tillämpa de aktuella substanserna, som omfattas av de nödvändiga patenten, på de miljardmarknader som Cyxone riktar in sig på.[10]

Nyligen belönades även en av medlemmarna i Cyxones vetenskapliga råd, Prof. Dr. Carsten Gründemann, med en prestigefull akademisk utnämning (”endowed chair”) och professorskap där 9 olika sponsorer i form av stiftelser och företag gick in med totalt ca 30MSEK.[16] Ett sådant stort intresse för forskningen är en definitivt en kvalitetsstämpel och fjäder i hatten på Cyxone och kandidaterna! Cyklotiderna är också på god väg att bli en helt egen läkemedelsklass med förutsättningar att kunna skapa nya läkemedel med fördelaktiga farmakologiska effekter på sjukdomar som idag saknar effektiva och säkra behandlingar.[15]

Som investerare är detta guld värt, men man bör sätta sig in i så många detaljer som möjligt för att ha största chans att nå framgång med sin investering. För ytterligare detaljer hänvisar jag intresserade läsare till länkarna/referenserna längre ner och jag går istället snabbt vidare till nästa avsnitt – varför Cyxones potential är svindlande med denna portfölj.

Svindlande potential

Traditionell fundamental analys är svårt att applicera på ett biotechbolag som Cyxone då intäkterna är i princip obefintliga, så p/e-tal och liknande blir direkt ointressant. Istället väljer jag och många andra att bl.a. titta på framförallt bolagets börsvärde (i skrivande stund ca 181 MSEK) och ställa det mot de värderingsansatser som finns kring bolagets kandidater. Jag tittar även på riktkurser, peers och vad marknads- och aktiekurspotentialen är om någon typ av licensaffär nås med en eller flera partners.

Det visar sig att analytiker tror på affär redan i år (2020), så låt oss börja där:

Potential vid affär

I Mangold Insights senaste analys[4] av Cyxone framgår det att de ser ett sannolikt scenario att Cyxone ingår en affär för T20K inom MS. I samma analys tror de även att en affär sker nu under 2020 d.v.s i närtid. De tycker också att följande MS-affärer går att applicera på Cyxone:

  1. Sanofi licensaffär med Principia Pharma, totalt värde 765 MUSD
  2. Servier licensaffär med GeNeuro, totalt värde 455 MUSD
  3. Biogen licensaffär med Alkermes, totalt värde 200 MUSD

Omräknat i SEK med växelkurs 10kr pratar Mangold alltså om ett spann kring 2 - 7,65 miljarder SEK i potentiellt applicerbara affärsvärden. Detta är långt ifrån nuvarande bolagsvärde på ”ynka” 181 miljoner!

Uppvärderingspotentialen och jämförelsen med dessa och liknande affärer har såklart också Cyxone beskrivit för bl.a. BioStock utförligt.[7]

Ett annat mer närliggande, lokalt affärsexempel är såklart också när Lundabolaget Active Biotech fick samarbete med Teva Pharmaceuticals för behandling av MS med deras Laquinimod. 2010 var deras aktiekurs på över 170kr med ca 20 miljarder i BV. (Efter att Laquinimod visade sig ha stora biverkningar gick kursen ner och idag har Active Biotech bytt strategi och fokuserar inte längre på MS, vilket gör Cyxone extra intressant ur ett konkurrentperspektiv f.ö.).

170kr känns nog för många långt borta, men redan i fallet med det lägre affärsvärdet i spannet som Mangold nämner på ca 2 miljarder SEK ovan skulle det, utslaget per aktie, resultera i en kurs på ca 40kr, d.v.s. mer än en faktor 10 jämfört med nuvarande aktiekurs. Vid en affär är alltså potentialen svindlande.

Kurspotential även utan affär

Även utan en svindlande miljardaffär runt hörnet är potentialen enorm. Låt oss titta på värderingen av Cyxones portfölj för att förstå vad ett nuvärde bör estimeras till.

Värderingen av de båda kandidaterna T20K och Rabeximod varierar lite beroende på om man läser t.ex. Mangold Insights analyser eller First Berlins, men oavsett vilken man väljer att läsa får vi oerhört mycket högre börsvärde där än vad som gäller nu.

Mangold på sida 19 i sin analys har en värdering för de båda kandidaterna på [4]

T20K 232MSEK

Rabeximod 283MSEK.

232+283 = 515 MSEK

First Berlin på sida 3 i sin analys har en värdering för de båda kandidaterna på [5]

T20K 241 MSEK

Rabeximod 484 MSEK

241+484 = 725 MSEK

D.v.s. kandidaterna är enligt dessa djupgående, professionella analyser värda mellan 515 och 725 MSEK. Snittet blir 620 MSEK. Lägger vi dessutom till kassa på ca 60MSEK (i slutet av förra året[6] var det ca 62 MSEK) så är vi uppe i 680MSEK.

Bolaget borde alltså logiskt sett vara värt någonstans runt 680MSEK om vi litar på dessa analyser, som framhålls vara konservativa.

Vad är bolagets börsvärde idag då?

181,35 MSEK (d.v.s. en diff på ca 500 MSEK – en halv miljard!)

En värderingsdiff på en halv miljard för ett litet bolag som Cyxone är för mig anmärkningsvärt. Även när man jämför mot peers som bl.a. Mangold[4] gjorde i sin analys, så landade Cyxone vid tiden för jämförelsen på 215MSEK vs. peers-snittet på 812MSEK. Detta framstår iallafall för mig som att Cyxone är enormt undervärderat utan någon egentlig förklaring eller orsak presenterad. Studierna löper ju på som de ska!

En trolig anledning till undervärderingen i detta ögonblick råkar vara en av de vanligaste anledningarna till att aktier blir kraftigt översålda, nämligen de kortsiktiga investerarna (de vi kallar ”traders”). Att aktier som Cyxones sjunker i aktiekurs och blir översålda mellan stora triggers anser jag vara mer eller mindre standard p.g.a. bl.a. stora vinsthemtagningar och att dessa investerare går ur efter positiva triggerutfall i väntan på nästa omgång. Nu väntar dock nästa omgång.

(Fundera gärna på vad du själv tror händer med kursen härnäst i en volatil aktie som Cyxone utifrån triggerlistan som kommer längre ner i denna artikel).

Oavsett – Även om analytikerna på Mangold Insight får fel och det inte blir en affär i år, så är den logiska slutsatsen att Cyxone är kraftigt undervärderat. (Får Mangold däremot rätt och det blir en affär snart så kan vi se framemot vad jag isåfall bedömer skulle kunna bli en av årets absoluta raketer. Vi pratar antagligen om en s.k. ”ten-bagger” att döma av jämförelserna ovan isåfall).

Jag kan alltså konstatera att potentialen definitivt finns här och bolaget är högintressant ur detta perspektiv. Låt oss gå vidare.

En stark kassa

För att avgöra när man ska kliva in i ett bolag som Cyxone är det oftast intressant att titta på kassa/likvida medel utöver t.ex. triggers i närtid. Är en nyemission av aktier nära förestående känns det kanske inte aktuellt att ta plats precis innan (då emissioner ofta sänker kursen ner till en lägre emissionsnivå), även om det såklart beror på bl.a. investeringshorisonten och anledningen till nyemissionen.

Cyxone har som t.ex. BioStock påtalat nyligen[8] en stark kassa och därmed inget nära förestående behov av kapitalanförskaffning genom nyemission. I slutet av 2019 låg likvida medel enligt Cyxone själva på ca 62 MSEK[6], vilket jag utifrån beräknad burn-rate och genomgång av tidigare årsredovisningar bedömer räcka till bl.a. hela fas1b för T20K och fas 2b för Rabeximod, d.v.s. långt in i 2021.

Vägen är alltså krattad för värdeskapande triggers med en stark kassa utan kurssänkande emissioner i synhåll. 

Triggers i närtid

Gällande potentiellt värdehöjande triggers så kan vi i närtid se framemot:

  • Slut säkerhetsstudie för Rabeximod (24v-studie pågår, började vid årsskiftet) 
  • Start Fas1b för T20k
  • Start Fas2b för Rabeximod

Men även:

  • Potentiell särläkemedelsstatus (bör komma mer info snart)[9]
  • Ytterligare utökat patentskydd som höjer bolagsvärderingen[10]
  • Ny VD med fokus på affärsutveckling och finansiering[11]
  • Listbyte till Nasdaq Main Market Small Cap[14]
  • Uppdaterade, potentiellt kursdrivande analyser[4,5]
  • Fler större investerare tar plats (ev. inför listbyte – redan i Q4 ’19 tillkom storägaren C&Son Invest AB)
  • Partneravtal (gissningsvis efter Rabeximod toxresultat / fas 2b alt. T20K fas 1b) men kan ske närsom.

Mediauppmärksamhet från börsbevakande tidningar bör inte heller underskattas, vilket jag inledde denna text med (när kursen i princip tredubblades samtidigt som bl.a. Placera lyfte fram Cyxone som aktien med störst uppsida[1]). 

I samband med att Cyxone tar steget in på finbörsens ”Small Cap”-lista finns också chans till ny, stor medieexponering. Detta i sig tror jag kan bli mycket värdefullt för Cyxone, speciellt då intresset rimligen blir ännu större p.g.a. stundande ny VD. Den nya VD:n kommer säkerligen göra allt för att leverera och kommunicera Cyxones värde till marknaden utifrån dennes uttalade fokus på finansiering[11]. För den som googlar lite kan man snabbt hitta gamla pressmeddelanden där förre VD:n uttalade sig om värdering med en rejäl tvåsiffrig kursstegring som följd. Det krävs väldigt lite uppenbarligen.  

Utöver detta pågår mycket spännande som t.ex. att Cyxone nyligen har öppnat ett helägt dotterbolag[13] precis bredvid Novartis i Basel, läkemedelsmeckat i Schweiz där teamet redan har bra kontakter. Här kan jag bara gissa vilka typer av aktiviteter som redan pågår, så spännande PM kring detta kan dimpa ner närsomhelst. Novartis är f.ö. tillverkaren av det storsäljande MS-läkemedlet Gilenya (Fingolimod) och enligt många även en av de mest troliga intresserade att teckna avtal för ett erhålla ett nytt, biverkningsfritt, oralt MS-läkemedel. Det känns alltså inte som en slump att ”Cyxone Switzerland AG” ligger precis bredvid Novartis.

Risker och andra betänkligheter

Nästa steg i min egen analys av ett bolag som Cyxone är att titta på övriga faktorer som spelar in vid ett investeringsbeslut, eller varför man ev. borde låta bli att investera. Saker är nämligen såklart aldrig enbart positiva. Detta är något som är oerhört viktigt att komma ihåg och som därför förtjänar en egen lång utläggning då det finns mycket att säga, inte minst kring de traditionella riskerna med aktier, biotech speciellt, och vikten av att förstå det man investerar i.

Många av dessa generella risker har dock beskrivits bra av andra, så för att inte bli långrandig länkar jag bl.a. till en sammanställning från Avanza/Placera från i julas[12].

Från den sammanställingen, som är väldigt läsvärd, kan man bl.a. läsa att den gynnsammaste kombinationen av egenskaper utifrån risk förmodligen är drug-delivery inom särläkemedel, och det mest riskabla är att sikta på en jätteindikation med en ”blockbuster”.

Här gillar jag att Cyxone kombinerar det bästa av två världar genom Rabeximod (där särläkemedelsstatus nu undersöks) och T20K (där ”blockbuster”-potentialen finns inom MS). Otroligt attraktiv kombination från ett riskperspektiv alltså, smart av Cyxone och riktigt bra för aktieägarna, i min mening!

Utöver extremt bra risk/reward i.o.m. oavstående ser jag också att Cyxone mitigerar övriga risker med högt betyg i och med bl.a.:

  • ·      Erfaret team med stark ledning som gjort stora licensavtal tidigare
  • ·      Ledningen är själva tungt investerade i bolaget
  • ·      Stark portfölj med lovande kandidater med stor marknadspotential
  • ·      En stark kassa
  • ·      Fokus på finansiering och affärsutveckling
  • ·      Tydliga internationella ambitioner
  • ·      Prisad forskning

Den förre VD:n och ”branschkändisen” Kjell G. Stenberg, som arbetat med MS större delen av sitt liv och suttit på båda sidor av förhandlingsbordet vid affärer, är dessutom kvar i bolaget på konsultbasis och fortsatt storägare. Detta var något som styrelseordförande Bert Junno nyligen nämnde på Mangold Insights senaste investerardag i mars.

Kjells återkommande bedömning av T20K som det bästa han sett inom MS, en IL2-hämmare med så låg toxicitet, är bara det ett skäl för många att investera i Cyxone. Detta speciellt när man vet hans erfarenhet från storbolag som bl.a. Astra Zeneca. Att han tror så hårt på sina kandidater så att han uppenbarligen vill vara med hela vägen med T20K samtidigt som en ny fokuserad VD avlastar kring finansiering och marknadsföring i detta läge känns riktigt, riktigt bra! Att han hittills också undvikit och nekat skambud från tidigare intresserade partners tycker jag också är oerhört positivt, även om en del tidiga aktieägare kanske önskat en snabb vinst istället för en lite längre resa.

Att gå igenom alla investeringsbetänkligheter i denna text är dock ett uttömmande arbete och du som läsare ombeds göra din egen due diligence här. I mina ögon är dock Cyxone ett oerhört lovande bolag som står inför ett stort genombrott och därmed på god väg mot miljardvärdering.

Det jag vill avsluta med är istället följande:

Allt eller inget – Binärt utfall? 

För många är investeringar i Biotech-bolag alltför riskfyllt då utfallet oftast är binärt – antingen lyckas bolaget med sina kandidater eller inte. I det senare fallet får värdet anses vara närmare noll.

Detta stämmer förvisso delvis, så man måste se upp, men som jag ser det så är investeringsutfallet inte nödvändigtvis binärt. Beroende på vilken investeringshorisont man har kan man vara med på antingen hela eller bara delar av resan, t.ex. om man investerar bara p.g.a. Rabeximod eller enbart T20K eller bara vill ”trade’a” i största allmänhet.

Som investerare kan man också välja huruvida man vill syna utfallet i studierna eftersom man oftast vet ungefär när resultaten kommer (då studielängderna, start och slut normalt brukar kommuniceras). Däremellan sker också en hel del saker som kan vara kursdrivande. En godkänd särläkemedelsstatus kan t.ex. utan problem dubbla en aktiekurs som Cyxones.

Då Cyxone-aktien bevisligen har haft hög volatilitet och kursen historiskt spekulerats upp inför tidigare triggers så finns det goda möjligheter för den kortsiktige att få bra avkastning på sin investering utan att syna studieutfall.

För den långsiktige kan det däremot bli riktig jackpott om allt går i lås.

Förutsättningarna finns definitivt och jag ligger själv tungt investerad med Cyxone som ett av mina absolut största aktieinnehav. Detta då jag tror starkt på bolaget, dess forskning och kandidaterna.

Hoppas denna läsning var intressant och kika gärna på länkarna nedan för vidare information!

Disclaimer: Som aktieägare har jag ett intresse av bolaget. Innehållet skall inte på något vis ses som en rekommendation för investeringar. Du som läsare uppmanas göra din egen research och därför inkluderar jag referenser och länkar till mer information i slutet för att underlätta detta. Investeringar i aktier eller andra värdepapper är ingen garanti för framtida avkastning. Delar eller allt av det investerade kapitalet kan gå förlorat. Jag investerar inte mer än jag kan stå ut med att förlora och det borde i min mening de flesta andra inte heller göra.

Referenser

[1] Placera – Aktierna med största uppsidan

https://www.avanza.se/placera/redaktionellt/2019/07/10/aktierna-med-storst-uppsida.html

[2] Cyxones hemsida

https://www.cyxone.com

[3] Förvärvet av Rabeximod

https://news.cision.com/se/cyxone/r/cyxone-slutfor-forvarvet-av-lakemedelskandidaten-rabeximod,c2537194

[4] Mangold Insights analys av Cyxone 2019

https://insight.mangold.se/analysis/bolagsanalys-cyxone/

[5] First Berlins analys av Cyxone 2019

https://mb.cision.com/Main/16882/2897817/1101724.pdf

[6]: Year-end report 2019

https://cyxone.com/en/investor-relations-en/financial-reports/?id=2C70A9DF8FC43402

[7] VD-intervju – det finns uppvärderingspotential för Cyxone

https://www.biostock.se/2018/10/vd-intervju-det-finns-uppvarderingspotential-for-cyxone/

[8] Cyxone redovisar en stabil kassa och en stärkt ledning 

https://www.biostock.se/2020/02/cyxone-redovisar-en-stabil-kassa-och-en-starkt-ledning/

[9] Cyxone undersöker särläkemedelsklassificering

https://news.cision.com/se/cyxone/r/cyxone-undersoker-sarlakemedelsklassificering-for-rabeximod,c2896090

[10] Utökat patentskydd för T20K skapar möjligheter för Cyxone

https://www.biostock.se/2020/03/utokat-patentskydd-for-t20k-skapar-mojligheter-for-cyxone/

[11] Kjell G Stenberg avgår som VD för Cyxone

https://news.cision.com/se/cyxone/r/kjell-g--stenberg-avgar-som-vd-for-cyxone,c2960996

[12] Riskhantering för biotechinvesterare

https://www.avanza.se/placera/redaktionellt/2019/12/05/riskhantering-for-biotechinvesterare.html

[13] Cyxone bildar dotterbolag i Schweiz

https://news.cision.com/se/cyxone/r/cyxone-bildar-dotterbolag-i-schweiz,c2819559

[14] Cyxone undersöker möjligheten att byta lista

 https://news.cision.com/se/cyxone/r/cyxone-undersoker-mojligheten-att-byta-lista-till-nasdaq-main-market-nordic-small-cap,c3050944

[15] Cyklotiderna uppmärksammas

https://news.cision.com/se/cyxone/r/cyxones-cyklotider-uppmarksammas-som-potentiellt-immunomodulerande-lakemedel-for-autoimmuna-sjukdoma,c2491774

[16] Basel universitet, endowed chair

https://www.sagst.de/en/news-detail/detail/university-of-basel-establishes-endowed-chair-for-translational-complementary-medicine/

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?