Post entry

Cyxone - mot marknadslansering

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Bioteknikbolaget Cyxone har fått höjda riktkurser, nu på 16 resp. 17 kr från två separata analyshus – en otrolig uppsida från dagens aktiekurs. Med nyfylld kassa, nya delägare, stora insynsköp och en ledning som nu kvalificerar potentiella partners så står bolaget inför en ev. marknadslansering av Rabeximod mot Covid-19 redan 2022. I samband med detta förbereds även listbytet till Nasdaq Main Market, då både RA- och MS-studierna ska dra igång. Potentialen är därmed större än någonsin!

Inledning

Det var för ca ett år sedan i april som jag skrev inlägget "Cyxone - mot miljardvärdering"[1], där jag från mitt eget investeringsperspektiv beskrev bioteknikbolaget Cyxone och dess potential som jag själv såg som oerhört attraktiv. Jag var tydligen inte ensam i min analys heller, då aktiekursen dubblerades de följande månaderna, från 4 till 8kr.

Efter en pandemirelaterad omplanering[2], en riktad emission[3] till bl.a. internationella investerare samt en del vinsthemtagningar så har aktien genomgått en konsolideringsperiod. Kursen ligger nu på en oerhört attraktiv nivå, speciellt givet vad som komma skall i närtid (triggers) och de nyligen höjda riktkurserna.

Därtill har stora insynsköp[5][6] rasslat in på sistone – endast några ören under nuvarande kursnivå – och tillströmningen av nya aktieägare ligger på rekordnivåer. Samtidigt har Cyxone varit en frekvent gäst på olika investerarträffar nyligen.

Mycket talar alltså starkt för att det är nu som intresset för att köpa aktier drar igång på allvar hos investerarna igen. Vi verkar också ha en oerhört stark botten vid nuvarande kursnivå.

Nya innovativa resultat som framkommit kring Cyxones ledande kandidat Rabeximod motiverade även bolaget att under 2020 ta fasta på den unika möjligheten att pröva Rabeximod mot Covid-19 - ett beslut[4] som snabbt lockat till sig stora mängder kapital och fyllt kassan. Allt detta i ljuset av att Cyxones ev. kan marknadslansera Rabeximod redan 2022 via ett nödgodkännande (EUA). Analyshusen är rejält optimistiska och chanserna ser faktiskt riktigt goda ut!

I detta inlägg kommer jag därför utifrån mitt eget investeringsperspektiv återigen skriva om högaktuella Cyxone med uppdaterat fokus på:

-         Läkemedelskandidaten Rabeximod

-         Potential

-         Sannolikheter för succé kring Covid-19

-         Kassa

-         Triggers

-         Risker

-         Slutsats

-         Referenser

Cyxones kandidat T20K mot MS får jag lov att återkomma kring i ett annat inlägg, för precis som VD yttrade nyligen: ”Indeed, the focus for now is on Rabeximod”[7].

Med detta sagt - låt oss titta närmare på Cyxones ledande kandidat Rabeximod och dess potential!

Läkemedelskandidaten Rabeximod

Ledande kandidat mot RA

Rabeximod[8] är Cyxones ledande och längst komna, orala "first-in-class"-läkemedelskandidat mot RA (reumatoid artrit / ledgångsreumatism). Kandidaten är just nu i fas 2. Att den är ”first-in-class” innebär att den har en unik verkningsmekanism.

Rabeximod har visat utmärkt effekt efter den tidigare fas 2a-studien mot RA som genomfördes av OxyPharma, där f.ö. Cyxones vetenskapliga rådsmedlem (tillika Nobelkommittémedlem och KI-forskare) Rikard Holmdahl var inblandad tidigt. Då de positiva resultaten blev tydliga först efter 16v istället för inom ramarna för studiens 12v-period så misslyckades dock formellt studien den gången. Cyxones plan är nu att helt enkelt genomföra en fas 2b-studie med ett liknande upplägg, men med en studielängd som är optimerad för att tydligt kunna påvisa Rabeximods effekt.

Givet att Rabeximod redan visat klinisk effekt efter 16v-uppföljningen i den tidigare fas 2a-studien inser nog de flesta att oddsen är ovanligt goda för att detta kan upprepas. Kan Cyxone dessutom visa på en ytterligare progressiv förbättring denna gång (och inte bara upprepa de fina resultaten från tidigare fas 2a) så borde intresset från större läkemedelsbolag vara gigantiskt, inte minst givet dagens RA-läkemedels brister och biverkningar.

” As the main variables are statistically significant at week 16, OxyPharma is confident that studies with longer treatment duration will prove oral Rabeximod to be an effective, convenient and safe drug for commercialization” – Ulf Björklund, CEO, OxyPharma, efter fas 2a-studien[9].

I senaste presentationen hos BioStock den 9:e mars påtalade mycket riktigt också VD att det finns stort intresse från partners kring Cyxones RA-kandidat[10]. Inte så förvånande kanske, speciellt när patentskyddet nu förlängs fram till 2041 via Cyxones inskickade ansökningar och utfallet från 24v-toxstudien (som jag nämnde i mitt förra inlägg[1] som stor trigger) blev positivt.

Ovanpå detta passerade även Cyxones IND-ansökan FDA utan anmärkning – en kvalitetsstämpel för Cyxone och Rabeximod[7]. Detta bådar alltihop mycket gott inför RA-studien och en framtida kommersialisering ihop med en resursstark partner!

Fas 2b-studien kring RA är planerad att starta Q4 i år. Studiedesignen, som i sig är en stor milstolpe, har Cyxone annonserat ska presenteras redan i Q1 dock - alltså i princip vilken dag som helst. Se även avsnittet om Triggers längre ner.

Rabeximod mot Covid-19

Rabeximod har visat sig vara väldigt intressant även för andra indikationer, något som lett till att flertalet patentansökningar lämnats in av Cyxone under 2020. Flera patent kommer också offentliggöras i år, vilket VD till viss del också visade upp i Cyxones roadmap hos Aktiespararna (Aktiedagen Lund) den 27:e januari i år[10].

Förutom att kunna behandla RA så har Cyxone nämligen samlat på sig bevis[11] för att Rabeximod når lungorna. Då Covid-19 kan orsaka utbredd inflammation i lungorna så innebär detta därmed att Rabeximod har en stor potential mot Covid-19, men även inom andra indikationer som rör virusorsakade akuta sjukdomar i andningsorganen.

De innovativa nya resultaten som låg till grund för detta spår kommunicerades redan i juni ifjol då Cyxone ingick ett utvecklingsavtal kring Covid-19 med den USA-baserade forskaren och entreprenören Dr. Kalev Kask:

"De vetenskapliga resultaten som stödjer utvecklingen av det här programmet för Covid-19 är väldigt övertygande eftersom de indikerar att det kan hjälpa patienter som smittats av farliga virus såsom Covid-19"[4].

Enligt avtalet kommer Cyxone att äga alla framtida immateriella rättigheter.

I samband med det investeringsoptionsavtal som slöts med Dr. Kalev Kask genomfördes också flera riktade emissioner som totalt inbringade 21,8 miljoner kronor. Optionsavtalet blev därmed fulltecknat då intresset var maximalt från inblandade investerare[12].

Vid årsskiftet drog därefter en rejält stor fas 2-studie (300 patienter) med Rabeximod snabbt igång av Cyxone för att pröva substansen mot måttlig Covid-19. Studiedetaljerna finns att se på EU Clinical Trials Registers hemsida[29].

Patientrekrytering pågår och första patienten screenades den 15:e januari i år, vilket bör innebära att patientrekrytering slutförs under Q2 – ofta en stor trigger i denna typ av bolag.

Förutsatt ett positivt studieutfall i Q3 avser Cyxone dessutom att ansöka om nödgodkännande (EUA) av Rabeximod för att snabbt nå marknad. Cyxone kommer då också att fortsätta utvecklingen av Rabeximod för t.ex. andra liknande virusorsakade luftvägssjukdomar[13].

Fler indikationer

Covid-19-indikationen är alltså bara början. Lyckas Cyxone visa på någorlunda effekt i pågående fas 2 Covid-studie som ska avläsas i Q3 så öppnar sig stora möjligheter för Cyxone. I väntan på Q3-resultaten och offentliggörandet av inskickade patentansökningar så har analyshusen[14] än så länge avvaktat med att värdera övriga indikationer där Rabeximod kan bli aktuell och där behoven är stora (såsom t.ex. för behandling av influensa, SARS och framtida, helt nya typer av virus)[13]. Riktkurserna 16 och 17 kr kommer alltså antagligen att höjas ytterligare om Covid-studien blir framgångsrik, av flera skäl.

Att döma av de fåtal andra bolag som rapporterat goda resultat kring Covid-19 i kliniska studier så kommer dessutom enligt min bedömning ej osannolikt större fonder att vilja ta plats efter en lyckad fas 2, d.v.s. ev. redan i Q3/Q4.

Här kan jag tänka mig att fonder som t.ex. Swedbank Robur, AP3/AP4, Handelsbanken Fonder m.fl. skulle kunna stå först i kö. Några av dessa var f.ö. snabba att ta plats på ägarlistan efter att Vicore Pharmas mycket mindre fas 2-studie ATTRACT med kandidaten C21 slutfördes.

Visst, det är vanskligt att jämföra bolag rakt av skall sägas. Cyxone och Vicore Pharma delar dock faktiskt en hel del viktiga aspekter, inte minst Covid-studiedesignern och forskaren Maarten Kraan, som sitter i vetenskapliga rådet[15] för både Cyxone och Vicore Pharma.

Partneravtal

Att vi kommer se ett partneravtal kring Rabeximod under detta år verkar vara Cyxones ambition. Det verkar troligt i mina ögon, bl.a. eftersom Cyxone med starka kort på hand – inte minst efter t.ex. IND och lyckad 24v-tox – helst av allt vill slutföra valet av en strategisk partner för Rabeximods samtliga indikationer nu när de värderat kandidaten och är ute på partnerturné. En sådan partner bör också helst redan vara (annars komma) på plats vid ev. lyckade resultat i Covid-studien i Q3, samt då inför start av RA-studien i Q4.

För att marknadslansera Rabeximod mot Covid-19 via EUA vid lyckade studieresultat behöver avtal också förberedas i god tid för att komma på plats så snabbt som möjligt. En avsiktsförklaring av något slag kan vi såklart eventuellt också se innan ett avtal kommer på plats också (se t.ex. jämförelsen med Aptahem[18] nedan).

Det akuta behovet av nya mediciner mot måttlig Covid-19 trots vaccinutrullning är fortsatt enormt[16] och Rabeximod kan potentiellt rädda många människoliv vid ett lyckat studieresultat och efterföljande kommersialisering. Detta är alltså inget som någon vill dra ut på i onödan.

Cyxones VD Dr. Tara Heitner är heller inte ovan att sluta avtal – hon tecknade senast i november ett partneravtal med ett av världens största bioteknikföretag, amerikanska Biogen, för ett annat startupbolags räkning (ISD Immunotech)[17].

Tittar man på Cyxones styrelse så ser man även där lång erfarenhet av partneravtal och lukrativa samarbeten med läkemedelsbolag. Senast häromveckan annonserades t.ex. en avsiktsförklaring med ett läkemedelsbolag i styrelseordförande Bert Junnos andra bolag Aptahem (som också delar bl.a. CFO med Cyxone). Avsiktsförklaringen där avser licensvillkor för exklusiv utveckling, tillverkning och distribution av läkemedel för behandling av sepsis i Europa[18].

Sannolikheten för succé i Cyxones Covid-19-studie i övrigt återkommer jag även till lite längre ner.

Mer läsning

Det finns såklart mycket, mycket mer intressant läsning kring blockbusterkandidaten Rabeximod, både på Cyxones hemsida och för den som gräver själv. Verkningsmekanismen är t.ex. något man lätt kan snöa in på och läsa spaltmeter kring.

Investerarpresentationer från bl.a. BioStock och Aktiespararna m.m. finns såklart också tillgängliga på Cyxones hemsida och Youtube. För den seriöse investeraren är det såklart väl spenderad tid att gå igenom dessa, även om de inte riktigt tränger in på djupet utan presenterar bolaget ganska övergripande.

Låt oss nu iallafall gå vidare och se närmare på potentialen hos Rabeximod och då framförallt vad de professionella analyshusen gör för bedömningar!

Potential

När vi tittar på vad analyshusen Mangold Insight och First Berlin Equity Research skriver om Rabeximod så går det inte att ta miste på deras positiva inställning till potentialen. (Samtliga analyser är tillgängliga via Cyxones hemsida[14]).

Mangold Insight

Mangold Insights analytiker skriver i sin senaste analys ”Trippelchans på succé” (2021-02-19)[14] såhär:

”Läkemedelskandidat nära marknaden

Cyxone har inlett fas 2-studier med Rabeximod mot Covid-19. Om denna studie visar positivt resultat då studien ska avläsas under det tredje kvartalet kan Cyxone tillsammans med ett läkemedelsbolag ha ett läkemedel färdigt i början av 2022_. Behovet av läkemedel för Covid-19 patienter är stort och_ Cyxone har valt ett segment med få konkurrenter vilket ökar potentialen. Rabeximod ska även genomgå en studie mot RA, där Mangold ser potential. Inte minst då patentet för Rabeximod har förlängts.

Sedan får man nästan se till att man inte ramlar av stolen när man läser Mangolds prognos för försäljning av Rabeximod mot Covid-19:

"Antagande för Covid-19: Det är rimligt att anta [att] Cyxones läkemedel som har en konkurrenskraftig profil kan konkurrera med nuvarande läkemedelsbehandling [remdesivir] och uppnå likartad försäljning."

Likartad försäljning i detta fall anges alltså vara 3 miljarder dollar för 2021:

"För Rabeximod Covid-19 har vi därför valt att utgå från prognostiserad och faktisk försäljning för det läkemedel som är godkänt mot Covid-19, Veklury (remdesivir). Prognoser för Veklury har tagits från Statista och baseras på perioden 2021 till 2026. Under 2021 väntas Veklury sälja för 3 miljarder dollar".

Förutom att stor försäljningspotential finns inom Covid 19-indikationen så bedömer Mangold, för RA-indikationen, att Cyxone ”med en kandidat som har en unik mekanism som och kan ges i förebyggande syfte, kan ta 10 procent av marknaden och uppnå försäljning på över 2 miljarder dollar i peak sales.

Jag tror faktiskt aldrig att jag har läst en så upplyftande analys av något läkemedel i fas 2, någonsin. Dessutom, för mig som författare av fjolårets inlägg ”Cyxone – mot miljardvärdering”[1] är det såklart också roligt att läsa att Mangold landar i liknande slutsats som jag gjorde för ett år sedan kring bolagets värdering:

”Summan av dessa riskjusterade projekt pekar på en värdering på drygt 1 miljard kronor.”

Summa summarum, från Mangold Insights SOTP-värdering:

Värdering Rabeximod Covid-19: 559 MSEK

Värdering Rabeximod RA: 489 MSEK

Värdering Rabeximod totalt: 559 + 489 = 1048 MSEK

Riktkurs: 17kr

First Berlin Equity Research

First Berlins analytiker som bevakar Cyxone sedan några år, Christian Orquera, ser framemot ett positivt nyhetsflöde och skriver i sin nya analys (2021-02-22)[14] såhär om Rabeximods Covid 19-studie:

“On January 15, the first patient recruited in Poland was screened, and the company has also filed for approval to carry out the trial in Slovakia, Hungary and Ukraine. Applications in additional EU countries are in preparation. These measures should allow the company to complete the study in 300 patients and publish preliminary results as scheduled in Q3/21_. If the results are positive, the drug candidate could qualify for_ emergency use authorisation (EUA), leading to market launch in H1/22”

För att gå lite mer på djupet om vad First Berlin säger om Rabeximods möjligheter här får vi titta i den mer utförliga analysen från dem som kom redan 17:e december 2020 (som innehöll mycker mer information om Covid-19 och detaljer om studien). Där lyfts först och främst Rabeximods fördelar gentemot remdesivir fram, som t.ex. Rabeximods lägre produktionskostnader och enkelheten med en oral behandling:

“Sales potential of Rabeximod in COVID-19

Our assumed price applies a significant discount to remdesivir and takes into account Rabeximod’s lower production costs. This should enable the product to penetrate the market faster. If the product shows positive efficacy, we believe the drug’s convenient oral administration would provide it a highly competitive profile.”

Vidare räknar First Berlin på peak sales på 4,4 miljarder SEK redan 2022:

”We expect Cyxone to achieve a penetration rate of 1.0%, leading to peak sales of USD 510m (SEK 4.4bn) by 2022.”

När det gäller potentialen inom andra indikationer bortom Covid-19, såsom influensa, SARS etc. så nöjer sig First Berlin med att konstatera det många andra redan instämt i – att chanserna ser goda ut här för ytterligare försäljningspotential:

“Moreover, if the drug candidate shows positive effects in moderate COVID-19, the company sees good chances that it is also efficacious in other virally induced acute respiratory disorders such as influenza.****This could expand the sales potential of the product substantially.

Vidare, när det gäller RA-spåret, så är värderingen på samma nivå som i First Berlins tidigare analyser och utvecklingen anses fortskrida enligt plan (”progressing as anticipated”). Det konstateras även att den optimerade studieplanen bör höja värdet på Rabeximod ytterligare:

”The company is currently finalising the optimised phase IIb trial design for Rabeximod in RA. This optimisation should lead to an increase in the product’s value.

I övrigt ser även First Berlin på det stora hela en liknande potential som Mangold Insight.

Summa summarum, från First Berlins SOTP-värdering:

Värdering Rabeximod Covid-19: 442,9 MSEK

Värdering Rabeximod RA: 444 MSEK

Värdering Rabeximod totalt: 442,9 + 444 = 886,9 MSEK

(Detta innebär att ihop med värdering av Cyxones MS-kandidat T20K på 235,7 MSEK sprängs alltså miljardvärderingsvallen för Cyxone även i denna analys. PACME PV / Present Value = 1122,6 MSEK).

Riktkurs: 16kr

Egna reflektioner kring potentialen

Att komma ihåg när man läser riktkurserna på 16 resp. 17 kronor är såklart att denna värdering är riskjusterad utifrån nuläget. Positiva utfall i Cyxones fas 2-studier och närmandet mot marknadslansering kommer ej osannolikt ha en kraftigt positiv påverkan på bolagets värdering med nya riktkurser (liksom det motsatta vid negativa utfall såklart). Dock anser jag potentialen här vara enorm, och uppsidan vid lyckad Covid-19-studie är t.ex. rejäl, medan en misslyckad Covid-19-studie fortfarande innebär att RA- och MS-spåren är intakta. Därav också Mangolds talande titel på sin analys – trippelchans på succé.

Jag gillar också starkt att Cyxone fokuserar sina krafter på Rabeximod. Det är också i linje med deras tidigare kommunikation, som jag också pekade på i mitt förra inlägg:

”Tanken är också att en snabb utlicensering/försäljning av Rabeximod efter fas 2 skall generera stabila, fina värden för aktieägarna samtidigt som detta kommer att kunna finansiera ytterligare kliniska projekt. Med en lyckad fas 2b kommer Cyxone att ha nått nästa nivå som biotechbolag och uppvärderingen kommer sannolikt bli därefter.”[1]

Det vi ser nu med Covid-19-möjligheten innebär dock av allt att döma en mycket snabbare ev. utlicensiering och försäljning än vad någon trodde var möjligt för ett år sedan. Helt klart en unik möjlighet för Cyxone.

Ju närmare vi kommer studieresultatet för Rabeximod/Covid i Q3 desto större intresse tror jag också att Cyxone kommer att få. (Sedan lär vi väl se uppspekulation inför studieresultat, vilket såklart är mer eller mindre standard i dessa bolag och inte sällan utnyttjas av kortsiktigare investerare). Vad aktiekursen står i när vi når Q3 är såklart omöjligt att sia om, men det ska onekligen bli spännande att följa Cyxones fortsatta resa.

Med dessa svindlande prognoser och optimistiska scenarion tvivlar nog få på potentialen. Men, för att landa lite på jorden igen – vad är egentligen sannolikheten för succé kring Covid-19-spåret?

Sannolikhet för succé kring Covid-19

Ja, hur troligt är det då att just Cyxone skulle lyckas få RA-kandidaten Rabeximod att bli ett läkemedel mot Covid-19, speciellt givet konkurrensen inom detta område? Ja, faktiskt så ser det väldigt lovande ut!

Cyxones chanser enligt VD

Frågar man Cyxones VD om chanserna låter det såhär [11]:

"Tara Heitner, hur ser du på framgångschanserna i fas II-studien baserat på vad ni vet om Rabeximods verkningsmekanism?

– Baserat på vad vi vet om Rabeximods verkningsmekanism, finns en stor sannolikhet att vår läkemedelskandidat kommer att förhindra att måttligt drabbade patienter blir sämre och utvecklar allvarligare sjukdomstillstånd. [...] Data från in vitro, in vivo samt tidigare kliniska prövningar i människa har hittills visat stöd för att Rabeximod har förmåga att trycka tillbaka cytokinstormen. Vi har också bevis för att Rabeximod verkligen når lungorna, vilket också talar för att Rabeximod kommer att kunna rädda covid-19-patienters liv."

I febuari förklarade också VD vad resultaten för Roches tocilizumab betyder för Cyxones chanser, vilket kan läsas här[7]. Korta citat från artikeln:

”This is good news for Rabeximod. […] The fact that Rabeximod has shown efficacy in RA is a good sign for its potential in treating Covid-19 patients.”

Chanser utifrån statistik och liknande studier

 Nu ska man såklart inte bara ta VD på orden utan söka svar på egen hand också. För att titta på vad t.ex. Bio.org-statistiken[19] (Clinical Development Success rates) avslöjar kring chanser för fas 2-studier överlag så kan vi ju konstatera följande:

-         Det är ca 30% sannolikhet att lyckas ta sig vidare från fas 2 till fas 3. Det är alltså snittet för alla sjukdomar/indikationer. För sjukdomar inom kategorin "infektionssjukdomar", dit vi bör räkna Covid-19, är chansen 43% att klara fas 2 enligt samma statistik.

-         Rabeximod har som Cyxones VD nämnt dock redan visat effekt i en tidigare fas 2 inom det autoimmuna fältet (RA), där liknande antiinflammatorisk effekt var önskvärt. Detta gynnar rimligtvis, också enligt henne, chanserna för Covid-19-spåret. Detsamma kan man ju inte säga övergripande för alla kandidater som statistiken från Bio.org bygger på. Många kandidater i den datamängden kommer ju direkt från fas 1 och är helt oprövade i en andra fas.

-         Utöver en läkemedelskandidats medicinska chans är det också viktigt, för chansen att lyckas, att själva studien designas väl m.a.p. t.ex. antal patienter, statistisk signifikans och samspel mellan olika faktorer. Här sticker ju bl.a. Maarten Kraan från Cyxones vetenskapliga råd ut som rätt unik, då han rapporterats[20] ingå i en grupp om totalt sex bolag i världen som nått positiva data för läkemedelskandidater i fas 2 vid behandling av Covid-19. Tillsammans med Rikard Holmdahl från KI/Nobelkommittén känns Cyxones team här helt klart i världsklass när det gäller studiedesignen, vilket bör öka Rabeximods chanser.

-         Många av oss minns också tydligt att AI-bolaget StartUs Insights i inledningen av pandemin identifierade Cyxone som ett bolag med potential att förändra läkemedelsindustrin[21]. AI, d.v.s. artificiell intelligens, har använts flitigt av AI-bolag på uppdrag av Big Pharma för att identifiera lovande kandidater mot Covid-19[22], något som visat sig vara väldigt träffsäkert.

-         Sist men inte minst så utgör RA-läkemedel några av de mest lovande kandidaterna när det gäller effekt på Covid-19. De flesta studier med RA-läkemedel har dock tittat på allvarligare fall verkar det som, så det blir spännande för Cyxone i segmentet ”måttlig Covid-19” härnäst[23].

Låg konkurrens

Ja, konkurrensen är faktiskt låg inom segmentet ”måttlig” Covid-19, där Cyxone efter noggrant övervägande med det vetenskapliga rådet har positionerat Rabeximod. Detta innebär också att det finns ett akut behov av läkemedel i detta segment, vilket betonades i en uppmärksammad och viktig forskningsartikel av bl.a. Dr. Anthony Fauci som Cyxone länkar till via hemsidan – ”Therapy for Early COVID-19: A Critical Need”[16].

Dr. Fauci är f.ö. (som många säkert vet efter all hans tid i TV-rutan under pandemin) chef för National Institute of Allergy and Infectious Diseases i USA sedan 1984 och rådgivare till amerikanska presidenten. Hans ord väger m.a.o. tungt!

Även Mangold Insights analytiker understryker också bristen på läkemedel i sin senaste analys:

”Mangold har i denna analys identifierat att det inte finns något tillfredsställande färdigt läkemedel mot måttlig Covid-19_. Detta trots att ett flertal läkemedelsbolag valt att inleda studier med redan godkända RA-läkemedel.”[14]_

I övrigt går det också att läsa följande på Cyxones hemsida kring de fåtal läkemedel som faktiskt används mot Covid-19, men framförallt fortfarande i svårare fall och då på sjukhus:

”Dexametason (en kortikosteroid) och remdesivir (ett antiviralt medel) används med viss framgång, men det finns fortfarande ett stort behov av bättre behandlingar. Kombinationsterapier med olika antikroppsläkemedel är nya behandlingsformer med potential. Dessa kan ha liknande förmåga att blockera flera cytokiner men kräver administrering via infusion eller injektion.

Rabeximod har fördelen att substansen kan tas oralt, har visats säker i människa och har potential att vända sjukdomsförloppet i mild till måttlig Covid-19 genom att förhindra att cytokinstormen uppstår.”

Egna reflektioner kring Cyxones Covid-19-chanser

Cyxone chanser verkar, ju mer man läser på, verka riktigt goda och bolaget kommer sannolikt uppmärksammas ännu mer p.g.a. detta ju närmare Q3 vi kommer. Covid-19-spåret satte verkligen Cyxone på kartan än mer än tidigare. Det har inte gått obemärkt förbi.

T.ex. uppmärksammade LIF:s Johan Brun (medicinsk rådgivare och läkare med 20 års erfarenhet från den forskande läkemedelsbranschen) nyligen Rabeximod i sin krönika ”Bättre behandlingsmetoder mot Covid-19 kommer”[24].

Vidare bevakas såklart Cyxone, sedan Covid-19-spåret annonserades, ännu mer av internationella nyhetsmedier. Ryktet verkar sprida sig nu då Cyxones ägarantal slagit rekord på sistone; Cyxone är nu ett av de mest ägda hälsovårdsbolagen på tillväxtlistan First North enligt Avanzas topplista (topp 10). Fulltecknat optionsavtal kring Covid-19-satsningen osv. talar också sitt tydliga språk.

Om man dessutom slår ett getöga på FI:s insynsregister[5] för att se huruvida styrelse och ledning tror på sitt eget bolag så ser det ut som att Cyxone själva är rejält optimistiska här med stora insynsköp på sistone.

Nya ägarlistan ger f.ö. mig bra vibbar också (även om det är svårt att dra alltför långtgående slutsatser). Kalev Kasks bolag Mango Biotechnology ägde iallafall 1,2% av aktiekapitalet vid årsskiftet. Det skulle kunna innebära att han (och hans släkting Oliver Kask) faktiskt ökat sitt innehav sedan den tidiga teckningen, om den ena eller båda av de tidiga teckningarna på strax under 2 MSEK tilsammans antas vara hans/deras (innan de andra amerikanska investerarna fick komma till). Tron på Rabeximod verkar isåfall väldigt stark och det är om något en positiv signal i min värld.

Mycket verkar alltså peka mot att Cyxones har goda chanser att lyckas med sin Covid-studie. Med bra resultat från en sådan stor fas 2-studie står sedan alltså ett nödgodkännande (EUA) för dörren. Cyxone kan enligt analytikerna då ha en produkt på marknaden redan nästa år. Då pratar vi helt plötsligt försäljning och intäkter och Cyxone kommer då alltså att ha tagit steget från ett emissionsberoende forskningsbolag till ett vinstdrivande företag med ett läkemedel som sannolikt kommer efterfrågas av hela världen!

Med detta i ryggen är det dags att titta på hur Cyxones kassa/likvida medel ser ut. Har Cyxone tillräckligt med kapital för att klara av ett så intensivt år som detta?

Kassa

Cyxones kassa är nyfylld och välfylld efter genomförda emissioner och räcker hela året enligt VD. Det uttalades senast på BioStock efter att Q4-rapporten publicerats:

"Cyxone har en välfinansierad position att driva sina program framåt under 2021, med huvudfokus på Rabeximod och att genomföra den pågående fas II-studien samt att förbereda för en kommande RA-studie med kandidaten. [...] Kassabehållningen på balansdagen uppgick till 56,1 Mkr jämfört med 61,7 Mkr vid utgången av 2019."[7]

Cyxone ser dessutom framemot ytterligare kapitalinjektion vid inlösen av teckningsoptionerna TO4 som redan emitterats – något som kan inbringa som mest 42 Mkr extra till bolaget här under våren[7].

Investerare behöver därför antagligen inte oroa sig speciellt mycket alls för någon ytterligare utspädande emission i närtid (såklart med reservation för om t.ex. några större fonder väljer att kliva in i aktien. I såna fall kan ytterligare riktade emissioner såklart bli aktuella).

Triggers

Gällande potentiellt värdehöjande triggers så kan vi bara för Rabeximod i år se framemot bl.a.[10]:

·       Hela 24v-toxrapporten (Q1)

·       Studieplan/-design för fas 2 RA (Q1)

·       Patientrekrytering fas 2 Covid-19 klar (Q2)

·       Uppstartsaktiviteter inför RA-studien (Q2)

·       Studieresultat Covid-19 (Q3)

·       Studiestart fas 2 RA (Q4)

·       Godkännande av listbyte (Q4)

·       Fler patent blir publika (Q1 – Q4)

·       Emergency Use Authorization, EUA (Q4?)

Men även, eventuellt:

·       Partner-/distributions-/produktions-/marknadsföringsavtal

·       Större investerare tillkommer (senaste uppdateringarna i ägarlistan inkluderar Dr. Kalev Kasks bolag Mango Biotechnology, JP Morgan Chase Bank NA och BNY Mellon NA)

·       Mer aktiviteter i USA efter Cyxones IND

·       Aktiviteter kopplade till dotterbolaget i Basel, Schweiz

·       Fler tunga rekryteringar

(För T20K, Cyxones kandidat mot MS, finns såklart ytterligare triggers som jag inte nämner i detta inlägg om Rabeximod. Bl.a. ser jag framemot uppdateringar kring patent, pre-kliniska resultat och beslut kring administreringsform).

Största triggern är helt klart ett avtal med en partner såklart. Att Cyxone närmar sig marknadslansering gör att detta är mer aktuellt än någonsin, speciellt då Cyxone nu är ute och kvalificerar partners sen en tid tillbaka (med en redan genomförd värdering av Rabeximod, som nämnt tidigare i BioStock). Det akuta pandemiläget med diverse mutationer (som inte utvecklas helt positivt just nu) driver på denna process snabbare än någonsin och öppnar för många kreativa möjligheter för Cyxone som jag ser det.

Vissa spekulerar f.ö. i att hela Cyxone blir uppköpt, då portföljen nu börjar se riktigt intressant ut och aktiekursen är nedtryckt till en låg, attraktiv värdering. Just den låga värderingen var också något även VD kommenterade häromdagen i en intervju med InvestTalks[27].

Jag tror inte alls att uppköp är omöjligt i detta speciella läge, men det är bra också att hålla förväntningarna på en rimlig nivå och inte sväva iväg för mycket. Jag tror t.ex. att ägarbilden kommer hinna ändras innan en sådan sak och att fas 2-effektdata från Covid-studien är stark nog. Uppköpsbud är trots allt väldigt ovanligt och det Cyxone verkar sikta på är ju ett strategiskt partnerskap med ett större läkemedelsbolag för att vidareutveckla Rabeximod tillsammans. Cyxone vill inte sälja av kandidaten hursomhelst.

De större läkemedelsbolagen förväntas dock vara mer riskbenägna och genomföra ett rekordstort antal affärer under 2021. En av alla artiklar från den senaste tiden som betonar detta går att läsa här[28].

Risker

Nästa steg i min egen analys av ett bolag som Cyxone är att titta på övriga faktorer som spelar in vid ett investeringsbeslut, eller varför man ev. borde låta bli att investera. En gedigen riskanalys är något som är oerhört viktigt att komma ihåg att göra och som därför förtjänar en egen lång utläggning då det finns mycket att säga, inte minst kring de traditionella riskerna med aktier, biotech speciellt, och vikten av att förstå det man investerar i.

Att t.ex. förstå de olika kliniska faserna som läkemedelskandidater måste gå igenom är en bra start om man ska investera i ett bolag som Cyxone. BioStock har en lite daterad men fortfarande högaktuell artikel på detta område – Läkemedelsutvecklingens risker ur ett investerarperspektiv [25]. Avanza/Placeras korta ”Riskhantering för biotechinvesterare”[26] är också läsvärd.

Ovanpå detta finns såklart alla möjliga andra generella risker som t.ex. att pandemin förvärras, vilket såklart kan påverka börsklimatet och investeringsviljan på bred front.

Mer specifikt för Cyxone så tycker jag iallafall Mangold Insights risk- och SWOT-analys av bolaget är bra. Likaså att man själv går igenom och förstår de viktiga milstolparna som Cyxone bör bocka av (som presenteras i appendix längst bak i Mangolds analys).

Gör sedan din egen riskanalys!

Slutsats

Forskningsbolag är inte för alla. I min egen portfölj ingår också väldigt få sådana, då jag i grunden gillar indexfonder och tryggare sparformer. Cyxone står dock enligt mig inför en riktigt lovande tillväxtresa, speciellt detta och nästa år. Jämfört med liknande fas 2-bolag är börsvärdet fortfarande något av ett skämt, speciellt då Covid-19 är inblandat och en ev. marknadslansering nu står för dörren. Det kan knappast hålla länge till. Vidare så är bevisligen potentialen hög, analytikerna minst sagt positiva och riktkurserna höga.

Förutsättningarna finns definitivt för en rejäl uppvärdering, liksom en välkommet byte till Nasdaq Main Market. Jag ligger därför själv tungt investerad med Cyxone som ett av mina absolut största aktieinnehav. Detta då jag tror starkt på bolaget, dess forskning och kandidaterna.

Hoppas denna läsning var intressant och kika gärna på länkarna nedan för vidare information!

Disclaimer: Som aktieägare har jag ett intresse av bolaget. Innehållet skall inte på något vis ses som en rekommendation för investeringar. Du som läsare uppmanas göra din egen research och därför inkluderar jag referenser och länkar till mer information i slutet för att underlätta detta. Investeringar i aktier eller andra värdepapper är ingen garanti för framtida avkastning. Delar eller allt av det investerade kapitalet kan gå förlorat. Jag investerar inte mer än jag kan stå ut med att förlora och det borde i min mening de flesta andra inte heller göra.

Referenser

[1] Cyxone – mot miljardvärdering

https://www.redeye.se/arena/posts/cyxone-mot-miljardvaerdering

[2] Cyxone reviderar utvecklingsplanen för Rabeximod

https://news.cision.com/se/cyxone/r/cyxone-reviderar-utvecklingsplanen-for-rabeximod,c3202882

[3] Cyxone har beslutat om en riktad nyemission https://news.cision.com/se/cyxone/r/styrelsen-for-cyxone-har-beslutat-om-en-riktad-nyemission-av-units-om-cirka-19-msek-och-en-emission-,c3234896

[4] Cyxone ingår utvecklingsavtal med uppfinnaren Dr Kalev Kask https://news.cision.com/se/cyxone/r/cyxone-ingar-utvecklingsavtal-med-uppfinnaren-dr-kalev-kask,c3131742

[5] Sök insynshandel https://marknadssok.fi.se/publiceringsklient/sv-SE/Search/Search?SearchFunctionType=Insyn&Utgivare=Cyxone+AB&PersonILedandeSt%C3%A4llningNamn=&Transaktionsdatum.From=&Transaktionsdatum.To=&Publiceringsdatum.From=&Publiceringsdatum.To=&button=search&Page=1

[6] Cyxones ordförande Bert Junno köper aktier för 0,4 MLN kr https://www.avanza.se/placera/telegram/2021/03/03/cyxone-ordforande-bert-junno-kopt-aktier-for-04-mln-kr.html

[7] Framsteg i Q4 sätter tonen för Cyxone under 2021 https://www.biostock.se/2021/02/framsteg-i-q4-satter-tonen-for-cyxone-under-2021/

[8] Rabeximod mot RA

https://cyxone.com/projekt/reumatoid-artrit/

[9] OxyPharma announces positive results http://healthcareandmedicalnews.blogspot.com/2009/12/oxypharma-announces-positive-results-in.html

[10] Cyxones bolagspresentationer

https://cyxone.com/media/bolagspresentationer/

[11] Myndighetsgodkännande och listbyte för Cyxone

https://cyxone.com/biostock-artikel-myndighetsgodkannande-och-listbyte-for-cyxone/

[12] Cyxone erhåller totalt 21,8 MSEK från fullt utnyttjat optionsavtal

https://news.cision.com/se/cyxone/r/cyxone-erhaller-totalt-21-8-msek-fran-fullt-utnyttjat-optionsavtal-med-dr-kalev-kask,c3209376

[13] Cyxone rapporterar att den första Covid-19 patienten screenats https://news.cision.com/se/cyxone/r/cyxone-rapporterar-att-den-forsta-covid-19-patienten-screenats-i-klinisk-fas-2-studie-av-rabeximod,c3268712

[14] Analytiker

https://cyxone.com/investerare/analytiker/

[15] Cyxones vetenskapliga råd

https://cyxone.com/om-oss/vetenskapligt-rad/

[16] Therapy for early Covid-19 – a critical need

https://jamanetwork.com/journals/jama/fullarticle/2773058

[17] ISD Immunotech and Biogen strategic collaboration https://www.prnewswire.com/news-releases/isd-immunotech-a-novo-seeds-portfolio-company-enters-strategic-research-collaboration-for-the-development-of-a-novel-lupus-treatment-301178103.html

[18] Aptahem tecknar avsiktsförklaring med läkemedelsbolag https://www.avanza.se/placera/telegram/2021/03/09/aptahem-aptahem-tecknar-avsiktsforklaring-med-lakemedelsbolag-i-europa-for-apta-1.html

[19] Bio.org – Clinical development success rates

https://www.bio.org/sites/default/files/legacy/bioorg/docs/Clinical%20Development%20Success%20Rates%202006-2015%20-%20BIO,%20Biomedtracker,%20Amplion%202016.pdf

[20] Vicore Pharma – Pareto kommenterar https://www.avanza.se/placera/telegram/2020/12/09/vicore-pharma-minskat-syrgasbehov-positivt-for-c21-pareto.html

[21] Cyxone – topp-rankat bolag av Startus Insights

https://cyxone.com/cyxone-topp-rankat-bolag-av-startus-insights/

[22] Big Pharma and AI partnerships

https://www.clinicaltrialsarena.com/comment/big-pharma-ai-partnerships/

[23] Covid-19: Arthritis drugs improve survival in intensive care patients

https://www.bmj.com/content/372/bmj.n61

[24] LIF – Bättre behandlingsmetoder mot Covid-19 kommer

https://lif.se/forskningsoversikt-coronavirus/kronika-johan-brun-271--21-battre-behandlingsmetoder-mot-covid-19-kommer/

[25] Läkemedelsutvecklingens risker ur ett investerarperspektiv

https://www.biostock.se/2016/05/lakemedelsutvecklingens-risker-ur-ett-investerarperspektiv/

[26] Riskhantering för biotechinvesterare

https://www.avanza.se/placera/redaktionellt/2019/12/05/riskhantering-for-biotechinvesterare.html

[27]: InvestTalks – Cyxones läkemedelskandidater erbjuder innovativ behandling

https://news.cision.com/se/invest-talks---content-relations-sverige/r/invest-talks---sektoranalys-health-care-cyxones-lakemedelskandidater-erbjuder-innovativ-behandling-a,c3308219

[28]: Risk-Averse Pharma Companies Get Creative to Invest in New Drugs

https://news.bloomberglaw.com/health-law-and-business/risk-averse-pharma-companies-get-creative-to-invest-in-new-drugs

[29]: EU Clinical Trials Register - A Randomized, Placebo Controlled, Double Blind Study to Evaluate the Safety and Efficacy of Rabeximod Compared to Standard of Care in Patients With Moderate Coronavirus Disease (COVID-19)

https://www.clinicaltrialsregister.eu/ctr-search/trial/2020-004571-41/HU

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?