Post entry

Cyxone uppdatering IV: Post bolagsstämma, the show continues…

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Efter den förvarnade nyhetstorkan har bolaget nu börjat rapportera avklarandet av en rad steg i utvecklingen av T20K. Bland annat har man på kort tid dels säkrat en partner i laboratoriebolaget Bachem för framställning av substansen T20K, i tillräcklig mängd för att genomföra de hittills planerade studierna.[1] Härtill har man kontrakterat CRO:n Sourcia för genomförande av de regulatoriska och förberedande studierna.[2] Således kan konstateras att Cyxone funnit en strategisk lösning för att fortskrida enligt förevarande plan, dvs. resultatet av de ”livliga diskussioner” som engagerat bolaget på senaste.[3] Därtill har bolagsstämman hållits vid vilken bland annat undertecknad medverkade. Nedan sammanfattar jag mina rådande uppfattningar och utvecklade tankar utifrån dagsläget, med anledning av vad bolaget kommunicerat sedan min senaste uppdatering. Vidare kommenterar jag något om min sammantagna uppfattning efter att ha diskuterat med Kjell och Bert i drygt en timme efter bolagsstämman.

För understöd och kongruans till nedanstående påståenden rekommenderar jag att man även tar del av mina tidigare bloggar rörande Cyxone.

Regulatoriska studier:

Närmast i pipe för T20K står nu de regulatoriska studierna som ska bedrivas (eller bedrivs - något oklart kring vad som fick/kunde kommuniceras där) nu under sommaren. Dessa studier genomförs, som tidigare nämnts, genom CRO:n Sourcia. Under stämman påtalades att arbete för närvarande bedrivs och min uppfattning blev härav att det är flertalet mindre studier som kommer att genomföras för att förbereda såväl fas I som II. Enligt Kjell blir detta naturligt eftersom båda dessa steg måste hänga ihop – får man inte med sig det ena nu, måste det komma till senare. Sammantaget var uppfattningen att detta kommer innebära mycket händelser i bolaget under denna period.

First in man – studies och Bachem:

Som en förutsättning för First in man – studies förklarades nödvändighet i att Cyxone erhöll tillräcklig mängd T20K för klinisk testning. Härvid har tillverkningslaboratoriet Bachem kontrakteras för framställning av denna, vilket tidigare kommunicerats.[4] Under stämman påtalades lättnaden i hur lätt det visat sig vara att framställa T20K, innebärandes att stora (och erforderliga) mängder substans kunde framställas med first in man – studies som ändamål. Härtill att T20K i slutgiltig produkt kommer vara förhållandevis billig att framställa. Problematiken med att igångsätta dessa studier vilar således inte på omständigheten att man inte får fram substans, utan istället att substansens måste CE-godkännas innan motsvarande studier får genomföras. Tid för detta godkännande var svårare att fastställa, eftersom det var beroende av en utomstående myndighetsorganisations handläggningstider. Det uteslöts inte att det kunde komma att ske under Q3-4 2017, som senast Q1 2018.

Biverkningsprofil:

I samband med nämnda diskussioner med Kjell kristalliserades och vidimerades ytterligare en intressant aspekt av bolagets beslut att genomföra first in man-studies. Utöver att mäta effekten av T20K i människa kan substansens fulla biverkningsprofil fastställas – innebärandes att vi redan i samband med dessa studier kommer få svar på frågan om T20K såväl är lika potent som den visat sig genom studier i mus - som lika icke-toxisk. Det senare innebär givetvis då att såväl vi – som potentiella partners – samtidigt får reda på denna information. Här ifrågasatte jag varför potentiell partner i sådant fall skulle vänta tills konkurrensen var ett faktum, varvid Kjell konstaterade att jag pekat ut den affärsmässiga hävstången med det upplägg han valt att approchera potentiella partners.

Något om potentiella partners:

Något som särskilt ifrågasattes var tidigare kommunicerade uppgifter huruvida bolaget varit i kontakt med potentiella partners, hur Kjell definierar dylik ”kontakt” samt i vilken omfattning detta skett.[5] Här föreslog jag att det är en tämligen stor skillnad på om det han menar är att bolaget ”pitchat” substansen för andra läkemedelsbolag självt kontra om läkemedelsbolaget sökt upp och ingått i dialog med Cyxone. Kjell definierade sin tolkning av kontakt som en pitch följt av en utvecklande dialog mellan Cyxone och läkemedelsbolaget. Härvid menade Kjell att T20K på motsvarande sätt varit pitchad gentemot ett dussin relevanta aktörer, medans ett antal valt att ingå i fortsatt utvecklande dialog per förevarande definition. Det som var mest intressant med detta var i samband med följdfrågan om det fortfarande var aktuellt att pitcha T20K till flera aktörer varvid Kjell med nuvarande intresse och omfattning ansåg sig mer än nöjd.

Sammantagen uppfattning av Kjell Stenberg och Bert Junno:

En av bolagsstämmans mest intressanta innebörder var det faktum att vi var få deltagande med en likväl engagerad ledning som gärna tog sig tid att länge diskutera med enskilda aktieägare efter avslutad stämma. Totalt tog jag och ett fåtal till över en timme i anspråk med såväl Kjell som Bert och fick tillfälle att grundligt reda ut och bekräfta våra hittillsvarande uppfattningar. Utifrån det jag hittills skrivit om fick jag mina tidigare spekulationer/analyser och uppfattningar således bekräftade samt möjlighet att reda ut några smärre kvarvarande frågetecken, presenterade ovan. Det var härutöver intressant att träffa Cyxones projektledare Leonard; som med god ton och entusiasm berättade och förklarade kring vart projektet nu står och vad som ligger nära i fas.

Avseende Kjell kan jag bara konstatera att det var ett nöje att möta honom och själv få utvärdera hans engagemang såväl för Cyxone och T20K som att får bekräftat hans strävan att åstadkomma ett potent läkemedel mot MS – samtidigt som han uppvisade ett gott och genomtänkt affärsmannaskap. Bert Junno var mer rak på sak i sin uppfattning. Han menade att han i och med Accequa och Cyxone avser att bedriva projektframställning av läkemedel och inte har något intresse av att bedriva någon långrandig forskningsverksamhet. I förhållande till Kjells läkemedeltekniska entusiasm får vi här anse att Berts, förvisso delade entusiasm, var i egenskap av entreprenör och affärsman – egenskaper genom vars nivå jag erhöll stort förtroende för Bert.

En riktigt kul detalj med detta var att såväl Kjell som Bert snappade upp ett behov att åstadkomma sammanfattande information kring bolaget, vilka kunde presenteras i ”Vloggar” på bolagets hemsida. Härvid antar vi att dessa borde komma upp på www.cyxone.se inom en snar framtid.

*** Jag äger själv aktier i Cyxone, och tror på potentialen i T20K samt Cyxones förmåga att utveckla och sälja denna substans. Jag har ingen läkemedelsteknisk bakgrund, utan grundar uteslutande min uppfattning på den information bolaget kommunicerat samt vad som finns offentliggjort beträffande substansen och bolaget i övrigt. Detta material försöker jag i görligaste mån dela och använda understödjande vid presentationen av min tolkning. ***


[1] http://investor.cyxone.com/pressmeddelanden/cyxone-ingar-i-ett-samarbete-med-bachem-ag-i-schweitz-56661

[2] http://investor.cyxone.com/pressmeddelanden/cyxone-i-strategiskt-utvecklingssamarbete-med-ett-europeiskt-57696

[3] Jfr http://www.redeye.se/aktiebloggen/cyxone/cyxone-uppdatering-iii-prekliniska-david-mot-jatten-gilenya

[4] http://investor.cyxone.com/pressmeddelanden/cyxone-ingar-i-ett-samarbete-med-bachem-ag-i-schweitz-56661

[5] Jfr http://cyxone.com/nyhetsbrev-mars-2017/

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?