Post entry

Cyclezyme - Enzymer anpassade till framtidens gröna återvinningsindustri

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Enzymer anpassade till framtidens gröna återvinningsindustri Cyclezyme har utvecklat en enzymatisk plattform som är inriktad på att ta fram enzymer för gröna biokemiska processer. Denna plattform utnyttjar avancerade bioteknologiska metoder för att identifiera och förbättra enzymer som är kapabla att omvandla t.ex. PET-baserade plastmaterial till nya byggstenar. Målet är att skapa enzymer som är skräddarsydda för att hantera specifika typer av plastavfall, vilket möjliggör en mer effektiv och miljövänlig återvinning. Denna plattform är central för Cyclezymes verksamhet och spelar en avgörande roll i Bolagets strävan att bidra till en mer hållbar framtid. Plattformen möjliggör noggranna experiment och analyser av hur olika enzymer beter sig vid nedbrytningen av t.ex. PET-material. Genom att kombinera experimentella data med avancerad dataanalys kan Cyclezyme inte bara finslipa sina enzymer utan också optimera processerna för plaståtervinning.

Varför är Cyclezyme AB intressant som en investering?

Första avtalet för in-design av bolagets teknologi i en återvinningsprocess är signerat. Flera avtal är att vänta och kan ge ett intressant nyhetsflöde under året.

Främsta konkurrenten, börsnoterade franska Carbios SA, värderas till ca 4 MRD. Värderingen har ökat till följd av kommersiella avtal samt att en pilotanläggning tagits i drift. Detta ger en intressant uppvärderingspotential för Cyclezyme AB när internationella investerare upptäcker bolaget i takt med att fler kundavtal kommer på plats.

Flera starka ägare med bra track record har ökat sina innehav. Samtidigt har bolaget relativt få ägare vilket gör att en uppvärdering kan gå snabbt vid ökad uppmärksamhet.

Starka finanser och attraktiv affärsmodell. Bolaget har kapitalbehovet täckt för en lång tid framöver – ingen nyemissionsrisk.

Rimliga risker – stark balansräkning ger uthållighet och nytt avtal bekräftar det kommersiella intresset.

___

Introduktion – första avtalet av många på plats

Cyclezyme har utvecklat en teknologiplattform som möjliggör en effektiv återvinning av plast med hjälp av enzymer. Den första tillämpningen är inriktad på återvinning av PET-plast som återfinns i en mängd produkter som flaskor, kläder och inom elektronikindustrin. Genom att använda plattformen kan producenter och återvinningsbolag öka återvinningsgraden och sänka återvinningskostnaden.

Bolagets ambition är att Cyclezymes teknologi blir inlicensierad i produktions- och återvinningsprocesser och genererar intäkter under lång tid. På så sätt liknar bolagets affärsmodell det sätt som SmartEye och Acconeer arbetar med ”design-wins” och efterföljande volymproduktion.

Cyclezymes har aviserat att teknologin vunnit stort intresse i branschen och att många kunddialoger pågår. Nyligen presenterades ett första avtal med norska Circular Ventures AS som utvärderar att använda teknologin i ett process-steg i sin egen återvinningsprocess. Ambitionen är att utvärderingen skall resultera i en ”design-win” där Cyclezymes integereras i Circular Ventures process. Bolagets ambition framåt är att teckna fler utvärderingsavtal och därmed bredda kundbasen.

Högt värderad konkurrent visar på stort intresse för teknologin

Cyclezymes främsta konkurrent är det börsnoterade franska bolaget Carbios SA som har ett börsvärde om ca 4 miljarder kronor och en liknande, enzymbaserad, återvinningsteknologi. Carbios har ingen signifikant omsättning ännu och skiljer sig mot Cyclezymes på så sätt att Carbios främsta strategi är att bygga och sälja återvinningsfabriker medan Cyclezymes strategi bygger på att utgöra ett process-steg i redan befintliga återvinningsanläggningar. Detta gör att Cyclezymes borde ha kunna nå fler kunder och ha en kortare väg till marknaden.  

Carbios - Innovating for a true circular economy in plastics

Carbios SAS (ALCRB.PA) Stock Price, News, Quote & History - Yahoo Finance

 4miljarder är Carbios värderat till idag och då köper bolaget in sina enzymer från Novozymes The time for biosolutions is now (novozymes.com) Cyclezyme har tagit fram ett 3ggr så bra enzym för att bryta ner PET. Den nyheten är revolutionerande. 

 Carbios har en stark balansräkning och har beviljats bidrag för uppförandet av en pilotanläggning i Frankrike. Detta kan motivera en värderingsskillnad men frågan är hur stor den skall vara när Cyclezymes fått presentera sig för internationella investerare och fler kundavtal undertecknats.

På värderingstemat så finns ett svenskt börsnoterat bolag, Enviro Systems, som har en teknologi för återvinning av bildäck och däcktillverkaren Michelin som stor ägare. Enviro Systems genomgick en snabb uppvärdering från ca 100 MSEK till 1,5 Miljard och mångdubblade aktieägarbasen när kommersiella avtal presenterades trots att intäkterna dröjde något. Kanske kan det ge en ytterligare indikation på att marknaden värderar kundavtal relativt högt.

Intressant ägarbild – Grundare och starka investerare men relativt få aktieägare

Cyclezymes ägs till stor del av dess grundare – Peter Falck och Javier Linares. Utöver dessa så finns det ett mindre kollektiv privatinvesterarna som är större ägare. Dessa storägare har varit extremt duktiga på att hitta bolag i tidig fas och stötta dem inom bland annat kommersialisering och affärsutveckling.

LU Holdings hela aktiepost köptes loss off-market av en mycket duktigt investerare som är känd för att vara långsiktig. Sebastian Clausin har ökat innehavet i Cyclezyme | Placera

Statistiken från Avanza visar att bolaget endast har 351 aktieägare i dagsläget vilket visar att bolaget är relativt okänt ännu – och, handen på hjärtat - visste du att ett svenskt bolag har en högintressant lösning på världens PET-återvinningsproblem, innan du läste detta?

Starka finanser

För ett bolag som Cyclezyme är det viktigt att ha en uthållighet i affärsdiskussioner med kunder och samarbetspartner. Bolaget har aviserat att de med nuvarande intäktsnivå har kapital som räcker under 2025. Detta borde skapa handlingsutrymme och möjliggöra många parallella kunddialoger. Om ett eller två ”design-wins” materialiseras under den perioden så behövs sannolikt inget nytt kapital i bolaget.

Attraktiv affärsmodell med höga licensintäkter intäkter från uppstart och produktion

Utifrån exempel som presenterats av konkurrenten Carbios kan upfront-ersättning för en in-design i en produktionslina uppgå till ca 1000 – 2000 kr per ton som kan produceras per år. I drift kan anger Carbios att löpande licenskostnaden är 2500 kr per ton. En liten anläggning med kapacitet om 10.000 ton skulle då kunna ge 10-20 MSEK upfront och 25 MSEK i återkommande intäkter medan en stor skulle kunna ge 50-100 mkr upfront och 125 MSEK i återkomande intäkter.

Rimliga risker och utmaningar

Bolaget lyfter själva fram risken att utlicencieringsprocessen (”design-wins”) kan ta lång tid och att de kan bli beroende av enskilda licenstagare. Samtidigt har bolaget just annonserat ett samarbetsavtal och kommunicerat att flera dialoger pågår.

Finansieringen nämns också som en risk men här har bolaget kompenserat genom en övertecknad börsnotering.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?