Post entry

IT-konsulterna levererar rapportbesvikelser

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Cybercom, Know IT och Prevas kom med rapporter idag. Alla besvikelser som drar ned hela sektorn.

Cybercom rapporterar en kombination av sjunkade marginaler och omsättning. Detta är inget aktieägarvänligt bolag. Aktien faller krafigt. Stay out!

Know IT redovisar en vinst per aktie 1,21 vilket får anses ok. Här sjönk vinstmarginalen något. Trots allt inget större köpläge i aktien. Om vi får en orolig höst kommer Know IT gå sämre än index pga belåningen i bolaget.

Prevas redovisar en pyttevinst. Redeye har bland annat skrivit en positiv analys av bolaget. Jag är dock pessiminist i detta fall.

Vad gäller IT-konsulter tycker jag direktavkastning och höga marginaler ska stå framför tillväxt. Kollar man på t.ex. Cyberbom eller Modul1 så skulle bolagen vara billiga om man når vinstmarginaler på 10%, men chansen att man lyckas bedömer jag som låga.

Sektorn står inför fortsatt tuff prispress i kombination med brist på kompetent arbetskraft och en åldersstruktur som driver upp lönerna. Ingen bra kombination. Tillväxten framöver kommer nog dessutom vara måttlig.

Jag ligger tungt i Softronic men undviker de andra bolagen. 6,5% direktavkastning är inte fel och bolaget prioriterar vinst framför slapphänt tillväxt och "oj det blev vinst"-syndromet som återfinns hos några av kollegorna. Dessutom kan man med sitt fina kassaflöde och stora nettokassa expandera genom att köpa bolag billigt om man bara har tålamod. För någon vecka sedan fövärvade man ett bolag med 11 anställda som gjort förlust tre år i rad men som enligt Softronic ska bidra till lönsamhet dag 1 i koncernen. Troligtvis var priset bra.

Jag hoppas ni alla har en skön sommar. Jag ser fram emot en kul med turbulent höst. Börsvärdering är ok om man tänker att bolagen höjer sina vinster med i snitt 20% nästa år. Jag tvivlar dock och för mig är det mest för dyrt. Som bubblare skulle jag ta fram svenska kronan. Med välskötta statsfinanser bör kronförstärkningen kunna fortsätta. Inte helt fel att sätta pengarna med 3% ränta på Marginalen och invänta inhemska eller utländska köptillfällen - de kommer komma.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?