Post entry

Dollareffekten

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Det är mycket snack om vilka bolag som drabbas positivt eller negativt beroende på valutautvecklingen.

Jag tror att det till största delen handlar om ganska naturliga bortförklaringar i brist på annat. De flesta företag använder sig av hedgingmetoder för att minska riskerna på ett så bra sätt som möjligt. Visst man kan göra det bättre eller sämre (såsom allt här i världen) men jag tror att alla gör det på ett eller annat sätt. I alla fall alla de stora. Det är ingen rocket-science dessutom. Så pass att effekterna får anses ändå vara försumbara i det stora hela.

Är efterfrågan god och produktmixen korrekt spelar det ingen större roll. Titta på Alfa Lavals rapport idag som blåste i stort sett över alla förväntningar. Så här skriver man där:

"Alfa Laval ser något större negativa valutaeffekter för helåret än tidigare bedömning. Bolaget spår nu att valutaeffekterna kommer att uppgå till -290 miljoner kronor vilket är cirka 30 miljoner mer än den gamla prognosen"

10-15% mer än tidigare beräknat, ca 30 Mkr. Det är inga stora summor det handlar om.

Dollarfallet har väl heller inte kommit som en oväntad händelse. Alla har i åratal nu pratat om att dollarn måste ner i värde. När så sker blir det ändå problem hos vissa (men inte andra). Ridå!

PS Kul i övrigt att CyberCom uppskattas idag plötsligt. Så sent som igår såldes aktien utan vidare och i alla möjliga mängder på nivåer runt 54 kronor.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?