Post entry

Lundin köper av Crown Energy

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Många verkar ha missat veckans skräll inom oljebranschen att Lundin genom Africa Energy köper 90% av Block 2B i Sydafrika delvis av Crown Energy.

Africa Energy är det nya bolag som bildats av Lundin och som ska satsa på oljeprospektering i Afrika. Efter att ha utvärderat ett trettiotal möjliga investeringar föll valet på Sydafrika och Block 2B i Orange Basin. Det ägs idag av Afren 25%, Thombo Petroleum 34,5% och svenska Crown Energy 40,5%. Nu köper AE 90% av Block 2B och kvar kommer Crown Energy ha 10% även efter utspädning av nya ägare som ska in och finansiera första borrningen och utvärdering. Borrkostnader på totalt kanske 300 - 500 miljoner kronor.

Africa Energy uppskattar att det finns 300 miljoner fat i A-J1 och kanske ända upp till 500 miljoner fat. Vid ett långsiktgitt oljepris på ca 65 dollar borde oljan i marken vara värd ca 10 dollar fatet med Sydafrikas förmånliga skattesituation.

Vi har då ett tolalt värde på ca 25 miljarder kronor till 42 miljarder kronor för A-J1 i Block 2B. Utöver det finns det fler strukturer inom licensen som kan ge ytterligare olja.

Crown Energy behöver inte betala en enda krona för första borrningen och utvärderingen. Det är mycket låg risk med en extrem potential. Värdet för Crowns innehav i Sydafrika kan vara mellan 2,5 miljarder kronor och 4,2 miljarder kronor. Då talar vi om ett bolag som idag har ett börsvärde på ca 130 miljoner kronor.

Utöver detta har Crown flera ytterligare prospekt i andra länder med stora möjligheter.

Poteniell värderingen bara för Sydafrika för Crown Energy ligger på ca 45 kronor aktien till ca 75 kronor per aktie. Idag är aktiekursen 2,40 kronor, det är minst tio gånger pengarna i möjlig kursutveckling.

Läs mer: http://www.africaenergycorp.com/i/pdf/2015-12-18-CP.pdf

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?