Post entry

Creative Antibiotics: Låg värdering och stor potential till överkomlig risk

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Creative Antibiotics är ett innovativt bioteknikbolag som fokuserar på utveckling av nya antibiotikaläkemedel. Aktien har sedan sin emission förra våren gjort en dyster resa för att sedan september positionera sig i något slags konsolideringsintervall mellan 0,80-1,20kr. Emissionen förra året genomfördes till kursen 2 kr per aktie. Emissionen inbringade 47 MSEK före emissionskostnader och gav bolaget en stark finansiell position utan närliggande behov till kapitalanskaffning. Börsvärdet ligger för närvarande kring dryga 40 MSEK vilket marginellt överstiger bolagets likvida medel och som ytterligare en referensram understiger det kapital som man investerat i sin forskning sedan starten år 2000.

Creative befinner sig på ett förhållandevis tidigt forskningsstadium men har redan etablerat flera mycket intressanta samarbeten med både läkemedelsbolag och internationella forskargrupper, däribland märks ett avtal med det Indiska bolaget Syngene som är ett dotterbolag till ett av Indiens största läkemedelsbolag Biocon. Ett annat samarbete med University of California drivs med stöd från NIH (Amerikanska hälsovårdsmyndigheten). Bolagets affärsmodell bygger i hög grad på nätverk och samarbeten med forskargrupper och andra forskningsbolag vilka till viss del också arbetar under forskningsstöd. Detta ger en kostnadseffektiv verksamhet med hög kompetens och till mindre risk.

"Marknaden för antibiotika värderas till
25 miljarder USD per år"

Forskningen: Verksamheten i Creative Antibiotics inriktar sig på att utveckla målsökande/virulensblockerande substanser som kan förhindra sjukdomsalstrande egenskaper hos specifika multiresistenta bakterier utan att rubba den normala bakteriefloran och på så sätt undvika risk för resistensutveckling. Dagens antibiotikabehandlingar inom området är ospecifik vilket gör att även nyttiga och bra bakterier slås ut. Creative inriktar sig på att angripa bakteriens virulens och avväpna dess sjukdomsalstrande förmåga. Man har också påvisat bra effekt på bakteriestammar som är s k Gramnegativa (Gramnegativa bakterier har dubbla cellväggar med effluxpumpar och andra försvar jämfört med G+ bakterier som har har enkel cellvägg och mindre försvar). Några ex på G- bakterier är klamydia, salmonella och pseudomonas). För vissa G- bakterier finns i dag inte några behandlingsalternativ alls att tala om. Det medicinska behovet är extremt stort och Creative har här en stark position med forskning och spetskompetens av högsta internationella klass inom området.

Ett färskt exempel på forskningsnivån är den artikel som publicerades i en av de mest prestigefyllda tidskrifterna häromveckan, där artikelförfattarna visar detaljerat hur T3SS (leverenssystemet för bakterietoxiner till målceller, hämning av T3SS kan blockera infektion), forslas in i värdceller. Detta är inte kartlagt i detalj sedan tidigare och studierna kan medföra ytterligare uppmärksamhet hos internationella läkemedelsbolag och möjligheter i att utveckla antibiotika med målsökande verkan för att undvika resistens. Publikationen är författad av flera forskare från Umeå Universitet där vissa har stark anknytning till bolaget. VD Ulf Boberg påpekar att det de senaste åren publicerats en rad vetenskapliga artiklar och sammanfattande artiklar som successivt stärker bilden av bolagets inriktning som en fungerande mekanism att på ett mycket effektivt sätt potentiellt kunna utveckla denna nya typ av antibiotika.

http://www.pnas.org/content/early/2011/01/06/1013888108.full.pdf+html

Är det riskerna i bolagets forskning som gör att Creative i dag värderas nära sin kassa?

För att få en bild av den nuvarande mycket låga marknadsvärderingen av Creative behövs en översyn av riskerna i bolagets projekt. Riskerna i bolagets projekt ligger främst generellt i att projekten befinner sig i ett förhållandevis tidigt forskningsstadium men ser man lite närmare på saken framgår det också att risken inom forskningsområdet generellt är betydligt lägre än för många andra forskningsinriktningar. Detta av flera specifika orsaker:

  • Man använder levande bakteriekulturer i sin utvecklingsteknologi för att identifiera antibakteriell aktivitet, vilket inte är fallet i den traditionella antibiotikaforskningen
  • I stället för att behöva tränga igenom mycket motståndskraftiga cellmembran som inom traditionell antibiotika, innebär bolagets virulensblockerande teknologi betydande fördelar och ett enklare utvecklingsarbete då man istället avväpnar bakteriens virulensförmåga
  • De substanser man arbetar med har en låg biverkningsprofil eftersom den naturliga bakteriefloran lämnas balanserad med de verkningsmekanismer man använder sig av.
  • Djurmodeller är mycket prediktiva för effekt i människa eftersom bakterier är en främmande organism som i detta fall ska avväpnas, vilket ger en lägre risk på ett tidigt utvecklingsstadium. Bolagets teknologi inriktas främst på att förhindra/blockera bakterien att injicera skadliga /toxiska proteiner i målcellen.
  • Man kan undvika långa/kostnadskrävande studier eftersom en antibiotikabehandling i de flesta fall varar runt 10 dagar.
  • Risken för resistensutveckling är mycket låg för virulensblockerare

Creatives huvudsakliga projekt

  • Brännskadeprojekt i egen regi: Projektet inriktar sig på den allvarligaste resistenta sjukhusbakterien, pseudonomas. Creatives substanser har visat mycket bra effekt på dessa bakterier och hade tidigare särläkemedelsstatus för sin substans INP-341(brännskador, sexuellt överförbara sjukdomar), som man under hösten dock avbröt utvecklingen för p g a att inte alla kriterier kring substansens farmakokinetik uppfylldes/problem med formuleringen.Beskedet fick en mycket negativ effekt på aktien som till viss del bygger på missuppfattningar kring beskedet. Nedläggningen var substansspecifik och hör i viss mån till vardag i preklinisk forskning. Det väsentliga är att mekanismen i projektet är verifierad och ohotad, detta verifieras enligt VD Ulf Boberg även i hög grad av det amerikanskbaserade biotechbolaget Kalo Bios projekt KB-001 där man uppnått "Proof of Concept" i fas Ib och där man även signat ett samarbetsavtal med Sanofi kring projektet. Sett till marknadspotential och värdering av projektet i förhållande till utvecklingsstatusen är dessutom projektet det som bör värderas lägst bland bolagets specifika projekt även om det låg närmast marknad. Projektet som sådant löper dock på och beslutet kring INP-341 innebär endast att projektet är försenat och inte nedlagt. VD bekräftar också att det endast handlar om en försening och att tidsplanen i förseningen som tidigare kommunicerats om 6-12 mån fortfarande gäller (5-mån har redan gått). Projektet är mycket lovande i linje med bolagets generella teknologi, fokuserar på en nischindikation med extremt stora behov och är en väg att nå marknad snabbare.

  • Diarrésjukdomar i samarbete med Syngene: I samarbete med det indiska läkemedelsbolaget Syngene driver man ett projekt mot bakteriella diarrésjukdomar orskade av bl a salmonella. Även här är behoven enorma då dessa sjukdomar drabbar fler än en miljard människor årligen och där ca två miljoner barn dör per år som en följd. Syngene är ett dotterbolag till det Indiska globala läkemedelsbolaget Biocon med drygt 5000 anställda och är nr 7 största biotechbolaget i världen. I Biocons färska årsredovisning för 2010 uppger man att man nu nått en fas där man identifierat ledande substanser som nu utvärderas i effektstudier i djurmodeller. Man uppger dessutom att man planerar utvärdera effekt på andra G- bakterier som Citrobacter. Det är anmärkningsvärt att projektet trots sitt tidiga utvecklingsstadium framhävs i Biocons löpande redovisningar vilket vidimerar kvalitén och möjligheterna i projektet.

  • Sexuellt överförbara sjukdomar: I detta projekt inriktar man sig initialt på utveckling av en vaginal kräm mot klamydia. Creative samarbetar här med forskare vid University of California som nyligen kommunicerade att man även kunnat notera effekt på bakterier vid gonorré. Projektet är delfinansierat av den amerikanska läkemedelsmyndigheten vilket ger en bra validering på forskningsprojektets kvalité. Klamydia är en av världens vanligaste könssjukdomar med ca 90 miljoner drabbade per år. Klamydiabakterien är även orsak till andra sjukdomar som ex vissa akuta och kroniska luftvägsinfektioner.

Bland övriga samarbeten märks:

  • Ett nytt samarbete med det norska universitetsbaserade bolaget Qotics kring vad man uppger vara banbrytande teknologi inriktat på bakteriofager. Samarbetet kompletterar bolagets portfölj på ett intressant sätt genom inriktning på bakteriofagen som målsökande teknologi där den gemensamma nämnaren är fokus kring gramnegativa bakterier.

  • Samarbetet med Griffith University, Australien. inom ramen för samarbetet utvärderas naturliga substanser från ett mycket omfattande bibliotek där man har som mål att identifiera substanser med antibakteriella egenskaper. Nyligen tillkännagav man att man identifierat en tidigare oupptäckt marin organism med mycket intressanta egenskaper som motsvarar kriterierna. Potentiella naturliga substanser med rätt egenskaper kan komma att dra till sig stort intresse från internationella läkemedelsbolag. Vid samtal med VD framhäver Ulf Boberg dessa nyidentifierade substanser som mycket intressanta.

Utöver dessa samarbeten driver man enligt VD en kontinuerlig aktivitet för att sondera terrängen på nya samarbeten som passar in i bolagets koncept och verksamhet. Intresset från industri för nya verkningsmekanismer inom området är starkt växande där samarbeten är en viktig del för mindre bolag som Creative i syfte att stärka och bredda sin position.

Investeringcaset bygger på en till synes mycket attraktiv investering till generellt hög risk men till lägre risk än genomsnittet för bioteknikbolag som bedriver projekt på ett tidigt utvecklingsstadium. Avkastningspotentialen kan betraktas som extremt hög sett i förhållande till dagens värdering och bolagets projekt. Ett ökat intresse på senare tid från stora läkemedelsbolag att förvärva nya innovativa projekt inom antibiotikaområdet gör bolaget till en het target för avtal och uppköp och bland övriga värdedrivare märks potentiella forskningsframgångar där ex samarbetet med Syngene kan bli en mycket intressant sådan.

Det senaste året finns det flera referensexempel på att intresset för innovativ antibiotikaforskning tagit vid hos de stora läkemedelsbolagen. Att de stora Pharmabolagen tidigare övergivit antibiotikaforskningen har sin naturliga förklaring i att nya antibiotika snabbt utvecklat resistens och sänkt intjäningsförmågan hos utvecklaren. Först på senare år har det börjat komma intressanta teknologier med verkningsmekanismer som kan undvika orsakerna till resistensutveckling, däribland hör Creatives forskning som ett av de bolag som ligger i absoluta framkant.

Creative har också en mycket stark finansiell situation för närvarande där börsvärdet ligger i princip i nivå med nuvarande kassa kring 40 MSEK. Bolaget har det senaste året varit utsatt för stor kurspress där de främsta orsakerna i dag talar för en återhämtning. Ett exempel på detta är att bolagets tidigare enskilt största ägare de senaste åren, K-G Fridh precis avslutat en utförsäljning av hela sitt innehav, samma mönster har kunnat noteras i andra av Fridhs innehav och är mycket sannolikt kopplat till förvärvet av Affärsstrategerna och inte av bolagsspecifika orsaker. Bolaget har haft en mycket dålig aktieägarspridning med dålig likviditet i aktien som följd. Det senare är även i dag dock ett problem.

Vid en titt på potentiella värdedrivare för aktien så utgör dagens mycket låga värdering i sig ett enskilt stort incitament för en större uppjustering men givetvis så är projektspecifika framgångar samt partneravtal det som kommer agera katalysatorer även för Creative Antibiotics. Det finns här stora möjligheter för båda.

Bland källorna märks:

-Creative Antibiotics, nyemissionsprospekt, företagspresentationer m m via Creative.se

-Ulf Boberg, VD

-Analys, 2010-04 av Peter Östling, Redeye

-Biocon, årsredovisning

Publikationer:

-Translocation of surface-localized effectors in type III secretionAkopyan K, Edgren T, Wang-Edgren H, Rosqvist R, Fahlgren A, Wolf-Watz H, Fallman M, Proc Natl Acad Sci U S A. 2011 Jan 10.

-Sundin, C., Elofsson, M., Wolf-Watz, H. and Rosell, S. (2009). Virulensblockerande antibiotika - Antibakteriella medel med helt ny verkningsmekanism. Läkartidningen 106(40):2543-5

-Keyser P, Elofsson M, Rosell S, Wolf-Watz H (2008) Virulence blockers as alternatives to antibiotics: type III secretion inhibitors against Gram-negative bacteria. Journal of Internal Medicine, 264(1):17-29.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?