Post entry

Spännande fyrklöver

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

På smålistorna bubblar det av kapital och optimism för närvarande och många kursrusare, ibland på spekulation, ibland på goda nyheter. Börslistorna har fått många tillskott de senaste 2 åren och det är som att det är först i sommar, när nynoteringarna haft en paus, som marknaden börjat gå igenom alla nya bolag och handla upp (eller ner) dem till rätta värderingar. I vissa fall har det blivit stora omvärderingar. Nedanstående fyrklöver är alla relativt nya bolag med spännande framtid. Branscherna är bioteknik, e-handel, IoT och läkemedel. Bolagen är Corline, Litium, Plejd och Enorama Pharma.

- Bioteknikbolaget Corline är en favorit som handlas på First North. Bolaget har utvecklat en portfölj med läkemedelskandidater för användning i anslutning till organ- och celltransplantation. Bolaget planerar kliniska studier inom diabetes typ 1 och njurtransplantation, för vilket Corline har erhållit särläkemedelsstatus. För bolagets produkt Cytoparin, mot diabetes typ 1, har man fått Läkemedelsverkets godkännande för att genomföra en 12 månaders-Fas 1-studie vilken inleds inom kort.

Bolagets andra substans Renaparin har i en preklinisk studie på möss visat mycket lovande resultat och här väntar nu en Fas 1-studie i början på nästa år.

Corline handlas till omkring 9 kr vilket ger ett börsvärde 114 mkr. Erik Penser Bank som via uppdragsanalyser följer bolaget har tydligt givit uttryck för att de ser mycket stor kurspotential i Corline-aktien. De poängterar den höga forskningsrisken men anser att värdet på forskningsportföljen kan vara fem gånger högre än dagens kurs, och ger ett "motiverat värde på 509 mkr" för bolagets forskningsportfölj. De ser en "betydande uppsida i aktien". Men lägger till att beräkningarna kan ändras snabbt eftersom det är en riskfylld sektor.

https://epaccess.penser.se/bolag/corline-biomedical/analys/

Det är lite förvånande att Corline-aktien fortfarande handlas till vårens emissionsnivåer. Trots hög riskaptit har marknaden inte tagit steget fullt ut för att våga prisa in en framgång för något av Corlines två lovande projekt. Marknadspotentialen har Corline själva angett till omkring 4,5 miljarder kr. Om börsen fortsätter att uppvisa hög riskaptit borde det finnas goda möjligheter att även Corline-aktien uppvärderas framöver. Allra mest betydelsefullt vore det om någon institutionell aktör, småbolagsfond etc, vågade sig på aktien.

- E-handelsbolaget Litium har bara varit listat på börsen sedan i försomras. Bolaget drog då in en bit över 20 mkr i en övertecknad emission på kursen 10 kr. Aktien fick en svettig handelsstart omkring brexit. Aktien handlas nu igen i närheten av teckningskursen.

Litium har utvecklat en e-handelsplattform som man säljer tillsammans med partnern Klarna. En femstjärnig partner och något som framkom efter listningen. Så här beskriver Klarna samarbetet med Litium:

https://www.klarna.com/se/foretag/partners

"Klarna och e-handelsplattformen Litium har lanserat en gemensam lösning där e-handlare får tillgång till både Litiums e-handelsplattform och Klarnas globala checkoutlösning.! "Litium är en av Nordens ledande leverantörer av produkter för e-handel, produkthantering och webpublicering."

Litium värderas till 62 mkr. Bolagets första delårsrapport efter listningen visade på aningen svagare siffror men en lovande ökning av de repetitiva intäkter som uppges ha ökat snabbare än förväntat. Efter kvartalsrapporten fick vi se insiderköp från VD:n. Bolaget har under sommaren även rapporterat in om förstärkning av styrelsen i form av Lars-Olof Norell, tidigare VD för Episerver och med seniora befattningar på Knowit och Capgemini.

Det är ännu lite svårt att värdera Litium och vilken grad intäkterna kan komma att stiga (beroende på hur stor del av intäkterna Litium får vid varje genomfört köp). Men känslan är att bolaget har skaffat sig en riktigt intressant position med samarbetet med Klarna och repetitiva intäkter på en e-handelsmarknad som visar allt större tillväxt år efter år. (Inte minst brukar vi få läsa det omkring julhandeln). Dessa bolag brukar kunna bli extra populära på börsen. När börsen törstar efter case och lovande bolag så borde Litium kunna ryckas med i en uppvärdering som ökar bolagets börsvärde en bra bit från dagens nivå.

Internt of things-bolaget Plejd tilldrog sig oerhört stort intresse för sin listningsemission på Aktietorget och uppnådde en teckningsgrad på hela 1500 %. Vid själva noteringen hade dock börsen börjat kärva och aktien handlas idag i nivå kring introduktionskursen. Aktien känns lite bortglömd. Börsvärdet ca 50 mkr.

I tider då Internet of things är otroligt hett så är känslan att det finns betydligt mer för Plejds aktiekurs att vänta. Det anordnas seminarium, branschmässor, företagssatsningar på internet of things. Branschkollegan Raybased har rusat på Aktietorget och värderas avsevärt högre.

Bolaget beskriver sig själva enligt följande: Plejd är ett innovativt svenskt teknikbolag som utvecklar produkter och tjänster för smart belysning och hemautomation. Bolaget vitaliserar belysningsmarknaden genom att ligga i framkant i den teknikutveckling som populärt brukar kallas för Internet of Things.

Bolaget har närmaste tre åren kraftig tillväxt som främsta mål. Man siktar på att ta marknadsandelar genom aggressiv tillväxtplan. Plejd kom alldeles nyligen med en riktigt trevlig delårsrapport-läsning som sjuder av optimism och indikerar att förhandsintresset är stort för bolagets produkter inför lanseringen. Bolagt skriver att de "blickar framåt mot en mycket spännande framtid och där vi har som målsättning att ändra sättet som folk ser på sin belysning."

Teknikintensiva/moderna bolag brukar uppskattas högt av marknaden. Kan Plejd dessutom nå upp till sin målsättning de kommande som ett tillväxtbolag borde aktien kunna attrahera många raketsökare. Än återstår det för bolaget att visa att marknaden finns där för bolagets produkter men en del bevis kanske vi får redan under hösten och då skulle det förvåna om aktien fortsätter flyga under radarn.

Mikrobolaget Enorama Pharma på First North värderas till låga 41 mkr, på kursen 9 kr, och aktien handlas inte i särskilt stor utsträckning (varning således för dålig likviditet både vid köp och sälj). Enorama Pharma är ett svenskt läkemedelsbolag som fokuserar på konsumentvänliga medicinska tuggummin. Målet är att bli en ledande global leverantör. Affärsidén är nämligen att utveckla och sälja medicinska tuggummin, som innehåller beprövade läkemedelssubstanser, och erbjuda dessa som Private Label, det vill säga att återförsäljaren marknadsför och säljer produkten under sitt eget varumärke.

Enorama Pharmas första produkt är ett unikt och modernt nikotintuggummi i olika smaker som ska erbjudas globalt. Bolaget har redan tecknat ett Private Label-avtal med ett ledande läkemedelsbolag med stark närvaro hos apotekskedjorna.

http://www.enorama.se/produkt/bakgrund/

Enorama fick också en svettig handelsstart i spåren av börsoro och den enorma emissionshysterin vi såg i våras. Därefter har bolaget lite oförtjänt hamnat i radioskugga. Enorama har en tydlig affärsplan, relativt låg bolagsrisk i och med att det är beprövade substanser och det snarare handlar om en affärsrisk i bolaget, dvs att de hittar en lyckosam strategi att nå ut med sina produkter. Bolaget har en till synes pigg och innovativ ledning som är på tårna, bl a finns Mats Persson, VD för Hamlet Pharma i styrelsen.

Kanske har bolaget varit lite otydliga med strategin, eller har det blivit offer för "ännu ett pharma-bolag" på börslistorna när det var trångt i dörren i våras. Men när man läser på om bolaget så blir känslan att 40 mkr är en riktigt snål värdering för ett bolag som redan har en kontrakterad storkund och tydlig ambition om att nå ut globalt. Bolaget bör vilja ta in mer pengar under nästa år vilket kan påverka värderingen, samtidigt känns det inte som en betydande risk eftersom den aktuella värderingen i sånt fall borde ge huggsexa om att få vara med.

Enorama har varit ganska tystlåtna sedan noteringen och förhoppningsvis kan hösten innebära en ändring på det. På en het småbolagsmarknad och ett oupptäckt intressant bolag som Enorama är kan bra nyheter öka intresset kring aktien.

Disclaimer: Undertecknad äger aktier i samtliga fyra bolagen. Alla bör göra sin egen analys innan ev köp/sälj. Bolagen är små och nyheter, både bra och dåliga, kan få stor påverkan på aktiekursen. Likviditeten i aktierna kan också vara låg vilket kan påverkar när man vill köpa eller sälja.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?