Dome energy Intervju med CFO
2014-07-07 20:04Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.
Det har skett en hel del i bolaget Dome Energy(https://www.domeenergy.com) listat på First North tidigare Commodity quest sedan jag skrev min förra blogg. Den 24 Juni meddelade bolaget att de förvärvar två bolag vilket kommer att öka produktionen från 200 fat till 1200 fat per dag. samtidigt ökar Dome Energys reserver från 1,2 miljoner fat till 8 miljoner fat. Dagen därpå tog man in 52,8 MSEK i en riktad nyemission på kursen 12,5kr. Därför tyckte jag att det var dags för en intervju med bolaget. Jag ringde upp företagets CFO Susanna Helgesen för att få svar på mina frågor.
1. Hur ser balansräkningarna ut i respektive bolag? Skulder/tillgångar/Kassa?
CFO-svar: Förvärven inkluderar inte bolagens befintliga balansräkningar utan bara de faktiska brunnar och fält de äger samt vad som har kommunicerats i pressrelease.
Min kommentar: Jag var lite orolig för att man fått med bolagens skulder om de nu har några vilka alltså inte var fallet, vilket är bra!
2. Vilka är det som är säljare av bolagen?
CFO-svar: VIstatex är ett privatägt bolag som ägs av amerikaner. Vissa av ägarna är operativa i bolaget. Range Ventures ägs av två norrmän och en svensk, det var även av dem vi köpte KYXT tidigare i år. Köpet innebär att de blir nya storägare i Dome då vi köper bolaget med en del aktie och en del kreditfacilitet. Vi är väldigt glada att få in dem som storägare. Dessa storägare äger fler bolag i branschen
Min kommentar: Dome får i och med köpen in väldigt bra kompetens som de kan utnyttja i sin framtida utveckling. Det är också bra att de fokuserar på att vara ett producerande bolag som går med vinst. Dome har nu en väldigt stabil grund att stå på inför framtiden.
3. Kan du beskriva lite mer i detalj din uppfattning om förvärven?
CFO-svar: Vistatex är ett bolag som både har gas, kondensat och oljeutvinning. Vi ser positivt på de framtida gaspriserna i USA. Idag investeras det en väldigt liten del i gas jämfört med olja i USA. Nästa år kommer det bli tillåtet att exportera LNG-gas (http://sv.wikipedia.org/wiki/Flytande_naturgas ) från USA, vilket det inte är idag. Här kommer det finnas väldig fina arbitagemöjligheter. I USA ligger gaspriset på runt 4 dollar medan det i Europa ligger på 12 dollar och i Asien 18 dollar. Så även om det kostar ca 4-8 dollar att frysa ner gasen och exportera den så är prisskillnaderna så pass stora att det går att göra riktigt bra exportaffärer from nästa år. Detta kommer även att påverka det amerikanska gaspriserna framöver. Vi tycker att vår ökade fokusering på gas är väldigt positiv och diversifierar vår produktion mellan de två energislagen. Vi kommer nu ha en produktion som består av både gas och olja i Dome Energy (över 40% av reserverna består av gas). Vi köper i princip bara tillgångarna i VistaTex medan vi köpet från Ranges Ventures tar över ett bolag med tillgångar och anställda.Range Ventures har en produktion på knappt ca 200 fat olja per dag. För att förvärvet ska gå igenom med de premisser som vi avtalat så skall Range visa en produktion på 200 fat i augusti. Här tar vi över några anställda också och ett väldigt bra oljeteam som vi kommer att kunna använda i våra existerande fält.
Min kommentar: Det ska bli väldigt intressant att följa gaspriserna framöver och förhoppningsvis kan DOME ta tillvara på de arbitagemöjligheter som kommer finnas from nästa år.
4. Hur kommer det sig att ni betala 180MSEK för ett företag som producerar 200 fat per dag och 235 MSEK som producerar 800 fat ? Är de nya ägarna med i den riktade emissionen?
CFO-svar: Prislappen är inte bara satt efter befintlig produktion utan dels efter vilka reserver som finns i backen, huruvida det är gas eller olja samt vilken lönsamhet produktionen har. Vi har exempelvis inte kommunicerat vilken Net Revenue Interest vi har på respektive fält och detta är något som påverkar lönsamheten i allra högsta grad. Dessutom köper vi ett bolag i Range-fallet medan vi i princip bara köper fälten i VistaTex. Vi är mycket nöjda med prislappen i bägge förvärven. Range Ventures är inte med i den riktade emissionen utan de får sina 6 miljoner aktier i samband med förvärvet.
5. Kommer ni att kunna sänka några kostnader genom skalfördelar i och med förvärven?
CFO-svar:Ja vi kommer att kunna effektivisera en del samtidigt som vi kommer att ha nytta av ny kompetens i våra existerande portfölj.
6. Vad har ni för amorteringstid på förvärvslånet och den andra krediten(gällande det andra förvärvet). Här i Sverige brukar förvärvslån betyda ganska snabba återbetalningskrav, 3-5 år?
CFO-svar: Bankernas lånekrav bygger mycket på de reservrapporter och produktionsplaner vi har. Det innebär att återbetalningskraven ofta är längre än exempelvis 3-5 år utan att gå in på detaljer.
Min kommentar: Jag var lite orolig för denna fråga då en snabb återbetalningsplan minska företagets möjligheter att använda kassaflödet till fortsatt expansion och utdelning till oss aktieägare. Men nu var det alltså längre återbetalningstid en vad jag trodde, vilket är bra.
7. Tror du fortfarande att ni kommer att kunna dela ut pengar nästa år i och med förvärven och lånen?
CFO- svar: Ja, vi räknar med att ha ett stabilt kassaflöde och planen är att dela ut pengar nästa år. Min Kommentar: Mycket bra!
8.Kommer ni att börja med månatliga produktionsrapporter som jag sett vissa andra oljebolag gör?
CFO-svar: Det borde vi göra. Lämpligast är att göra det efter oktober när båda förvärven är konsoliderade och om inte då så i början av nästa år.
9.Ni skriver att ni kommer att göra ett EBITDA-resultat på över 10 miljoner dollar på årsbasis efter konsolidering av förvärven, kommentar?
CFO-svar: Dessa siffror bygger på vårt nuvarande q1-resultat+ Vistatex q1-resultat+ Range prognosticerade resultat vid övertagande av bolaget. Dessa beräkningar tar inte med produktionsförbättringar och eventuella skalfördelar. Vårt mål är ju att öka produktionen från nuvarande 1200 fat till 2000 fat per dag i vår konsoliderade portfölj nästa år och hela arbetsprogrammet syftar till en produktionsökning till 5000 fat.
10. Något mer du vill förmedla?
CFO-svar: Vi har nu under kort tid växt från att vara ett bolag med en produktion på 100 fat per dag till 1200 fat per dag inkl konsoliderade förvärv. Efter konsolideringen av förvärven har vi en mycket stabil plattform att utgå ifrån inför framtiden. Vi villl fortsätta växa både organiskt och genom förvärv i framtiden.
11. Hur går det med borrstarten på era existerande fält?
CFO-svar: På Orangefältet har vi letat efter en mindre rigg då några av borrplatserna kräver det. Jag kan i dagsläget inte berätta mer än så. För några dagar sedan hade vi en blow-out i Texas. Detta felöversattes olyckligtvis av media som skrev att vi hade en explosion. Blow-outen ledde till att man fick evakuera vissa hus men hålet är nu igentäppt och allt är under kontroll vilket vi är glada över. En blow-out i sig betyder ett potentiellt stort fynd av gas eller olja i marken. Så snart som möjligt kommer vi fortsätta våra planerade borrprogram.
Värdering: Efter att förvärven är klara kommer det finnas ca 34 miljoner aktier i Dome och företaget kommer att ha skulder på total 342 MSEK, 235MEK i form av banklån och 107MSEK i ett obligationslån. Samtidigt kommer Dome att ha en kassa på ca 52,8MSEK. Sammantaget kommer alltså börsvärdet vid dagens kurs på 12,25 ligga på 416MSEK samtidigt som nettoskulden kommer ligga på ca 290MSEK. Företaget själva säger att de kommer att nå en EBITDA på rullande 12 månader på minst 68MSEK efter förvärven men då är alltså inte några ökningar i produktionen medräknade utan detta baseras på de 1200 fat per dag som man kommer att producera direkt vid övertagandet av de förvärvade bolagen. Företaget säger vidare att de kommer att öka produktionen till 2000 fat under nästa år då borde EBITDA öka till minst 100MSEK på rullande 12 månader samtidigt om man minskat skuldsättningen.
Jag tycker att det i dagsläget är ganska svårt att värdera Dome då vi inte vet exakt när produktionsökningarna kommer. Samtidigt finns det inte många bolag i Sverige som inriktar sig på produktion i USA som är börsnoterade. Men jag har hittat ett bolag som är relativt likt Dome och som är noterat i London som heter NIghthawkenergy. ( www.nighthawkenergy.com ) Nighthawk energy producerade i slutet av förra året 1600 fat per dag och har nu ökat sin produktion till ca 2100 fat per dag fram till maj. Nighthawk hade en nettoskuld på ca 90 MSEK och gjorde en EBITDA resultat på ca 150 MSEK för 2013. Idag värderas Nighthawk till 1,5 miljarder på Londonbörsen. När man tittar på Nighthawk och jämför med DOME så ligger Nighthawk kanske 1 år före DOME i sin utveckling och som jag ser det så är det alltså ingen omöjlighet för Dome att komma upp i samma produktionstakter som Nighthawk och därmed borde även värderingen stiga kraftigt.
Slutsats: Jag tror att förvärven som Dome gjort kommer att visa sig vara väldigt positiva på lite sikt. Företaget har nu en stabil grund att stå på inför fortsatt expansion. Jag tycker dock att skuldsättningsgraden i dagsläget (290/68 = 4,26) är relativt hög, vilket gör att jag tycker att de i dagsläget bör satsa på organiskt tillväxt och inte genom fortsatta förvärv. De förvärvade bolagens fält och de befintliga fälten har en mycket stor utvecklingspotential. De planerade borrningarna i företagets befintliga fält kommer förhoppningsvis att öka företagets produktion inom de närmaste månaderna. Företagets ökade diversifiering mot gas ser jag helt klart som ett plus då oljepriset är ganska högt i dagsläget ur ett historiskt perspektiv medan gaspriserna är låga. Dome Energy ser helt klart spännande ut inför framtiden och når de sitt mål på en produktion på 2000 fat per dag tror jag kursen kan komma att dubblas inom ett år. Lycka till!