Post entry

CoinShares - en undervärderad aktie

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

CoinShares är listat på First North och kan beskrivas som en europeisk power-player inom krypto. Fokus ligger på förvaltning, krypto-produkter samt trading (i egen bok). Idag värderas CoinShares till ca 4 gånger prognostiserad vinst för 2021.

CoinShares är ett bolag som, enkelt beskrivet, både förvaltar-, produktifierar - och tradar krytovalutor. Fokus ligger i dagsläget på Bitcoin och Ethereum. Tror man inte på krypto, är detta inlägg nog inte särskilt intressant. Gillar man dock krypto och bolag med starka kassaflöden…då kanske det är värt att ögna igenom denna text.

CoinShares sattes på börsen i mars 2021. Teckningskurs var 49 kr och redan då viskades det bland ”insatta” att teckningskursen var på tok för låg. Det var ”förbestämt” att aktien skulle dra norrut direkt. Norr om 200 kr kanske? Så blev det inte riktigt, aktien tog förvisso bra fart första handelsdagen, men har sedan den studsat mellan 70-130 kr fram till dags dato. Volatil kursutveckling – absolut – men rymdresan har i alla avseenden uteblivit.

Varför är det så då? Hur kan en aktie som har ett förväntat kassaflöde på 40 kr under verksamhetsåret 2021 stå någonstans runt dryga 80 kr? Bolaget är värderat på ca 4 gånger prognostiserad vinst för innevarande år och det är väl ingen avskräckande multipel i sig. Dessutom har CoinShares gjort flertalet intressanta investeringar samt förvärv under det senaste året. Bland annat tog man en corner i schweiziska Flowbank (drygt 100 MSEK) och därefter tillkännagavs ett förvärv av franska Napoleon (140 MSEK). Både Flowbank och Napoleon signalerar att CoinShares förmodligen står i begrepp att vidga sin affär bortom förvaltning och trading. Kanske finns t om ambitionen att bli ett nytt internationellt "Avanza" för kryptovalutor?

Insiders har tankat tungt under senaste månaderna, trots att de redan sitter på stora innehav.

Det finns väl inte så här billiga bolag kanske vissa nu tänker? Ett PE för 2021 om ca 4 är väl inte rimligt? Anledningen till detta är nog till viss del brist på kunskap bland många investerare. Det är bokföringstekniskt svårt att greppa bolagets vinster och förstå dess balansräkning på djupet. Vid en första anblick i resultaträkningen ser det faktiskt ut som att CoinsShares blöder rejält, vilket inte stämmer. Det är bara en bokföringsmässig ”teknikalitet” som gör att man inte kan ta upp vinsterna direkt i resultaträkningen. Vinsten i H1 2021 ligger de facto på skyhöga 58.7 miljoner GBP (10.7 fg år).

Förvaltat kapital (AUM) under Q3 2021 snittar på ca 4,2 bn USD. CoinShares tar en genomsnittlig årlig fee om 2.5% på detta kapital – på ett år innebär det intäkter om 105 MUSD. I stort sett rakt ner i fickan då omkostnaderna är låga. Bara på intäkterna av förvaltat kapital är CoinShares värderat på en multipel om ca 5.5. Och då är alltså inte trading-intäkterna medräknade. Eller andra intäkter heller för den delen. 

Edison skrev i en analys för ett tag sedan att CoinShares motiverade värde är 120 kr. Där trycker Edison även på det faktum att CoinSahres inte är ett derivat på krypto, utan att bolaget till exempel tjänar stora pengar på hög volatilitet i sin tradingverksamhet. När Edison använder en diskonteringsränta på 9 procent i sin DCF (som bolaget gör med mer traditionella finansbolag) renderar det i ett fair value på 162 kr per aktie.

https://www.edisongroup.com/publication/tech-driven-pioneer-in-digital-assets/30064

Jag ser CoinShares som ett bra komplement i min aktieportfölj. Bolaget är för lågt värderat i mitt tycke.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?