Har läst en del om bolaget och sett några analyser som visar på en stor potential trots uppgången sen augusti. Vissa anser att metoden kommer att mötas med stor skepticism varför det kommer att bli svårt att lansera ILT-metoden. Som aktieägare vill man ju veta mer om hur det egentligen ligger till. Finns det förutsättningar för framgång, och varför? Som långsiktig aktieägare tror jag att det kan bli en spännande resa. På förhand vet man inte vart det bär, men vad är då förutsättningarna?
Värmebehandling, historik
Kuriosa
Värmebehandling (hypertermi)är inget nytt. Man har hittat papyrusrullar som kan tolkas som att de gamla egyptierna redan för 3-4000 år sedan behandlade tumörer med värme. I antikens Grekland var läkare väl medvetna om den terapeutiska effekten av “hypertermi”, det grekiska ordet för överhettning. Parmenides en grekisk läkare (540-480 f.kr.) sa “ge mig kraften att skapa feber och jag botar alla sjukdomar”. Efter renässansen fanns det rapporter om “spontan” tumörregression hos patienter med smittkoppor, influensa, tuberkulos och malaria. Gemensamt var att de hade haft en feber på drygt 40 grader.
”Coley fluid” mot cancer
Ovanstående kan ses som kuriosa i sammanhanget men för drygt 100 år sedan beskrivs detta mer ingående av William B. Coley, som 1891 upptäckte att hög feber kan ge immunologiska effekter hos cancerpatienter. Upptäckten utmynnade så småningom i ett vaccin känt som ”Coley Fluid”. Den består av en steril och injicerbar blandning med döda bakterier av arten Streptococcus - pyogenes och syftet var att patienterna skulle utveckla symptom av en infektionssjukdom med hög feber för att på så sätt trigga igång immunsystemet.
Den förste patienten som 1893 fick en injektion av ”Coley fluid” var John Ficken, en sextonårig pojke med en massiv magsäckstumör. Efter fyra månaders intensiv behandling hade tumören krympt till en femtedel, och ytterligare några månader senare var den knappt synlig. Pojken överlevde cancern och dog först 26 år senare men då av en hjärtattack. William B. Coley beskriver därefter ett hundratal lyckade behandlingar, men dessa dokumenterades inte på ett kliniskt adekvat sätt varför man inte kunde säkerställa effekten.
Vid 1900-talets början tog så strålterapin fart och man såg möjligheten att mycket snabbt och effektivt kunna bota hundratusentals patienter. På 40-talet introducerades även Cytostatika, tidigare kallat cellgifter, som ursprungligen byggde på kunskapen om senapsgas. Olika Cytostatika utvecklades och i kombination med strålbehandling så konkurrerades andra behandlingsformer ut och ”Coley Fluid” glömdes bort och försvann helt från marknaden 1951.
I mitten på 50-talet publicerade CRI (Cancer Research Institute) en serie artiklar med uttömmande fakta om ett hundratal cancerpatienter med dålig prognos som kring förra sekelskiftet botades med ”Coley fluid”. Ett nytt intresse väcktes och CRI startade produktion av ”Coley fluid” som distribuerades till forskare och läkare i experimentellt syfte. CRI startades för övrigt av William B. Coley’s dotter Helen Coley Nauts 1953 och är idag en mycket ansedd ideell organisation som specifikt stöder forskning och utveckling kring immunostimulerande terapier.
Tyvärr fanns det inte något företag som marknadsförde ”Coley fluid” vid tidpunkten då man 1962 etablerade systemet med FDA-godkända läkemedel. De läkemedel som redan fanns på marknaden fick automatiskt godkänt. ”Coley Fluid” kunde därför inte användas som ett godkänt alternativ. Det fanns förvisso forskare som såg förtjänsterna med ”Coley Fluid” men det skulle dröja ända till 2005 innan man på allvar tog upp forskningen igen. Då tog en grupp forskare och investorer med intresse för ”immunoterapi mot cancer” initiativet att ta ”Coley Fluid” fram till kliniska studier. Det kanadensiska företaget MBVax Bioscience startades och man skapade en vidareutvecklad variant, ”MBVax Coley Fluid” som nu ingår i ett antal kliniska studier i USA och Europa mot ett flertal cancerformer. I vissa länder har man redan tillåtelse att använda ”MBVax Coley Fluid” som ett sista alternativ när inga andra behandlingar lyckas.
Det är enormt synd att ”Coley Fluid” legat i träda under så lång tid. Förmodligen hade 10 000-tals patienter kunnat räddas från en säker död.
Hypertermi på artificiell väg
William B. Coley’s upptäckt att värme rent generellt kunde trigga immunsystemet gav också upphov till andra idéer om värmebehandlingar och hur dessa kunde utvecklas för att kunna ge en snabbare effekt. 1910 beskrivs detta första gången men försöken med dåtidens utrustning gav inte särskilt lyckade resultat. På 60-talet återupptäckte man metoden men det handlade då om uppvärmning av hela kroppen. Den metoden utvecklades och praktiseras idag på ett hundratal kliniker t.ex. Arkadiaklinikerna med verksamhet i Tyskland, Kina och Japan.
Det har länge varit känt att cancerceller är känsligare mot värme än frisk vävnad vilket drivit utvecklingen mot en mer förfinad och ”regional” hypertermi för att fokusera på själva tumören. Den tekniska utvecklingen mer än något annat har möjliggjort en mer avancerad behandling som oftast kombineras i anslutning till strålterapi och cytostatika.
Hypertermi, kliniska studier
I Norge bedrivs kliniska studier vid Haukelands universitetssjukhus i Bergen, stöttat av Den Norske Kreftforening. Man inriktar sig på immunostimulerande helkroppshypertermi och regional hypertermi som ett komplement till traditionell behandling med strålterapi och cytostatika.
I USA pågår också kliniska studier, vilket även fått publicitet genom nyhetsinslag på CNBC. Tusentals sökande till studierna visar att det finns förhoppningar om att hypertermi kan få fotfäste och bli en etablerad behandlingsmetod.
Gemensamt för Arkadiaklinikerna och de kliniska studier som bedrivs i Norge och USA är att det krävs flera behandlingssejourer med temperaturintervall på 40-44 grader och som alla syftar till en immunostimulerande effekt.
Hypertermi – en etablerad behandlingsform men omdebatterad i Sverige
Arkadiakliniken
Det finns olika varianter som man kan göra djupdykningar i. Ett exempel är just de värmebehandlingar som Arkadiakliniken praktiserar under ledning av Dr. H Saupe. En av metoderna syftar till att höja temperaturen i cancerdrabbade organ till mellan 41° och 43° C, med hjälp av högfrekventa elektromagnetiska vågor. En annan metod de använder är ytlig hypertermi med infraröd strålning som tränger ner 6 cm och värmer upp vävnaden till temperaturer mellan 39,5° och 44°C. En tredje metod där de refererar till just William B. Coley kallas ”moderat helkroppshypertermi (feberterapi)” som syftar till att höja kroppstemperaturen till 39,5° -40,5° C och på så sätt skapa en terapeutisk feber under kontrollerade omständigheter. Alla dessa metoder kräver dock ett flertal tidskrävande behandlingstillfällen.
I framförallt Tyskland men också i Japan och Kina finns totalt ett hundratal Arkadia-kliniker som utför dessa behandlingar, men i Sverige blev metoderna genast väldigt omdebatterade och Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd (HSAN), förbjöd sedermera Dr. Saupe att driva Arkadiakliniken i Sverige. Man ansåg att behandlingen inte uppfyllde kraven på ”vetenskaplig beprövad erfarenhet”. Under den korta tid man drev Arkadiakliniken i Sverige (2005-06) utförde man 54 behandlingar. 7 % av patienterna tillfrisknade helt, hos 56 % gick tumörerna tillbaka och hos 33 % fortskred cancern. En orsak till skepticismen mot just Arkadiakliniken kan vara att man jämte hypertermi även bedriver och rekommenderar en del ovetenskapliga metoder såsom mistelterapi, näringsterapi, tarmsanering, magnetfältsterapi, mentalträning (Simonton-terapi), blodundersökning med mörkfältsmikroskopi, antroposofisk medicin o.d. Totalt har Arkadia-klinikerna behandlat hundratusentals patienter världen över under årens lopp.
Bo Zackrisson en artikelförfattare i ”2000-talets Vetenskap”, skisserar ett samband med satsningen på ”Skandionkliniken” en proton-strålningsanläggning som ska installeras i Uppsala med start 2011, och att en professor därifrån var en drivande kraft bakom HSAN’s negativa beslut. Protonstrålningsanläggningen uppges för övrigt kosta nästan en miljard av skattebetalarnas pengar. Jag ska ev. återkomma till bl. a Skandion-projektet i en kommande artikel med fokus på ett genombrott för ett svenskt företag som heter C-Rad.
Framtiden för hypertermibehandlingar i Sverige
Utvärderingar
Hypertermimetoder har i perioder ända sen 1979 utvärderats ingående, vilket resulterat i en handfull avhandlingar som alla visar att metoden har effekt på elakartade tumörer. Clas-Ebbe Lindholm överläkare i onkologi från Malmö, menar att anledningen till att hypertermi inte tidigare praktiserats som behandlingsmetod i Sverige beror i första hand på de besparingskrav som sjukvården haft på sig och att tekniken är svår, dyr och tidskonsumerande.
De metoder som man främst använder sig av idag och som ur ekonomisk synvinkel anses försvarbara är istället olika termoterapier med högre temperaturer som t ex fokuserat ultraljud men framförallt radiofrekvensabladering (RFA). Dessa behandlingsmetoder är ”ekonomiska” men bara inriktade på att effektivt ta bort tumörerna. Värmen som alstras är så hög att även antigenerna förstörs, vilket medför att kroppens immunförsvar står utan skydd mot eventuella metastaser.
Slutsatserna man kan dra för CLS vidkommande är att det finns tillräckligt stort underlag för att en kostnadseffektiv och säker metod kan få genomslag. Det vore olyckligt om det även fortsättningsvis finns en överdriven skepticism men ändå betryggande att den då främst är begränsad till Sverige, en mycket liten marknad i sammanhanget.
Fördel CLS
De olika metoder som redogjorts för är antingen inriktade på att stimulera immunförsvaret med moderat temperaturhöjning dvs. hypertermi eller att med högre temperaturer s.k. termoterapi behandla tumörer ”radikalt”. CLS metod skiljer sig från dessa genom att ILT-metoden är ”radikal” samtidigt som den stimulerar immunförsvaret. I sammanhanget är detta en stor förbättring för patienterna och samhällsekonomiskt.
Professor Karl-Göran Tranberg och ILT-metoden
Professor Karl-Göran Tranberg har forskat kring ämnet värmebehandling av tumörer i drygt 20 år. Inledningsvis avsåg laserljuset att ge en lindrande effekt på cancerpatienter men i mitten på 80-talet upptäckte K-G Tranberg att laserljus även kan vara immunostimulerande. Det visade sig att stora delar av tumörerna försvann, hos vissa helt och hållet. Några år senare gjordes kliniska observationer där den enda rimliga tolkningen var att immunförsvaret stimulerades.
Den teknik som fanns tillgänglig medgav inte möjligheter till rutinmässig användning men upptäckten att det var ett speciellt temperaturintervall som var viktigt för att uppnå den önskade effekten övertygade, vilket publicerades första gången 1997.
2006 grundades så CLS (Clinical Laserthermia Systems AB) av Karl-Göran Tranberg, Pär Henriksson och Lars-Erik Eriksson. Med hjälp av Pär Henriksson (teknisk ansvarig) skapade man en prototyp som blev klar i augusti 2010.
CLS produkt är baserad på ILT-metoden (immunostimulating laser therapy)och består huvudsakligen av två delar; en stationär enhet och en patientdel av engångskaraktär som är patentsökt. ILT-metoden är unik och skräddarsydd för att döda en cancertumör samtidigt som den framkallar ett immunologiskt försvar mot eventuellt kvarvarande tumörer, även de som finns utanför eller långt ifrån det behandlade området.
Patent
Man har idag 2 patent som berör den stationära enheten:
1) Positioneringshjälp under introduktion av behandlingssonder i vävnad för att säkerställa att dessa placeras optimalt. Vid en behandling är placeringen av behandlingssonderna av mycket stor betydelse för att nå rätt vävnadseffekt och därmed bota patienten. Vid rutinmässig användning, särskilt på mindre sjukhus, är det en stor fördel om användaren inte är beroende av avancerad röntgenteknik eller omfattande träning. Patent 1 avser därför ett positioneringsstöd som bygger på vävnadsimpedans. Genom att bestämma egenskaperna i den vävnad som omger sonden och/eller finns mellan sonder kan deras djup, avstånd, parallellitet och placering i rymden bestämmas.
2) Övervakning av vävnadseffekt under pågående behandling för att säkerställa ett reproducerbart och optimalt behandlingsresultat. Det är en teknik där temperaturmätning och mätning av vävnadsimpedans kombineras. Då impedansen i vävnaden påverkas av värmeskadan och även av temperatur kan den ickereversibla värmeeffekten bestämmas lokalt och i rymden baserat på mätning av dessa två storheter i kombination. Detta ger kirurgen, som inte har rutinmässig erfarenhet av ILT, ett effektivt verktyg för att säkerställa ett optimalt behandlingsresultat.
Vidare lämnade man i juli in en patentansökan kopplad till engångsdelen. Innovationen ska genom att sprida ljuset på ett nytt sätt säkerställa en homogen och välkontrollerad behandling samtidigt som oönskade vävnadsskador kan undvikas. Den 28/1 2011 fick man ett första positivt föreläggande. Uppfinningen uppfyller kraven på nyhet och industriell tillämpbarhet vilket är ett viktigt första steg. Tillsammans med ombudet, Barry Franks på Brann AB ska man precisera ansökan så att de når PRV:s krav på s.k. uppfinningshöjd. Inom 2-3 månader kan vi förvänta oss besked. Viktigt att förstå är att detta inte utgör något hinder inför en lansering.
ISO Certifiering
Man har byggt upp och infört ett fullständigt ledningssystem för kvalitet i enlighet med ISO 9001:2008 och 13485:2003. Genom certifieringen säkerställs att alla aktiviteter, inklusive konstruktion, dokumentation och klinisk prövning utförs på korrekt sätt och produkterna därmed uppfyller samtliga regulatoriska krav, och att man besitter den kompetens som krävs för att bolaget skall kunna CE-märka medicintekniska produkter i egen regi. En produkt som godkänts och CE-märkts i ett medlemsland kan fritt säljas i ett annat land utan ytterligare prövning. Processen kring godkännandet och CE-märkningen kan därför ses som ett produktpass som ger inträde till hela EU marknaden.
Kliniska resultat
72 patienter med olika cancerformer har behandlats med otvetydigt positiva resultat. Patienter med bröstcancer, levercancer, cancer i bukspottkörteln har alla visat att ILT-metoden antingen botat eller förlängt överlevnaden. Dessa resultat har uppnåtts med olika generationer av laboratorieutrustning.
Målet har varit att ta fram en utrustning som ska kunna användas rutinmässigt och den 24 augusti 2010 var så den första prototypen klar. Fortsatta studier ska bekräfta de resultat man redan uppnått för de 72 första patienterna. Jag ser inga hinder för varför man inte skulle lyckas och anser att även om man bara lyckas till hälften är mycket vunnet, eftersom andra metoder som används idag, t ex fokuserat ultraljud och RFA inte uppnår samma immunostimulerande effekt.
För att erhålla en större acceptans kommer naturligtvis fler studier att göras men är inte nödvändigt inför en lansering.
Styrelse
Styrelseordförande är Hans Bolmsjö, grundare av bl. a Prosta Lund AB. Tillsammans med Sonny Schelin har de patenterat en sorts kateter, Schelinkatetern, med vilken godartad prostataförstoring kan behandlas på ett lindrigare och snabbare sätt än tidigare. Hans Bolmsjö har mycket värdefulla erfarenheter av regulatoriska frågor och hur de olika marknaderna för medicintekniska produkter fungerar i Europa och USA.
Styrelseledamot och VD är Lars-Erik Eriksson. Eriksson är som verkställande direktör ansvarig för finansiering samt för administration och affärsutveckling. Erikssons erfarenhet som revisor och företagsledare kommer att ha en central betydelse vid marknadsuppbyggnad, finansiering av produktion, personalrekrytering samt extern och intern redovisning. Eriksson kommer under utvecklingsfasen att arbeta 50 procent som VD i Bolaget. Därefter är ambitionen att övergå till en renodlad styrelseroll.
Karl-Göran Tranberg, styrelseledamot och medicinskt ansvarig. Tranberg har varit verksam som professor och överläkare vid kirurgiska kliniken på Lunds Universitetssjukhus. Han var där initiativtagare och projektledare för den experimentella verksamheten och den kliniska användningen och utvärderingen av ILT-metoden. Tranberg har publicerat ett flertal vetenskapliga artiklar om behandlingsmetoden och är Key Opinion Leader inom cancerbehandlingsområdet. I egenskap av detta bjuds han ofta in till ett stort antal kliniker och kongresser, i Sverige och utomlands, för att berätta om ILT-metoden. Tranberg är en av få som har tilldelats Lunds Universitetssjukhus pris för Framstående Klinisk Skicklighet. Han har ett stort kontaktnät, både lokalt och internationellt. Tranbergs etablerade kontakter är viktiga vid såväl utveckling och utvärdering som vid valet av kliniker i samband med introduktionen av bolagets produkt.
Hans Von Celsing, styrelseledamot, har drygt 20 års erfarenhet inom strålterapi och cancervård varav 13 år som vice VD på Elekta där han ansvarade för stora delar av företagets framgångsrika internationella marknadssatsningar i framförallt USA och Asien. Under slutet av 90-talet startade Celsing Neuroventures Capital, ett USA-baserat riskkapitalbolag samt flera företag inom medicin och bioteknik bl a Plasma Surgical Ltd, där han var VD fram till 2007. Celsing är för närvarande rådgivare och styrelsemedlem till medicintekniska företag i såväl Europa som USA t ex Still River System Inc, Mirada Medical Ltd , BiOxyDyn Ltd. Celsing har ett världsomspännande nätverk vilket inkluderar kliniker, forskare samt värdefulla branschkontakter.
Den sammanlagda kompetensen och det internationella kontaktnät som byggts upp under flera decennier kommer väl till pass inför lanseringen utanför norden. Initialt kommer man i de nordiska länderna att behandla patienter med tumör i bröst, lever och bukspottkörtel, vilket redan gett bra resultat. Marknadsbearbetningen internationellt kommer även att breddas till att omfatta fler typer av tumörer.
Värt att notera är att man agerar försiktigt med bolagets pengar. Styrelsen har hittills inte erhållit något styrelsearvode och den nyemission som gjordes sköts först upp tack vare god kostnadskontroll.
Affärsmodell
Planerad prissättning är ca 10 000 kronor för patientdelen som är avsedd för engångsbruk. Det är lägre än sjukhusens engångskostnad för radiofrekvensabladering (RFA). Täckningsbidraget (TB)bedöms till 8 500 kronor i Sverige, övriga Norden 4 500 kronor och i övriga delar av världen till 2 500 kronor. Utöver försäljning av patientdelar skall bolaget även generera intäkter hänförliga till service och support.
Den stationära enheten är planerad att säljas med lågt täckningsbidrag för att underlätta marknadspenetrationen genom en begränsad initial investering för sjukhus och kliniker. Som ett komplement kan den stationära enheten till ett väsentligt rabatterat pris placeras ut om ett sjukhus eller en klinik tecknar avtal för en viss årlig förbrukning av patientdelen.
Värdering
Målsättningen att nå 5-8 % av totalmarknaden på ca 5,6 miljoner av de behandlingsbara patienterna inom 10 år kan tyckas blygsam då metoden ger ett incitament rent samhällsekonomiskt. Fördelen Jämfört med de dyra hypertermimetoderna som kräver flera behandlingssejourer och de mer radikala men ”billiga” termoterapimetoderna som beskrivits är uppenbar, varför utfallet mycket väl kan bli bättre. Beslutsfattande myndigheter som ofta pressas av krav på besparingar borde i detta fall inte utgöra något hinder för att nå uppsatta mål.
Trots dessa goda förutsättningar att nå sitt mål har jag för vana att räkna konservativt på förhoppningsbolag. I min analys räknar jag med att man nått 2,5 % av marknaden inom 10 år, och att man når prognostiserad peaksales på 5 % marknadsandel först efter 20 år. Vidare räknar jag med en riktad nyemission på 7 miljoner aktier som inbringar 56 mkr. Jag blir inte förvånad om den nya ägargruppen med styrelseledamot Hans Von Celsing är beredda att öka sitt ägande i bolaget. Eventuellt kombineras en riktad emission med erbjudande till befintliga aktieägare. Antal aktier som jag använder i min analys blir då tillsammans med de teckningsoptioner som kan utnyttjas fram till den 14:e mars 2011, 17,559,490 miljoner. Kalkylräntan har jag satt till 15 %.
Intäkter hänförliga till den stationära enheten och för service och support har jag inte med i beräkningen. TB/enhet har jag satt till 2 500 kronor för den internationella marknaden, och 5000 kronor för den nordiska marknaden inkl. Sverige.
Nuvärdet blir drygt 670 miljoner kronor eller knappt 38 kronor per aktie. Infriar man de konservativa mål jag ställt upp om 2,5 % marknadsandel kan vinsten efter skatt 2021 uppgå till hela 200-250 mkr. Det finns således en god marginal för ett bra utfall även om det blir mer ”grus i maskineriet” än uträkningen visar, vilket brukar vara det ”normala”.
Den slutliga bedömningen är att CLS är ett förhoppningsbolag med mycket stor potential och har en attraktiv värdering. Det är heller inte en fråga OM man kommer att lansera en produkt, utan NÄR och hur bra man kan lyckas.
Att ledningen tillsammans äger drygt 50 % av bolaget och dessutom har ett mycket bra track record är kanske den viktigaste aspekten att ta hänsyn till, vilket gör att jag vågar rekommendera en chanspost.
Att ge några riktkurser på kort sikt är ingen större idé då kursrörelserna fluktuerar överdrivet åt båda håll. Slutkurs idag 9,10.
Måste tillägga att jag är långsiktig aktieägare i CLS.
Länkar:
CLS
Häxjakten på Dr. Saupe
http://www.narrator.se/narratorse/boken/adwise/haxjakt%20hypertermi.htm
Hypertermi med infraröd strålning
värmebehandling mot cancer stoppad
http://www.nyhetskanalen.se/1.58917
William B Coley biography
http://en.wikipedia.org/wiki/Coley’s_Toxins
MBVax bioscience
history, Coley fluid
http://www.jmbblog.com/2009/05/cancer-alternative-treatments-digest-part-31-coley-vaccine/
CBS news; Hyperthermia
http://www.youtube.com/watch?v=pKir-GNKjUw&feature=related
Haukelands universitetssjukhus
http://www.helse-bergen.no/pasient/behandlinger/Sider/kreftbehandling%20med%20hypertermi.aspx