Post entry

Cleantech Invest - Stora dolda värden

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Hittade Cleantech i fredags och har inte kunnat sova på hela helgen. Jag blir helt besatt när jag hittar något riktigt jävla bra och det här caset får mig att gå fullständigt bananas. Detta kommer att bli 2017 års stora rallyaktie. Så känner iallafall jag. Jag har ägnat helgen åt att gå igenom Cleantechs samtliga portföljbolag och marknaden har ingen aning om vilka guldkorn det gömmer sig här. Jag hävdar nu att Cleantech är brutalt felvärderat och att den omedelbara uppsidan är mycket stor. Min riktkurs på 12 månaders sikt är 100 kronor.

Cleantech Invest - Antal aktier och börsvärde.

Det här reder vi ut direkt så slipper vi oklarheter. Jag förväntar mig maximal utspädning av optionsrätterna och min bedömning görs utifrån det maximala antalet aktier, dvs 25 557 662 st. Räknat på fredagens stägningskurs 24.50 så ger det oss ett börsvärde för Cleantech idag på 626 162 719 SEK

Cleantechs styrelse och ledningsgrupp äger mycket aktier.

http://www.cleantechinvest.com/aktieinformation/insiders

Cleantech Invest Oy har totalt 21 618 566 aktier, var av 4 569 031 är K-aktier och 17 049 535 är A-aktier. På bolagsstämman har A-aktier en röst var, medan K-aktier har 20 röster var. Utöver dessa aktier finns det optioner för teckning av 2 293 936 K-aktier och optioner för teckning av 1 645 160 A-aktier. Med hänsyn till utspädning från optionsrätterna stiger antalet aktier till 25 557 662 stycken, fördelade som 6 862 967 K-aktier och 18 694 695 A-aktier.

Denna blogg handlar om att belysa det verkliga värdet av Cleantechs portföljinnehav. Jag hävdar att skattkistan är enorm, oupptäckt och att portföljinnehaven redan idag har ett totalt värde av 2,5 mijarder. Detta skall ställas mot dagens börsvärde på 626 miljoner.

Innan ni läser förslår jag att ni tittar på Cleantechs presentation från småbolagsdagen 2016, så slipper jag rabbla massa onödig info. Dessutom ger det er bättre kunskap om det bolag ni snart kommer köpa aktier i.

http://www.redeye.se/webcast/cleantech-invest-smabolagsdagen-2016

Cleantech aktie kommer styras av utvecklingen för SWAP och Nocart. Följdaktligen är det dessa två bolag jag lagt mest tid på och när den förbannade helgen är slut kommer jag etablera kontakt med VD för Cleantech, Swap, och Nocart. Jag har många spännande frågor jag vill ha svar på,

Det kryllar av tunga triggers framöver och här måste vi givetvis försöka bygga en så korrekt tidslinje som möjligt. När ny info framkommer skriver jag i bloggens kommenatorsfält. Mailsvar från företagens ledning publiceras alltid i orginal.

SWAP.COM

Cleantech äger 5.3% av Swap.com. Det här bolaget är helt okänt för oss svenskar men växer explosionsartat i USA och är ett guldkorn av sällan skådat slag, något aktiemarknaden fullständigt missat. Swap är likt bolag som Uber, Airbnb, och Tinder verksamt inom den stekheta delningsekonomin, vilket gör att värderingen skjuter i höjden. Baserat på det jag fått fram anser jag att Swap.com vid en notering eller försäljning idag skulle vara värt minst 10 miljarder SEK. Detta innebär att Cleantechs andel är värd minst 530 miljoner SEK.

Med mer än 1.5 miljoner unika varor i lager är Swap.com störst i världen inom komissionsbaserad handel med begagnade varor. Swap, som grundades i Finland har haft en årligt tillväxt på 180%. Företaget strävar efter att omdefiniera hur vi handlar med begagnade varor genom att göra processen att köpa och sälja mer användarvänlig, säker och vinstgenererande. Att handla på Swap.com är ett sätt att minska sopberget genom att se till att använda kläder och andra varor inte slängs på soptippen. Genom att erbjuda kläder, tillbehör, leksaker och spel för barn, kvinnor, och män, är Swap.com en one-stop shop för hela familjen. Swap.com finns i Chicago och Bolingbrook, Illinois och är det amerikanska dotterbolaget till Swap Services Oy (tidigare Netcycler Oy), ett internationellt företag baserat i Helsingfors, Finland. Företaget listades nyligen av Internet Retailer som en av de 100 mest innovativa e-handelsbolagen. Företaget har idag över 250 anställda.

  • ENBART I USA ÄR MARKNADEN FÖR BARNKLÄDER OCH LEKSAKER NÄSTAN 600 MILJARDER KRONOR ÅRLIGEN.
  • SWAP.COM ÄR EN WEBSHOP FÖR ANDRAHANDSMARKNADEN,
    MED PRISER SOM E-BAY OCH EN KÖPUPPLEVELSE SOM HOS AMAZON.
  • SWAP.COM HAR OAVBRUTET VÄXT 15% MÅNAD FÖR MÅNAD I 2 ÅR

Cleantech Invest VD, Alexander Lidgren:

“ Swap.com har som mål att dominera marknaden inom den snabbt växande online-handeln med begagnade varor, som idag växer fram mellan den traditionella e-handeln med bolag som Amazon och peer to peer handel med bolag som Ebay. Swap.com omdefinierar handel med använda varor och möjliggör en förändring i vårt konsumtionsmönster. Investeringsrundan är en av de största för Nordiska start-ups och reflekterar möjligheten för Swap.com att bli ett multimiljardbolag i dollar.”

Swap.com Oys VD och medgrundare, Dr. Juha Koponen:

“Vi har bara skrapat på ytan av marknaden. Det finns hisnande mängder oanvända och outnyttjade begagnade varor till ett värde av över hundra miljarder dollar årligen. Trots att det finns stor efterfrågan på begagnade varor har handeln inte växt i motsvarande utsträckning, då det inte har funnits praktiska och enkla sätt att köpa dessa varor på nätet. Samtidigt handlar mer än 30% av Amerikaner begagnat och kommissionsbaserat årligen, vilket gör att vi har en enorm möjlighet att göra skillnad. Denna investeringsrunda, ledd av e-handels-fokuserande eEquity, ger oss resurser att skala upp och bli ett ”household name” i USA.“

Senaste finansieringsrundan på 19 miljoner Euro.

http://www.di.se/pressreleaser/2016/12/8/cleantech-invest-portfoljbolag-swapcom-tar-in-19-miljoner-euro/

En av Sveriges rikaste familjer investerar i Swap via Eequity

http://www.breakit.se/artikel/1283/eequity-far-in-750-miljoner-kronor-till-sin-nya-e-handelsfond

För att komma fram till att Swap.com är värt minst 10 miljarder SEK har jag jämfört Swap med amerikanska likvärdiga bolag inom delningsekonomin.

Två är noterade på Nasdaq USA .

Etsy: Market Cap 1.5 Miljarder dollar.

https://www.etsy.com/

Lending Club: Market Cap 2.2 Miljarder dollar.

https://www.lendingclub.com/

Dom flesta bolagen inom delningsekonomin är forfarande onoterade men baserat på "sista-rundan-värderingen" så följer lite fler exempel på bolag inom delningsekonomin, relavanta att jämföra med Swap.com

Prosper 1.8 Miljarder dollar

Ola 1.2 Miljarder dollar

Instacart 1.9 miljarder dollar

Lyft 2.5 miljarder dollar

WeWork 5 miljarder dollar

TransferWise 0.9 miljarder dollar

Funding Circle 1.0 miljarder dollar

Dessa rundor har gjort mot VC och privata investerare och värderingen kommer troligtvis vara betydligt högre vid försäljning eller notering.

NOCART - Elproduktion för tillväxtmarknader

http://nocart.com

Nocart har potential att bli Finlands nästa storföretag. Med fredagens jätteorder tagen i beaktning känner jag mig trygg med att påstå att även Nocart skulle få en värdering på minst 10 miljarder SEK vid försäljning eller börsnotering idag.

Finns inte många bolag som växer på det sättet Nocart gör (325% 2016)(över 1000% 2017) och dessutom under lönsamhet. Ett sådant bolag ska givevis värderas väldigt högt. Med en klar order bok på minst 2 miljarder kronor för 2017 så ser jag inga egentliga frågetecken.

Cleantech äger 19.3% av Nocart vilket motsvarar 1.93 miljarder SEK. Detta ska ställas i relation till Cleantechs börsvärde på 626 miljoner SEK.

MILJARDORDER!!

I fredags kom detta.

https://www.avanza.se/placera/redaktionellt/2017/01/20/cleatech-bolag-tar-stororder.html

Följt av.

https://www.avanza.se/placera/telegram/2017/01/20/cleantech-invest-mojlighet-till-uppfoljningsorder-zambia-md.html

1.3 miljarder människor saknar stabil elförsörjning. Nocart levererar kraftverk för produktion av förnyelsebar energi från olika typer av energikällor, bland annat sol, vind, vatten,avfalls och bioenergi. Nocarts produkter knyter både ihop distribuerad elproduktion med nationella nätkraftverk och erbjuder stabil elproduktion på avlägsna platser där huvudnät saknas.

Tung finsk industri backar Nocart.

Cleantech Invest VD Alexander Lidgren kommenterar senaste finansieringsrundan på fem miljoner Euro som gjordes ihop med två finska industrifamiljer.

”Detta ger bolaget ytterligare resurser att för att bli ledande på den snabbt växande marknaden för decentraliserad förnyelsebar energi.

De nya ägarna har med sig generationer av erfarenhet deltar nu i möjligheten att bygga ett världsledande energibolag inom förnyelsebar decentraliserad energi. Uppbyggnaden av elektricitet i området dit elnätet inte når är utan tvekan en av de största affärsmöjligheterna någonsin och Nocart är i framkanten av den utvecklingen.

” Lidgren fortsätter: ”Nocart är ett bra exempel på ett av våra portföljbolag; De levererar lösningar till den del av en global marknad som växer snabbast och de gör det genom att leverera något som ger ett påtagligt och långsiktigt värde för kunderna såväl som för vårt ekosystem. I Nocarts fall är det att bygga förnyelsebar decentraliserad energi till människor som inte har någon stabil el alls, i regioner där tillväxtpotentialen är stark och i många fall outnyttjad.

" Nocart VD Vesa Korhonen: ”Vi har lyckats växa snabbt med vinst och vår plan är att fortsätta med det. Vår pipeline med potentiella projekt fortsätter att växa och det totala värdet av dessa är nu över 600MEUR. Detta kapitaltillskott ger oss möjlighet att stärka vår organisation och ta Nocart till nästa nivå."

Att Nocart idag är ett av nordens allra mest spännande bolag råder inget tvivel om. Bolaget har varit lönsamt sedan 2012 och har goda chanser att kunna hantera den enorma tillväxt man nu står inför.

I och med att Cleantech äger 19.3% i Nocart är situationen mycket delikat för oss aktieägare. Om Nocart skulle gå ut med att man planerar en börsnotering så är det en trigger av oerhört format då värdet av bolaget skulle synliggöras.

Det är min uppgift att ta reda på detta. Förvänta er löpande rapportering.

ENERSIZE

Enersize erbjuder energibesparingstjänster med fokus på industriella lufttryckssystem. Enersize har utvecklat ett mätnings- och datainsamlingsystem med hjälp av vilken industriell industriförbrukning av komprimerad luft kan reduceras med 30%

http://enersize.com/

  • TRYCKLUFTSSYSTEM UTGÖR CIRKA 5% AV VÄRLDENS EL- FÖRBRUKNING.
  • ENERSIZE MINSKAR ENERGIFÖRBRUKNINGEN FÖR TRYCKLUFT MED UPP TILL 35%.
  • LEVERERAS SOM EN TJÄNST UTAN INVESTERINGSKOSTNAD FÖR KUNDEN, DÄR FÖRTJÄNSTEN AV UPPNÅDDA BESPARINGAR DELAS MELLAN ENERSIZE OCH KUNDEN.

Planerar börsnotering.

https://www.avanza.se/placera/pressmeddelanden/2016/12/08/cleantech-invest-oyj-enersize-valjer-sedermera-fondkommission-som-radgivare-infor-planerad-notering-pa-nasdaq-first-north-stockholm-under-2017.html

Framgångar i Kina.

https://www.avanza.se/placera/pressmeddelanden/2016/12/19/cleantech-invest-oyj-cleantech-invest-portfoljbolag-enersize-paborjar-projekt-med-en-andra-kinesisk-glastillverkare.html

Uppskattat värdering 200 Miljoner SEK

Cleantech ägarandel 42.7%

NUUKA

Nuuka samlar och bearbetar energi och automationsdata från fastigheter och möjliggör kostnadsbesparingar och effektiviserat hållbarhetsarbete. Systemet säljs som en molntjänst och kopplas enkelt till existerande fastighetssystem. Med hjälp av tjänsten uppnås energibesparingar på 10-30%.

http://www.nuukasolutions.com/home

Planerar börsnotering

https://www.avanza.se/placera/pressmeddelanden/2016/12/13/cleantech-invest-oyj-nuuka-valjer-augment-partners-som-radgivare-infor-planerad-borsintroduktion-pa-nasdaq-first-north-stockholm-under-2017.html

Även här framgångar i Kina.

https://www.avanza.se/placera/pressmeddelanden/2016/11/07/cleantech-invest-oyj-nuuka-initierar-projekt-i-kina-med-hjalp-av-finska-tillvaxtverket-tekes-och-starka-lokala-partnerskap.html

Under 2016 har Nuuka haft anmärkningsvärd tillväxt, antalet byggnader som använder Nuukas system har ökat med flera hundra och bolaget har idag över 800 byggnader uppkopplade mot deras mjukvara för effektivare hantering av fastighetsdata. Nuuka har också nyligen gått ut med sina första internationella installationer utanför Norden och beviljats finansiering för kundrelaterade projekt i Kina.

“Med stark tillväxt under innevarande år och en lovande pipeline för 2017 ser vi fram emot att säkra finansiering inför och under börsnoteringen. Vi har visat att vår affärsmodell fungerar och har idag över 800 fastigheter som använder Nuuka. Vi har också nyligen skrivit under med våra första stora internationella kunder och vill påbörja det överenskomna projektet med vår kinesiska affärspartner. Nu behöver vi mer kapital för att fortsätta vår snabba tillväxt och göra Nuuka till en nordisk framgångssaga på en global marknad.”

Uppskattat börsvärde 200 miljoner SEK

Cleantech ägarandel 34%

Övriga innehav.

Tillsvidare försöker jag mig inte på någon värdering av dessa då det finns för lite att gå på med det jag för tillfället vet.

Men många av bolaget ser oerhört spännande ut. Plug-Surfing slöt nyligen samarbetsavtal med Tesla. Aurelia har fått genombrottsorder och i Watty ökade precis Cleantech sitt ägande. ResQ är ett annat bolag som ser intressant ut. Oricane kan visa sig vara det innehav som har allra störst potential och här äger Cleantech hela 21.9%. Bolaget har utvecklat en teknik för strömsnålare internetsurfning och har långt gågna samtal med flera chiptillverkare.

Aurelia

Världens mest effektiva småskaliga gasturbin.

  • DET SAKNAS ENERGIEFFEKTIVA GASTURBINER FÖR ELPRODUKTION UNDER 1 MW.
  • AURELIA HAR UTVECKLAT EN 2-STEGS 0,4 MW SMÅSKALIG GASTURBIN SOM ÄR 10-30% MER EFFEKTIV ÄN KONKURRERANDE MIKROTURBINER OCH KOLVMOTORER I SAMMA STORLEKSKLASS.
  • 245 LETTERS OF INTENT FÖR KUNDORDER DE KOMMANDE TRE ÅREN, MOTSVARANDE CIRKA 100 MEUR I ORDERVÄRDE.

https://aureliaturbines.com/

Ägarandel 3.4%

Watty

App för analys av energianvändning

  • IDENTIFIERA, MÄTA OCH PRESENTERA ENERGIANVÄNDNING FÖR ENHETER I HEMMET.
  • MJUKVARUALGORITMER MÖJLIGGÖR INDIVIDUELL MÄTNING AV VARJE ENHET MED BEFINTLIG ELMÄTARE SOM ENDA MÄT- UTRUSTNING.
  • HJÄLPER ENERGIBOLAG BIBEHÅLLA SINA KUNDER GENOM ATT LEVERERA MERVÄRDE I FORM AV ENKEL KOSTNADSBESPARING.

http://news.cision.com/se/cleantech-invest-oyj/r/cleantech-invest-reser-1-meur-investering-till-watty-som-en-del-av-en-total-investeringsrunda-om-3-m,c2044825

https://watty.io/

Ägarandel 4%

ResQ

http://www.breakit.se/artikel/3826/tesla-svensk-investerar-i-resq-club-vill-radda-overbliven-mathttps://resq-club.com/

https://resq-club.com

Ägarandel 8.7%

Plug-Surfing

Hitta och betala elbilsladdning.

  • ELBILSFÖRSÄLJNINGEN ÄR I EXTREMT STARK TILLVÄXT; 2020 VÄNTAS ÖVER 3 MILJONER NYA ELBILAR SÄLJAS VARJE ÅR.
  • ATT HITTA EN LADDSTATION OCH LADDA KRÄVER I MÅNGA LÄNDER ATT MAN HAR AVTAL MED ELLEVERANTÖREN OCH DET FINNS IDAG 70 OLIKA LEVERANTÖRER BARA I TYSKLAND.
  • PLUGSURFING ERBJUDER EN INTERAKTIV KARTA MED 16 000 TILLGÄNGLIGA LADDSTATIONER OCH ETT BETALNINGSSYSTEM SOM FUNGERAR PÅ ALLA.

Samarbete med Tesla.

https://www.plugsurfing.com/en/

Ägarandel 2.5%

Oricane

Energisnål internettrafik

  • INTERNET-OF-THINGS KRÄVER EN SKALBARHET SOM EJ KAN UPPNÅS MED EXISTERANDE TEKNIKER NÄR 50 MILJARDER ENHETER VÄNTAS VARA UPPKOPPLADE 2020.
  • ORICANE LÖSER SKALBARHETEN OCH MINSKAR ENERGIÅTGÅNGEN; FÄRRE WATT PER GIGABIT/SEKUND.
  • BEFINTLIG PILOTKUND SAMT I LÅNGT GÅNGNA FÖRHANDLINGAR MED FLERA CHIPTILLVERKARE.

http://www.oricane.se/

Ägarandel 21.2%

Metgen

Effektivisering av enzymer

■ INDUSTRIELLA ENZYMER FÖR PAPPERS OCH BIOBRÄNSLEINDUSTRIN. ■ BESPARINGAR PÅ ÖVER 1 MEUR I ENERGIKOSTNADER FÖR ETT

TYPISKT PAPPERSVERK.
■ 4 PILOTPROJEKT STARTADE 2015.

http://www.metgen.com/

Ägarandel 2.7%

Sofi Filtration

Mikrofilter

  • FILTRERING AV MIKROPARTIKLAR MED SJÄLVRENSANDE FILTER UTAN FÖRBRUKNINGSDELAR ELLER KEMIKALIER.
  • MÖJLIGGÖR BESPARINGAR GENOM ÅTERCIRKULERING AV VÄTSKOR I PROCESSER.
  • EXTREMT STOR FLÖDESKAPACITET ÖPPNAR NYA ANVÄNDINGSOMRÅDEN SÅSOM APPLIKATIONER I GRUVINDUSTRI OCH ENERGIPRODUKTION.

http://www.sofifiltration.com/

Ägarandel 21.9%

Savo Solar

Världens mest effektiva solfångare

http://www.savo-solar.fi/se/

Ägarandel 2.4% ( noterat, värde cirka två miljoner SEK)

Sansox

Kostnadseffektiv syresättning av vatten

  • GASINBLANDING I VÄTSKA MED HÖGRE BLANDNINGSKVALITET, MÄTTNADSNIVÅER OCH ENERGIEFFEKTIVITET ÄN ANDRA EXISTERANDE METODER.
  • GASINBLANDNING, EXEMPELVIS SYRESÄTTNING OCH TILLSÄTTANDE AV KOLDIOXID ÄR EN VIKTIG KOMPONENT I INDUSTRIELLA PROCESSER OCH INOM VATTENRENING.
  • PÅGÅENDE PILOT- OCH TESTINSTALLATIONER INOM FLERA APPLIKATIONS- OMRÅDEN.

http://sansox.fi/

Ägarandel

9.2%

Eagle Filters

Höjer prestandan för gasturbinkraftverk

  • EN SMUTSIG GASTURBIN GENERERAR MOTSVARANDE 10 MILJONER KRO- NOR I ÖKADE PRODUKTIONSFÖRLUSTER VARJE ÅR.
  • TRE-STEGS PARTIKELFILTER FÖR NATURGASTURBINER.
  • FÖRSÄLJNING MED VINSTDELNING PÅ UPPNÅDDA EFFEKTIVITETS- VINSTER

http://www.eaglefilters.fi/

Ägarandel 10%

One1

Decentraliserad fjärrvärme med förnybar energi

  • FJÄRRVÄRME ÄR ETT AV DE EFFEKTIVASTE UPPVÄRMNINGSSÄTTEN FÖR SMÅHUS, MEN NÄR MINDRE SAMHÄLLEN LIGGER FÖR LÅNGT FRÅN BEFINTLIGA HUVUDNÄT BLIR KOSTNADEN FÖR CENTRAL VÄRMEDISTRIBUTION FÖR HÖG.
  • ONE1 LEVERERAR NYCKELFÄRDIGA ENHETER FÖR MINDRE FRISTÅENDE FJÄRRVÄRMENÄT GENOM ATT KOMBINERA JORD-, BERG- OCH SOLVÄRME.
  • FÖRSÄLJNINGS- OCH FINANSIERINGSPARTNERSKAP MED FLERA STORA ENERGIBOLAG.

http://www.one1.fi/fi/etusivu

Ägarandel 12.9%

Sammanfattning.

Jag är aktieägare och otroligt bull på Cleantech. Att värdera onoterade bolag är svårt och åsikterna kommer alltid gå isär. En del kommer tycka jag tappat all verklighetsförankring och andra kommer tycka att jag är alldeles för försiktig.

Det är varje aktieägares skyldighet att göra sin egen research och bilda sig en uppfattning utifrån denna.

However,

Så här värderar iallafall jag Cleantechs innehav.

Swap 530 miljoner SEK

Nocart 1.930 miljoner SEK

Enerzize 85.4 mijoner SEK

Nuuka 76.0 SEK

Övriga innehav 100 miljoner SEK (försiktigt , kan vara betydligt mer)

Totalt värde, 2.721.400 SEK

Detta skall ställas mot Cleantechs nuvarande värdering på 626 miljoner SEK

Min riktkurs på 12 månaders sikt är 100 kr.

Min rekommendation,

Stark Köp

Disclaimer

Äger själv aktier i bolaget. All handel med aktier medför risk, beslut sker på eget ansvar.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?