Post entry

Politikernas tröghet gynnar noterade spelbolag

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

De privata spelbolagen slipper betala svensk spelskatt ytterligare några år tack vare tröga politiker. Uttalandet från Peter Norman minskar risken i sektorn och ökar de noterade bolagens vinster.

“Antiklimax” är ordet jag tänker på när jag läser Peter Normans uttalanden i spelfrågan i dag. Presentationen inför Kulturutskottet som skulle redogöra för Sveriges framtida spelpolitik blev istället ytterligare en icke-handling från politiskt håll.

Efter minst två offentliga utredningar, press från EU-kommissionen och en sedan länge klar majoritet i Sveriges Riksdag för en ny spellagstiftning klämmer Finansmarknadsministern ur sig att man ska tillsätta ytterligare en utredning som beräknas ta 1-2 år. Någon bör ställa frågan till Peter Norman vad han ägnat sig åt de senaste 4-5 åren då den senaste (hårt kritiserade) spelutredningen blev klar och de senaste 1,5 åren som gått sedan grannlandet Danmark införde sin spellagstiftning.

Är man konspiratoriskt lagd skulle man kunna tro att detta handlar om att försvara skatteintäkter till statskassan eller att det helt enkelt är ett taktiskt ställningstagande att slippa driva en komplicerad fråga under ett valår (2014). Utan minsta konspiratoriska tendens kan man ändå med rent samvete konstatera att frågan inte prioriteras och att politikerna i toppen än en gång svikit alla de som efterfrågar förändringar.

Det handlar om flera läger, dels Svenska Spel som vill kunna konkurrera på lika villkor med de privata spelbolagen och dels de privata spelbolagen som vill sänka sin politiska risk, även om det innebär högre skatter. Kanske viktigast ändå finns det en problematik kring spelberoende, något som sannolikt både Svenska Spel och de privata spelbolagen skulle kunna bli bättre på att hantera om det fanns ett striktare regelverk, men nu sviker enligt mig politikerna också denna utsatta grupp.

Lägre risk

Ur ett investerarperspektiv fanns det i dag en risk att Peter Norman skulle leverera ett uttalande om en tuff, kommande, lagstiftning, i stället ger han de noterade spelbolagen som t ex Unibet, Betsson och Cherry ytterligare en period i den bästa av världar då de kan marknadsföra sig bäst de vill utan att betala skatt. Detta är förstås en dag för investerarna i bolagen att fira.

För den som ännu inte äger aktierna är det värt att notera att både Cherry-aktien och Betsson-aktien befinner sig vid stödnivåer vid 22, respektive 160 kronor. Redeye publicerar också löpande analyser av Cherry som finns fritt tillgängliga på vår hemsida.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?