Så blev det som det blev, ganska väntat. 25 räntepunkters sänkning med uteblivna nya löften om framtida sänkningar. Jag har under den gångna veckan flera gånger “bloggat” kring FEDs stundande beslut och skrev bl a följande:

“*sänkning 0,25% och besvikelsenergång som följd. En nergång som förhoppningsvis bromsas när marknadsaktörerna inser att det finns möjlighet till framtida stimulans”

Att nu nergången blev så pass stor som den blev bygger alltså på en del faktorer som jag ser det. För det första handlar det naturligtvis om faktum att man inte utlovar nya sänkningar. Detta ser jag dock inte som något större hot. Jag har ju som bekant varit förespråkare av ingen sänkning alls på den här sidan om årsskiftet. Ush, tänk om så verkligen blev fallet igår. Undrar hur de oerhört kortsiktiga börserna hade gått då :)

Kommer marknaden kräva fler räntesäningar, så blir det fler sådana. FED har många gånger visat att man ger efter för den s.k. marknaden. Det är inte för intet som gamla rävar på Wall Street alltid säger:

“The FED will always manage the US economy for the benefit of the stock market”

Kanske också därför som man nu visar sitt tydliga besvikelse. Lite för att ge Berneke en snabb tillrättavisning. Men jag tycker ändå att Ben har visat sig vara en mycket mer förstående, eller kalla det för “duvaktig”, Centralbankschef än vad många hade hoppats på när han utnämndes till posten efter legendaren Alan.

Nä, jag tror att fler sänkningar kommer om det nu kommer att krävas sådana (högst troligt). Skulle man dragit till med 50 punkter (eller lova fler sänkningar för den delen) hade räntevapnet försvagats markant och detta är farligt i tider då inflationen inte alls är oäven. Det är ju nästan som att be om (ännu) svagare dollar. Att ständigt hänvisa till inflationssiffror exklusive mat och energi håller nog inte i längden. Se bara på Sverige vilken effeket detta får (inflationstakt på 3,3% just nu!). Stigande matpriser är ett globalt fenomen något som enligt mig är en kombination av dels globaliseringen och den stigande tillväxttakter i nya ekonomin men faktiskt även den sjunkande dollarn. Något som fler sänkningar definitivt bidrar till. Men åter till sänkningen …

Att marknaderna reagerar negativt ser jag alltså som naturligt. Utöver ovanstående som förklaring finns det ju fler sådana. Dels har börserna gått upp kraftigt och det vore onaturligt om de fortsatte “ralla”. Hört utrycket:

“Buy on rumours, sell on facts” ?

Jag tror exempelvis att även 50 punkters sänkning hade möts av stigande kurser under enbart en enda dag (dvs igår) och sedan hade nog verkligheten hunnit ikapp med kursfall eller kalla det för vinsthemtagningar som följd. Dessutom handlar det om ett naturligt beteende för världens aktörer. Man kan tycka vad man vill om statistik och historiska krafter men de här två veckorna som föregår Julhelgen brukar bjuda på ganska småtrist börsutveckling. Jag antar att många helt enkelt satt med säljknappen redo “no matter what” eftersom de alltid säljer just vid dessa tillfällen. Nu blev det här beskedet enbart en trigger för detta.

I mångt och mycket tycker jag därför att det ändå var bra att FED agerade som de gjorde (även om jag hade föredragit ingen sänkning alls denna gång). FED-besked brukar sällan skapa trender utan ska allt som oftast ses som kortsiktiga riktningsförändringar på världens börser. Jag tror att det blir på det här sättet även den här gången. Lite småtrist utveckling under ett par dagar eller någon vecka och sedan inser den kortsiktiga marknaden att det även finns tid bortom Julhelgen och att det kan vara väl värt att ha en del ammunition kvar för stimulans även då.

Därmed ökar vikten av att tolka framtida statistik utfall och då finns det nya saker att fokusera blicken på. Det gillar man på Wall Street och det man gillar i USA måste alla vi andra som bekant anamma. Så nu blir det åter hur spännande som helst framför börsskärmarna. Som alltid! C’est la vie!