Post entry

Cereno Scientific - Stor uppvärdering ? DEL 4

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Med stormsteg närmar sig Cereno Scientific start av sin Fas II-studie med läkemedelskandidaten CS1 för den sällsynta sjukdomen pulmonell arteriell hypertension (PAH). Nu har man även lyckats landa avtal med giganten Abbott avseende sin Fas II-studie

Innan ni läser detta inlägg rekommenderas ni att titta på mina tre andra inlägg om bolaget:

DEL 1: https://www.redeye.se/arena/posts/cereno-scientific

DEL 2: https://www.redeye.se/arena/posts/cereno-scientific-stor-uppvaerdering-del-2

DEL 3: https://www.redeye.se/arena/posts/cereno-scientific-stor-uppvaerdering-del-3

SAMMARBETE MED STORT MULTINATIONELLT LÄKEMEDELSBOLAG

Förutom att man under hösten breddat sitt prekliniska program avsevärt och på så sätt adderat mervärde inom bolaget har man nu landat ett samarbetsavtal med amerikanska Abbott avseende den stundande Fas II-studien.

Abbott är ett gigantiskt multinationellt läkemedelsföretag noterat på den amerikanska börsen med ett värde om hela 221 miljarder USD, ca 1 931 miljarder SEK.

AVTALET I KORTHET

Avtalet går i korthet ut på att Cereno Scientific använder Abbotts monitoreringsenhet CardioMEMS HF-system för att på distans kunna monitorera och utvärdera lungtrycket hos patienter som ska inkluderas i Fas II-studien

Källa: https://news.cision.com/se/cereno-scientific/r/cereno-scientific-och-abbott-ingar-samarbete-for-anvandning-av-banbrytande-monitoreringsenhet-i-komm,c3395680

UNIKT AVTAL MED STORA SIGNALVÄRDEN

Avtalet i sig bör ses som något extremt positivt och har ett stort signalvärde. Förutom självaste avtalet framgår av pressmeddelande att Abbott tillsammans med Cereno Scientific förberett ansökan om Fas II till FDA.

Det har på efterhand också via mail av Cereno Scientific framgått att man inte bara använder sig av Abbotts CardioMEMS-enhet utan att denna enhet även ska utvärderas i Fas II-studien tillsammans med Cereno Scientifics läkemedelskandidat CS1. Man har alltså inte bara förberett ansökan tillsammans utan utför också studien tillsammans med Abbott.

Gigantiska Abbott utför alltså tillsammans med ett litet svenskt biotechföretag en Fas II-studie. Detta är helt unikt och visar starkt på vilken potential det finns i Cereno Scientifics läkemedelskandidat.

VARFÖR VÄLJER ABBOTT ATT UTFÖRA OCH PLANERA STUDIEN MED CERENO SCIENTIFIC?

Listan på Abbotts slutliga intentioner kan göras lång men en sak är säker och det är att Cereno nu finns på Abbotts radar och givet positivt utfall i kommande Fas II-studie är det nog inte alls en högoddsare att Abbott antingen knyter avtal kring Cerenos läkemedelskandidat eller väljer att köpa upp bolaget. Med det sagt ska det även nämnas att om Cereno nu finns på Abbotts radar finns man säkert på radarn hos fler stora läkemedelsbolag.

FLER FÖRDELAR MED ABBOTT-AVTALET

Förutom de uppenbara fördelarna Cereno Scientific har att utföra Fas II-studien tillsammans med en gigant som Abbott framgår också av pressmeddelandet att man tack vare Abbotts monitoreringssystem CardioMEMS uppskattar att ha förbättrat sina chanser att lyckas med studien. På detta ska det nya upplägget generera i att en mindre patientgrupp behöver ingå i studien vilket gör att studien går både fortare och är än mer kostnadseffektiv. Kom då också ihåg att studien redan på förhand tack vare särläkemedelsklass (Orphan Drug Status) redan var en relativt liten studie som enbart skulle omfatta cirka 30 patienter.

Betyder detta att Cereno Scientific nu lyckas presentera resultaten av studien snabbare än H2-2022 som tidigare var sagt?

SNART DAGS FÖR INLÖSEN AV TECKNINGSOPTIONER

Förutom studiestart som förväntas äga rum nu i september ska även teckningsoptionerna av serie 1 lösas in. Detta kommer med största sannolikhet inbringa cirka 100 miljoner kronor till Cereno Scientifics kassa. Hur dessa likvida medel ska användas är inte redogjort ännu men förutom att man har en snart pågående Fas II studie inom PAH (pulmonell arteriell hypertension) och en numera gediget pre-kliniskt program har man även ytterligare en ”startklar” FAS II-studie inom trombosindikationen VTE/SPAF. Kanske kommer man till skott och sätter igång även denna FAS II-studie under hösten?

SAMMANFATTNING

Sammanfattningsvis har Cereno Scientific sedan i våras gått från klarhet till klarhet. Man har inte bara lyckats bygga mervärde genom att addera kandidater till sitt pre-kliniska program utan man har även lyckats bygga extrema mervärden genom att man nu utför en Fas II-studie med en gigant inom läkemedelsvärlden. På detta har man ett vetenskapligt råd som håller absolut högsta nivå inom fältet samt att man efter inlösen av teckningsoptionerna kommer ha en stor kassa som kan användas för att ytterligare utveckla och bredda sin pipeline. Bolaget har verkligen visat att man menar allvar och perioden framöver tror jag kommer bli riktigt gynnsam för de som äger aktier i Cereno Scientific.

”Läsaren av detta inlägg bör inte anta detta som en köprekommendation. Jag äger aktier i bolaget och är naturligtvis positivt inställd”

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?