Post entry

Cefour - teori om Krönleins fiffel

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Det har säkerligen inte undgått någon att Cefours styrelseordförande Mats Krönlein sitter anhållen misstänkt för grova ekonomiska brott. Här kommer mina teorier om vad jag tror har skett...

Kortfattad Bakgrund

30/7: Cefour informerade i månadsskiftet juli/augusti om att ett förestående bud från ett Kroatiskt industribolag var nära, dessutom i ett kursintervall 40-45 öre (ca 100% högre än då aktuell aktiekurs). Många inklusive undertecknad gick in i aktien i tron att det givetvis fanns substans bakom det.

1/8-14/8: Därefter följde ett flertal PM om hur DD-förhandlingar pågick (tex att Kroaterna fysiskt var hos Cefour på möte 13-14 aug) samt att de därefter behövde en tid på sig för genomgång av materialet. Detta ändrades sedan till att man behövde 3 månader på sig innan slutligt besked om eventuell affär skulle komma och att externa rådgivare samt värderingsmän var inkopplade för att göra en rättvis värdering av Cefour.

3/9: Släpper man dock ett PM och meddelar att man från Cefours sida vill avbryta budprocessen och istället fördjupa samarbetet med partnern Shabacker Investment Group som fått rättigheter till reklam på själva glasen. Man utrycker det som att det finns betydande övervärden i själva bolaget vida överstigande aktuell börskurs.

4/9: Flaggningsmeddelande som visar att styrelseordförande under perioden från det att PM om budet gick ut via sin kompanjon Dejan Shabacker har sålt 60 miljoner aktier motsvarande ca 20 milj kr på marknaden. Detta genom ett hemligt aktielån med säljoption som inte meddelats varken marknaden eller Aktietorget.

Mina kommentar om själva budet/kommande uppköpet:

Jag tyckte till en början att denna uppköpsaffär kändes fullt realistisk. Dels kändes Cefour då som ett seriöst bolag med en hårt jobbande VD och en styrelseordförande med släkt i självaste Krönleins-familjen (som driver ett stort bryggeri i Halmstad). Därutöver satt fd höjdhopparstjärnan Kajsa Bergqvist i styrelsen. Dvs det var svårt att vid detta stadiet bli misstänksam, speciellt efter att de följande PM rullades ut som beskrev DD-processen i detalj, hur man fysiskt hade möten på Cefours kontor i Åhus. Dessförinnan hade jag även läst denna artikel i sydsvenskan som jag då tyckte gav en sund och ärlig helhetsbild, dessutom beskriver artikeln själva förpackningslösningen som var den som det Kroatiska bolaget var ute efter om man läser PM:http://www.sydsvenskan.se/ekonomi/yoghurtmaskin-fyller-vinglas/.

Min tro om vad som faktiskt har hänt:

Vad gör att Mats Krönlein tecknar ett hemligt aktielån med säljoption? Han och hans kompanjon Dejan Shabacker som också har en historia inom aktiemäklarbranschen vet väl om några att detta dels skall rapporteras till Aktietorget men även att det aldrig skulle gått att hålla hemligt? De är inte dummare än så. Jag har tidigare skrivit på DI:s forum att jag har en "läskig känsla" att onda krafter från Balkan tagit över och pressat dessa herrar till det som nu uppdagats. Dvs i samband med att man började komma in på marknaderna i Serbien och Kroatien så har onda krafter/maffia fått känndom om Cefour och under hot utpressat Krönlein. Krönlein ser då ingen annan utväg än att på detta sätt genom ett fejkat bud blåsa upp aktiekursen, därefter låta polaren Shabacker få sköta själva försäljningen av aktierna via en depå i SHB. När försäljningen av aktierna var klar har man överfört likviden till motparten på balkan (dvs vi kommer aldrig se röken av pengarna igen), därefter försökt komma undan genom det otydliga PM:et om flaggning men nu fått både Aktietorget och Ekobrottsmyndigheten efter sig. Detta är vad jag tror har skett. Det finns bara inte på kartan att dessa affärsmän och familjefädrar med småbarn skulle vara så naiva att de någonsin skulle iscensätta det själva. Vad tror ni andra?

Observera att ovanstående enbart är mina tankar och att det inte finns något som bevisar att så skett. Men med tanke på att varken övrig styrelse eller VD verkar känt till något om det som skett stärker det min tro att Krönlein gjort det högst personligt under någon form av hot. Högst skrämmande men säkerligen inte helt ovanligt i det samhälle vi lever i idag. Dessutom är alkohol och nöjesbranschen där Cefour verkar i inte helt rumsren, speciellt inte nere på Balkan. Vi får se vad som kommer fram kommande veckor och vad Krönlein säger i förhören...

Jag själv sitter fast med en mindre post i bolaget, pengar jag kan förlora, dock lider jag mer med de som sitter hårt investerade i bolaget. Det ser mörkt ut idag men fortfarande lever bolaget och business as usual ska vara det som gäller enligt VD:s uttalande. Vi får komma ihåg att bolaget i sig inte är plundrat eller skadat utan att det är en separat händelese med aktieförsäljning kopplat till styrelseordförande som det hela gäller.

Mvh,

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?