Aktiespararna menar att man skall protestera, genom att säga nej till extrautdelningen.

De anser att det bästa för företaget är att pengarna stannar i kassan. Mellan raderna läser jag att de fruktar att ledningen i Carl Lamm kommer att plocka pengar ur företaget på detta sätt.

Om mer än 5% av aktieägarna protesterar, så går inte förslaget igenom. Blir det så kommer kursen att falla, eftersom att de flesta som nu äger aktien hoppas på jätteutdelningen.

Den 12 juni är sista dag, innan man måste ha bestämt sig för ett “ja” eller ett “nej”.

Frågan är dock: Vad är bäst?

Förmodligen är det bästa för kursutvecklingen, på kort sikt, att aktieägarna får sina pengar, som förväntat.

Det vill säga det bästa för aktiekursen på några månaders sikt är att mer än 95% svarar ja.

Protesten, ett nej, kommer att pressa ned aktiekursen, tillfälligt under sommaren och hösten. Samtidigt som jag kan förstå argumentet att det måhända är bättre för Carl Lamm, på sikt, att behålla pengarna i företaget.

Aktiespararna anger fyra skäl till ett nej:

1) 16 procents soliditet. Soliditet är ett mått på ett företags långsiktiga betalningsförmåga. Soliditet beräknas som eget kapital dividerat med värdet av tillgångarna. Soliditet beskrivs som företagets betalningsförmåga på lång sikt. Ju högre soliditet företaget har, desto längre kommer företaget att överleva. Soliditet är ett finansiellt nyckeltal och anger hur mycket av verksamheten som finansieras med eget kapital och obeskattade reserver.

Ju högre soliditet företaget har, desto längre kommer företaget att överleva även om det går med förlust.

2) Kassaflödet är negativt.

Det betyder att mer pengar lämnar företaget, än det som kommer in. 2005 Var kassaflödet noll. 2006 låg det på plus 48 miljoner. 2007 var det negativt 33 miljoner.

Senaste analys (Den från Remium) gör prognosen att kassaflödet åter skall bli positivt och ligga på 27 miljoner för 2008. Fem miljoner för 2009 och 13 miljoner 2010.

http://www.redeye.se/partneranalys/22542

3) Aktiespararna misstänker en fortsättning. Vad den går ut på skriver de inte.

Det är svårt för den enskilde aktieägaren just nu, eftersom att uppgifterna inte är tydliga och informationen aningen motstridig.

Den försiktige säljer sina aktier, och avvaktar till dess att de mörka molnen är skingrade.

Den som behåller tar en risk. Jag äger själv inga aktier i Carl Lamm, eftersom att jag helst håller mig till bolag som visar tydlig vinst, och där jag har förtroende för ledningens sätt att agera.

Formuleringen är sådan att man nästan misstänker att något brottsligt, eller sådant som befinner sig på gräns, håller på att inträffa.

Vissa insändare på internetsajter har antytt något liknande. De skriver att Scribona tömdes på pengar, och att Carl Lamm avknoppades och blev börsnoterat. Nu misstänker dessa anonyma insändare att något liknande kan komma drabba Carl Lamms aktieägare. Dessa misstankar har inte bemötts, eller synats.

4) Jag förstår inte riktigt argumentet om “tvångsinlösen” och avnotering. Om Carl Lamm köps upp, av huvudägarna, så erhåller de små aktieägarna kontant betalning. Det är givetvis tråkigt om det blir ett bolag mindre på börsen. Den som får pengar i handen för sina aktier, måste då söka sig ett annat bolag.

Vi får hålla ögonen på detta. Jag tänker mig att någon kunnig kan komma att kommentera aktiespararnas förslag.

-———

Aktiespararna säger nej till föreslagen rekapitalisering av Carl Lamm
Aktiespararna är normalt positiva till åtgärder i börsbolag som syftar
till en effektiv kapitalanvändning. Det kan emellertid ifrågasättas om
Carl Lamm i nuläget verkligen är överkapitaliserat.

Nyckeltal som 16 procents soliditet och ett negativt kassaflöde (–32,6
miljoner kronor), ger nämligen inte stöd för att skifta ut pengar ur
bolaget och dramatiskt öka den finansiella risken.

Med hänvisning till detta *rekommenderar Aktiespararna sina medlemmar att säga nej till rekapitaliseringsförslaget, genom att inte anta erbjudandet från Carl Lamm Holding*. Anmälningstiden för erbjudandet går ut den 12 juni.

Styrelsen i Carl Lamm AB har presenterat ett förslag till rekapitalisering av bolaget. Förslaget innebär att skuldsättningen i koncernen ökas med cirka 270 miljoner kronor, varav huvuddelen motsvaras av det belopp som överförs till aktieägarna. Formellt sker denna överföring genom att ett nybildat bolag (Carl Lamm Holding) lägger ett bud på Carl Lamm där drygt 43 procent av aktierna som överlåtes betalas kontant med 58 kronor och resterande cirka 57 procent betalas med två nya aktier i Carl Lamm Holding för varje aktie i Carl Lamm. Om affären går igenom kommer nuvarande aktieägare i Carl Lamm ha samma ägande i Carl Lamm Holding och dessutom 255 miljoner kronor kontant (före skatt).

Precis innan förslaget presenterades i mars handlades aktien runt 50 kronor. Skulle budet, som är villkorat av att Carl Lamm Holding blir
ägare till mer än 95 procent av aktierna, inte gå igenom riskerar
aktien kortsiktigt falla tillbaka. Vidare bör det uppmärksammas, att
redan vid 90 procent acceptans, kan en tvångsinlösenprocess initieras
och Carl Lamm AB kan avnoteras.

Det föreslagna upplägget är sådant att misstanke väcks att det finns
en planerad fortsättning. Aktiespararna saknar dock den information
som krävs för att kunna väga in sådana spekulationer i vårt uttalande.

SVERIGES AKTIESPARARES RIKSFÖRBUND
Stockholm den 29 maj 2008

Elisabeth Tandan
Verkställande direktör

Peter Knutsson
Chef för Intressebevakningen

För ytterligare kommentarer kontakta:
Gunnar Ek, expert på bolagsfrågor
tfn 08-50 65 15 00 alt. 0705-74 37 14