Sälj C2Sat
2012-06-12 16:46, Edited at: 2012-06-13 00:45Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.
Det är svårt att se att antennföretaget C2Sats trista utveckling ska kunna vända.
Besked idag (tis 12 juni 2012) om att Fredrik Nygren lämnar vd-posten för C2Sat: http://www.c2sat.se/nyheter--media/pressmeddelanden/pressmeddelande.aspx?date=2012-06-12&eid=62806
Ny vd blir istället Fredrik Gisle som i dagsläget är vd för C2Sats dotterbolag Aims.
Han fyller 47 år i år. Beskrivning av Gisle i C2Sats årsredovisning för 2011:
"Fredrik innehar en ekonomiexamen från Lunds Universitet och har tidigare varit verksam inom IT- och telekommunikations-industrin. Han har varit management konsult där han jobbat med affärsutvecklingsprojekt åt operatörer och teknikbolag, samt innehaft olika befattningar inom försäljning och marknadsföring, bland annat som Marknadschef för Orange i Sverige. Han har även grundat två företag inom bl a IT tjänster. Fredrik är för närvarande styrelseledamot i Neopitch AB.
Aktieinnehav (i C2Sat): 16 916 aktier (via bolag)
Teckningsoptioner (i C2Sat)_: 25 000 teckningsoptioner (via bolag)"_
http://www.c2sat.se/media/56959/c2sat_ar_2011.pdf
Gisle är dock bara utsedd till "tillförordnad" vd för C2Sat, dvs letar bolaget efter en annan ny vd som permanent lösning?
Nygren har ju tidigare bla varit aktieanalytiker på SEB (Var han tom chef för SEB:s aktieanalys?), så man trodde att han skulle kunna få viss ordning på det sargade bolaget C2Sat (vars aktie väl tidigare bla varit uppspekulerad men sedan fallit kraftigt pga att de stora förhoppningarna inte har infriats).
-
Om Nygren i C2Sats årsredovisning för 2011:
"har tidigare varit verksam som finansiell analytiker, bland annat som Nordisk Analyschef inom Enskilda Securities"
http://www.c2sat.se/media/56959/c2sat_ar_2011.pdf
Och Enskilda Securities är ju SEB.
-
Nygren har tidigare även varit vd för börsnoterade rederiet Svithoid som kraschade: http://www.realtid.se/articlepages/200905/20/20090520134512_realtid000/20090520134512_realtid000.dbp.asp
Det kan dock sägas ha berott på otur pga den allmänna finanskrisen då.
-
Enl dagens pressmeddelande (översta länken) kommer Nygren inte att lämna C2Sat, utan kvarstår som styrelseordförande.
-
Är C2Sat-aktien något att ha?
Bolaget nu värt 60-70 miljoner kr på börsen vid nuvarande börskurs kring 6 kr.
C2Sat består av följande tre delar enl pressmeddelande idag:
• C2Sat: utvecklar, tillverkar och säljer innovativa 4-axliga stabiliserade VSAT-antenner och erbjuder on-line dubbelriktad bredbandskapacitet via satellit för marina installationer
• Aims AB: utvecklar och säljer IMU:er
• 20% av FMC2: produkter inom förnyelsebar energi
C2Sat ska nu byta namn till Exeotech Invest AB.
Så har det gått:
• Under 2011 hade C2Sat intäkter på 6 miljoner kr och ett nettoresultat på -55 miljoner kr.
• Under q1/2012 hade C2Sat intäkter på 3 miljoner kr och ett nettoresultat på -9 miljoner kr.
C2Sat har en hög skuldsättning med en nettoskuld på över 50 miljoner kr i slutet av mars 2012 (jämfört med att bolaget alltså är värt 60-70 miljoner kr på börsen vid nuvarande börskurs kring 6 kr).
-
Slutsats: Utan att veta mer om bolagets planer etc ser utvecklingen inte bra ut.
-
Enl C2Sats årsredovisning för 2011 är prispressen hård på antenner, varför bolaget nu byter inriktning till nischapplikationer plus en breddning av verksamheten med Aims och FMC2.
Aims huvudprodukt (IMU:er) är en nyckelkomponent i C2Sats antenner, men har tydligen även andra användningsområden.
Negativt att C2Sat enl årsredovisningen kommer att behöva kapitaltillskott under 2012 eftersom positivt kassaflöde väntas uppstå först under "senare delen" av 2012. Dock bedöms kapitalbehovet bli "väsentligt mindre" än 2011. (Under 2011 fick C2Sat ett kapitaltillskott på 30-40 miljoner kr genom utgivning av nya konvertibler.)
http://www.c2sat.se/media/56959/c2sat_ar_2011.pdf
-
Videoklipp om C2Sats antenner: http://www.c2sat.se/produkter-/c2sat-film.aspx
-
Dotterbolaget Aims hemsida: http://www.aims.se/
Aims står tydligen för: Advanced Inertial Measurement Systems.
Bolaget är tydligen inriktat på sensorer som mäter rörelser etc, vilket kan användas för olika ändamål. Förkortningen IMU (som väl är Aims huvudprodukt) betyder väl Inertial Measurement Unit.
Bla har bolagets produkter använts inom Formel 1.
Dvs kan Aims vara det spjutspetsbolag som kan vända utvecklingen för C2Sat?
Skala för aktie-rekommendationer:
• "Köpläge": En aktie som för tillfälligt är särskilt köpvärd just nu av någon specifik anledning.
• "Kortsiktigt köp": En aktie som har goda skäl att utvecklas väl på kort sikt, även om man inte vet hur det kommer att bli på lång sikt.
• "Långsiktigt köp": En aktie som i och för sig kanske inte verkar särskilt billig just nu, men att bolaget har så långsiktigt goda förutsättningar och framtidsutsikter att aktien ändå är ett bra köp i dagsläget eftersom den därmed lär ge en god värdeökning på lång sikt.
• "Spekulativt köp": En aktie som vid köp till gällande börskurs har stor potential till kursuppgång, samtidigt som risknivån är hög vilket i värsta fall kan leda till stor kursnedgång.
• "Fullvärderad": En aktie i ett bolag som i och för sig kan gå bra, men att aktien är värderad på en nivå som inte verkar ge utrymme för särskilt mycket kursuppgång.
• "Sälj": En aktie som man inte bör äga eftersom den tex är övervärderad med hänsyn till bolagets förutsättningar.
Utgångspunkten är att givna rekommendationer här är långsiktiga och kan utvärderas först efter tex 1-2 års tid. Dvs avsikten är inte att ge vägledning om utvecklingen på kort sikt för en akties börskurs.
Aktieinvesteringar innebär en risk för att ett aktieinnehav i värsta fall kan bli helt värdelöst.
Enligt den vetenskapliga finansteorin är (förenklat sett) all information redan inbakad i alla börskurser. Därmed ger alla aktier (vid rådande börskurs) den förväntade framtida avkastning som är motiverad med hänsyn till aktiens risk, vilket i så fall gör det meningslöst att försöka plocka ut köpvärda (eller säljvärda) aktier. Enligt teorin är istället en indexfond alltid att föredra: http://www.redeye.se/aktiebloggen/en-indexfond-det-enda-rationella
Här får alltså C2Sat-aktien rekommendationen "sälj" vid nuvarande börskurs kring 6 kr (på eftermiddagen, tis 12 juni 2012).
Är man väldigt riskbenägen kan man köpa aktien på spekulation om att Aims ska visa sig vara ett guldägg som kan vända utvecklingen för C2Sat.
Men frågan är om C2Sat är köpvärt vid nuvarande börsvärde 60-70 miljoner kr pga Aims, även om alla övriga delar av C2Sat lades ned och C2Sat skulle slippa sina skulder på över 50 miljoner kr.
-
C2Sat är baserat i Solna precis norr om Stockholm Bolaget hade 10 pers anställda i slutet av mars 2012 enl q1/2012-rapporten.
Om de tio personerna inkluderar C2Sats-antennverksamhet och Aims låter det som få anställda för ett börsbolag värt 60-70 miljoner kr på börsen, som dessutom har stora skulder, låga intäkter och går med förlust.
C2Sat köpte Aims i dec 2011 för drygt 5 miljoner C2Sat-aktier: http://www.c2sat.se/nyheter--media/pressmeddelanden/pressmeddelande.aspx?date=2011-12-09&eid=59791 Då stod C2Sat-aktien i 4-5 kr vilket blir en prislapp på 20-25 miljoner kr för Aims.
Tydligen har Aims inga egna anställda utan beskrivs i pressmeddelandet (i länken ovan) som ett produktutvecklingsföretag. Bolaget uppges dock ha flera långt gångna projekt redo för lanseringar.
Men ändå verkar det inte riktigt vara dags för skördetid i Aims, utan fortsatta investeringar krävs i bolagets projekt enl C2Sats årsredovisning för 2011 (som är daterad 9 maj 2012).
"Ett behov av nytt kapital finns (...) för att täcka det förväntade negativa kassaflödet samt för att möjliggöra utökade investeringar inom utveckling framförallt inom AIMS verksamhet. Vi har därför en löpande dialog med framförallt bolagets huvudägare om olika finansieringsalternativ och utvärderar ett antal möjliga låne- och projektfinansieringar."
http://www.c2sat.se/media/56959/c2sat_ar_2011.pdf
-
Utöver C2Sats höga skuldsättning utgörs en annan risk av det bokförda värdet på bolagets immateriella anläggningstillgångar. De tillgångarna var bokförda till nästan 50 miljoner kr per sista mars 2012.
Som aktieinvesterare vill man gärna värdera immateriella anläggningstillgångar till noll kr försiktigt räknat, eftersom det är ett diffust tillgångsslag som ev inte är så lättsålt som tex ett varulager med konkreta produkter.
Men skulle man skriva ner det bokförda värdet på C2Sats immateriella anläggningstillgångar skulle problem uppstå eftersom det skulle ge en resultateffekt på ca -50 miljoner kr vilket då skulle minska det egna kapitalet med ca 50 miljoner kr medan C2Sat bara har ett bokfört eget kapital (tillgångar minus skulder) på 6 miljoner kr per sista mars 2012.
Då skulle alltså C2Sat ha större skulder än tillgångar, dvs bolaget skulle i praktiken vara konkursmässigt och omgående behöva kapitaltillskott från aktieägarna för att kunna överleva.
Men så länge de immateriella anläggningstillgångarnas bokförda värde ligger kvar på nuvarande nivå och revisorn godkänner det, behöver det inte utgöra något problem på kort sikt.
C2Sats revisorer (Sten Håkansson och Tobias Stråhle från revisionsbyrån Pwc) anmärker i C2Sats årsredovisningen på att C2Sat behöver kapitaltillskott och att det är en förutsättning för att värdena på de immateriella anläggningstillgångarna ska kunna upprätthållas, men samtidigt har revisorerna inte underkänt det bokförda värdet på C2Sats immateriella anläggningstillgångar (som uppgick till drygt 50 miljoner kr i slutet av 2011).
Revisorernas uttalande (som är daterat 9 maj 2012) finns på sid 25 i C2Sats årsredovisning för 2011: http://www.c2sat.se/media/56959/c2sat_ar_2011.pdf
Som nämndes hade C2Sat ett nettoresultat på -55 miljoner kr under 2011. Det var belastat med engångsmässiga av- och nedskrivningar på nästan 20 miljoner kr. Det innebär alltså en minskning av C2Sats bokförda tillgångsvärden med nästan 20 miljoner kr, kanhända efter påtryckningar av revisorerna?
-
En frågeställning är vem som under 2011 vågade låna ut de 30-40 miljoner kronorna i form av konvertibellån till C2Sat, och på vilka villkor.
I C2Sats årsredovisning för 2011 nämns att bolagen Gestrike Invest AB och Hevonen Invest AB varit med och lånat ut dessa pengar.
Pengarna har lånats ut till en ränta på 10%/år, och lånen kan bytas till C2Sat-aktier för kursnivåer på 4-13 kr/C2Sat-aktie under nov 2012-feb 2014 (jämfört med nuvarande börskurs kring 6 kr).
Det är väl inte helt orimliga villkor sett ur C2Sat-aktieägarnas synvinkel.
På Allabolag.se finns inget Gestrike Invest AB men däremot ett Gästrike Invest AB (om det nu är samma bolag) med en Jan Ove Söderström som vd. http://www.allabolag.se/5563554301/Gastrike_Invest_AB
Tydligen har Gestrike Invest AB intressen i Gävles hamn: http://www.kkv.se/beslut/10-0227.pdf
På Allabolag.se finns ett Hevonen Invest AB med Henrik von Essen som vd.
Om det nu är samma Henrik von Essen finns en person med samma namn som vd för fondbolaget Whitebeam: http://investing.businessweek.com/research/stocks/private/person.asp?personId=24272689&privcapId=24272718&previousCapId=5854552&previousTitle=KINDWALLS%20BIL%20AB-B%20SHS
Von Essen uppges enl den länken bla ha jobbat på SEB tidigare, så kanske han och Fredrik Nygren känner varandra därifrån.