Post entry

C-RAD IMPONERAR

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

C-RAD imponerar med starkt kurslyft på en inledande resa. Finns det mer att hämta?

Det är inte ofta man kan känna äkta stolthet inför att vara en del av ett smått fantastiskt bolag på börsen och som man tidigare har analyserat. Nu är så fallet. Så varför är jag då stolt över just detta lilla bolag på first north?

Jo, de har alla komponenter som man kan önska sig i detta läge, nämligen:

Innovativa produkter/Strategi

Nya och innovativa produkter vilka totalt reducerar den existerande totala potentiella marknaden för strålterapiacceleratorer. Kanske låter underligt, men behoven av dessa minskar betydligt för existerande behandlingsmetoder. Detta är ofta definitionen på disruptiva innovationer. De förenklar och minskar helt enkelt kostnaderna för slutkunden. Slutkunden bestämmer till tjyvende och slut och i upphandlingarna kommer C-RADs produkter med och hos alla acceleratortillverkare. En uthållig strategi. De har trots ovan lyckats få icke exclusiva samarbete med alla viktiga aktörer på marknaden, vilket visar på enorm styrka och integritet.

Marknad

Oavsett marknadsreduktionen ovan, är marknaden omättlig och spås en rejäl tillväxt framförallt i tillväxtländerna där strålbehandling är i princip obefintlig. Vi har där miljardbefolkningar med 1 accelerator på 1 miljon innevånare jämfört med i-världen med 1 acc per 100 000 innevånare. Dessa marknader har dessutom likviditet och vill satsa på modern sjukvård. Det är inte för inte som Elekta och Varian gör allt de kan för att bearbeta dessa marknader. C-RAD kommer med på köpet oavsett LINAC-försäljare. Tillväxten i-länderna som ändå är motorn är inte fyskam och vi byter även normalt accelerator vart 10-år mot en ny och inte sällan vart 7:de år, varmed omsättningen ligger på 10-15% beroende på land. Vi har dessutom en underliggande behovstillväxt på 3-5% beroende på åldersdemografin.

Vid varje ny installation är c-rad kvalificerad vid en upphandling. Sedan har vi den specifika tillväxten vi snart kan börja räkna på inom just segmentet positionering och andningsstyrning som bara är i sin linda. Från i princip en helt obefintlig marknad med stor sannolikhet för en massiv tillväxt framöver där det idag bara finns en leverantör som skulle kunna försöka mätta denna marknad. Ja, C-RAD. Det andra segmentet med genomlysning av patienten har drivit en stor del av marknaden de senaste tio åren och ett teknologisprång med C-RADs imaging platta skulle kunna bli verklighet. De har ambitionen att leverera en produkt som kommer att outperform konkurrenterna vilket vi hoppas blir verklighet med tiden.

Substitut

Desto intressantare är att det finns ABSOLUT inga befintliga konkurrerande metoder överhuvudtaget mot strålterapi. Anledningen till detta är ganska enkel och inbyggd i uppkomsten av cancer och följande tumörkinematik i sig själv. Vi fortsätter att bli äldre och bygger in felaktigheter i vårt DNA och vi fortsätter att förgifta oss själva och vår omgivning. När vi väl har fått vår cancer utvecklas den kaotiskt och i många fall upptäcks den väldigt sent. Den kaotiska tumörkärlstillväxten i sig gör det svårt att komma fram med mediciner där vaskulariseringen är dålig, därav har vi en sk fraktionerad behandling där vi dödar av områden ”friska” tumörområden och väcker till liv sovande områden samtidigt som vi frisk vävnad vi vill spara får återhämta sig till nästa fraktion. Ju bättre biologisk kunskap vi har om tumören desto mer exakt kan vi bestråla området. Därför kan vi prata om procentnoggrannheter i behandlingarna vilket inga andra metoder ligger ens i närheten av. Det finns heller idag inga vetenskapliga belägg för att strålbehandling kommer att minska, snarare tvärtom med ytterligare förfinande metoder med stöd av utveckling inom både imaging and functional imaging ökar antalet möjliga behandlingmetoder både vad gäller tumörstadier och indikationer.

Konkurrenter på klinisk lösning

Det finns egentligen bara en konkurrent inom familjen postionering och andningsstyrd strålbehandling, VisionArt. De var tidigt ute men C-RAD är förbi kvalitativt och snart kvantitativt. Jag tror att c-rad kan vinna segmentet. Den stora faran är egentligen att LINAC tillverkarna tar fram egna produkter om c-rads lösning är för dyr. Nån typ av vertikal integrering får vi snart se från Varian eller Elekta för detta är core-business inom high tech segementet och troligast är då ett bud på bolaget. Det finns några spännande andra projekt därute som går ut på att se tumören under behandlingen men de är i sin linda.

Performance-Kursutveckling

Bolaget har haft en knagglig resa med ett antal nyemissioner, naturligt för ett utvecklingsbolag, för att få deras koncept klara och fungerande dels med befintliga LINAC koncept och dels för en marknad som äntligen är mogen att ta emot produkterna.

Den sista kraftigt övertecknade emissionen som slutfördes tidigt i vintras mot en lägre kurs betalat sig väl för de som gick med i emissionen och aktien är ännu inte ens tillbaks på nivåer den stod då bolaget tillkännagav att pengarna är snart slut. Då hade de precis startat med en första trevande lansering av Catalyst utan att produkterna kunde kommunicera med accelerator -tillverkarna. Sedan dess fungerar interfacen nu mot Varian och även mot Elekta. Dock har Elekta frisläppt produkten. De har dessutom fått FDA godkännande på Catalyst och deras paradkoncept andningsstyrd strålbehandling, har brutit in med produkten på deras viktigaste marknader. De har redan fått sina första beställningar i USA och det borde inte dröja alltför långtid innan vi ser betydande orders från USA och internationellt.

Vad vi däremot nästan kan förvänta oss är att q1-2012 kan bli deras första kvartal de går med vinst. Jag räknar iallafall med att de operativt går i vinst, men kanske till och med resultatmässigt då de skrev av mycket av gammalt utvecklingsarbete för kort tid sedan och övrig kostnadsbild borde inte ha ökat alltför mycket. Bolaget har under lång tid hävdat att 2012 är deras år och mycket har nu gått vägen för att det kan bli så. Kort och gott bolaget levererar. Ser även ut som stor del av vinsthemtagningar är gjorda och aktien är redo för nästa kliv inför väntan på en mängd PM om orders, resultat från samarbeten och inte minst ett förväntat byte till Smallcap under året så att synligheten och därmed aktieägandet breddas och ökas både institutionellt och internationellt.

Personlig rekommendation

Så återigen kan jag utan tvekan och med stolthet rekommendera att investera i C-RAD på dessa nivåer. Det ska nu mycket till för att bolaget fatalt ska misslyckas med dessa produkter, på denna marknad och med denna ledning. Om vi nu får en normal utveckling i bolaget så får vi snart återigen bevittna, men inte helt oväntat, ett svenskt miljardbolag i denna bransch.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?