C-RAD en livsviktig placering
2011-11-29 21:53Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.
Ledningen och grundarna bakom C-RAD har räddat liv, räddar liv, kommer att rädda liv och med stor sannolikhet även att rädda ditt pensionssparande på sikt.
Så varför vill jag då uttrycka mig så melodramatiskt om detta lilla undangömda bolag på NasdagOMX- FirstNorth lista?
Äger jag aktien själv? Ja, jag äger aktien! Inte skulle jag intressera mig så mycket för en aktie om jag inte själv fick vara med på en fantastisk resa.
Vill jag att andra ska investera så att min placering ökar snabbare i värde? Tja, varför inte? Jag bjuder gärna in. Men kanske detta inlägg då skulle ha skrivits tidigare inför deras nyligen lyckade nyemission under snålblåsten på börsen.
Bakom mina stora ord finns en helt annan anledning. Jag vill peka på den oerhörda betydelse folket bakom C-RAD har haft och har för utvecklingen av dagens moderna metoder inom strålbehandling. Metoder som räddar liv. Min berättelse är kort men kan kanske mana till eftertanke.
Anders Brahme (grundare av C-RAD och RaySearch) med kollegor på Karolinska Institutet lanserade för över 30 år sedan sk invers dosplanering, en matematisk metod som går ut på att räkna ut hur man ska bestråla tumören och begränsa skador i omliggande känsliga vävnader. Det teoretiska arbetet fick omedelbart ett oerhört genomslag internationellt och ett helt nytt forskningsfält såg dagens ljus. Inte förrän på mitten av 90-talet började metoden i mycket liten praktisk skala tillämpas på de mest renommerade klinikerna. Även här var samma forskargrupp starkt pådrivande med praktiska tillämpningsmetoder och innovationer. Först i början av 2000-talet fick vi äntligen se en industriell paketering och utveckling av metoderna för klinisk lansering, dels inom strålplanering (läs framförallt RaySearch med samma grundare som C-RAD) och Elekta/Varians bildstyrda system.
Sedan dess har utvecklingen gått i rasande takt och miljontals svårt cancersjuka människor har behandlats med metoden. Inom just detta område som är mycket brett finns idag två huvudspår; integration av all infrastruktur från i princip diagnos till behandling och uppföljning, samt metoder att hantera all sorts dynamik i strålprocessen inkluderat s.k. adaptiva metoder. Alla leverantörer arbetar med detta och spås bli nästa stora steg som klinikerna måste ta förr eller senare, dels för att få ner omedelbara kostnader och dels för att helt enkelt rädda mer liv. Det finns idag inga andra metoder utanför strålterapi som ens är i närheten att bringa ner betydelsen av denna. Tvärtom, behoven av strålterapi ökar i en stabil och otäck takt. Ni kan själva Googla på den uppsjö av artiklar inom området som finns tillgängliga.
USA som är starkt pådrivande av nya behandlingsmetoder, genom dess ”generösa” ersättningssystem, har anammat dessa IMRT metoder mer eller mindre fullt ut. Medicare visar på ökningssiffror i ersättningen som är enorma mellan 2003-2009; närmare 1000 % ökning för IMRT och besläktade metoder och 700% ökning för dosplanering med samma metod. Bara under 2008 spenderades $1 billion på IMRT framförallt för prostata indikationer. Samma utveckling med betydande högre volymer kommer vi att se i tillväxtländerna med lite annan tidsaxel.
Vad betyder ovan siffror rent konkret för bolaget C-RAD? Ja, dels befäster statistiken den underliggande trenden och behovet av metoderna. Dels inser de flesta att denna kostnadsökning måste bromsas med metoder som ökar genomströmningen på kliniken utan att samtidigt bromsa utvecklingen av klinikens arsenal mot cancer. Det är idag C-RAD i ett nötskal! Deras produkter, Sentinel, Catalyst och Gemini ökar precisionen i behandlingen och samtidigt pressar ner den totala behandlingstiden. Och inte bara det, produkterna är också framtagna som flexibla plattformar för att ta nästa steg i utvecklingen mot sk adaptiva metoder.
Det finns idag en uppsjö av mindre bolag med tilläggsutrustning till de stora acceleratortillverkarna. C-RAD må tillhöra dessa idag rent volymmässigt, men den stora skillnaden är att C-RAD skär rakt in i de ”storas” innovationssjäl där morgondagens affär ligger. Det är just det som gör att C-RAD kommer att bli ett nytt stort bolag och förhoppningsvis bevaras som svenskägt. Bakom en sådan framgång, för bolaget självt , och den tysta världsomspännande revolution som redan pågått under några årtionden står några svenska eldsjälar.
Jag tar därför av mig hatten och ger dem en tyst applåd.