C-Rad-aktien: En bubbla?
2012-03-06 05:50, Edited at: 2012-03-19 13:14Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.
Aktien i anticancerutrustnings-bolaget C-Rad har stigit kraftigt utan att bolagets resultatrapporter övertygar.
Hoppas att C-Rad blir en stor succé. Men skulle det inte vara sunt att avvakta lite med att lyfta aktiekursen för mycket innan bolaget börjar visa en god ekonomisk utveckling i kvartalsrapporterna? Så sent som i nov 2011 låg C-Rads börskurs under 9 kr och sedan dess har den nu stigit till ca 22 kr som högst.
C-Rad är nu värt nästan 350 miljoner kr på börsen vid nuvarande börskurs 21,80 kr. Dvs aktieinvesterare verkar ha höga förväntningar på en god ekonomisk utveckling för C-Rad framöver, utan att det ännu inte märkts av mycket i bolagets ekonomiska utveckling hittills. Det innebär väl därför att det är hög risk att köpa C-Rad-aktien på nuvarande kursnivå?
Ekonomisk utveckling
Så här ser C-Rads ekonomiska utveckling ut de senaste åren:
Intäkter:
2009: 5 miljoner kr
2010: 14 miljoner kr
2011: 15 miljoner kr
Nettoresultat:
2009: -10 miljoner kr
2010: -10 miljoner kr
2011: -43 miljoner kr
Och per kvartal under 2011:
Orderingång:
q1/2011: 6 miljoner kr
q2/2011: 3 miljoner kr
q3/2011: 2 miljoner kr
q4/2011: 13 miljoner kr
Intäkter:
q1/2011: 6 miljoner kr
q2/2011: 2 miljoner kr
q3/2011: 3 miljoner kr
q4/2011: 4 miljoner kr
Nettoresultat:
q1/2011: -5 miljoner kr
q2/2011: -9 miljoner kr
q3/2011: -4 miljoner kr
q4/2011: -25 miljoner kr
Positivt att orderingången började ta fart under q4/2011. Det är väl en viktig förklaring till C-Rad-aktiens kursuppgång på sistone. C-Rad förklarar den ökade orderingången med att bolagets produkt Catalyst började säljas i nov 2011.
Negativt att det blev en brakförlust under q4. C-Rad förklarar brakförlusten bla med att det bokförda värdet på C-Rads produkt Gemini minskats med 18 miljoner kr. Dvs tidigare investerat kapital i Gemini ansågs inte längre motsvara sitt bokförda värde.
Finansiell ställning
C-Rads finansiella ställning är hygglig just nu med 25 miljoner kr i kassan och skulder på 18 miljoner kr i slutet av 2011.
Hoppas alltså att intäkterna och resultatet förbättras snabbt framöver, för annars kommer C-Rad att behöva kapitaltillskott från aktieägarna ganska snart. Under 2011 uppgick C-Rads kassaflöde till -20 miljoner kr för den löpande verksamheten.
C-Rad har tidigare fått in kapitaltillskott från aktieägarna vid flera tillfällen, bla:
• 2007: 30 miljoner kr
• 2010: 30 miljoner kr
• 2011: 32 miljoner kr
Därutöver har Norrlandsfonden lånat ut pengar till C-Rad. Bla ökade fonden sina lån till C-Rad med 2 miljoner kr under 2011. Norrlandsfonden har till syfte att främja näringslivet i Norrland: http://sv.wikipedia.org/wiki/Norrlandsfonden Fondens kapital kommer från statliga gruvbolaget LKAB, dvs i praktiken är svenska staten med och finansierar C-Rad. Det är C-Rads verksamhet för Gemini som ligger i Norrland (dotterbolaget C-Rad Imaging som är baserat i Östersund), dvs Gemini som inte verkar utvecklas så bra att döma av den stora nedskrivningen av produktens bokförda värde enl C-Rads q4-rapport.
Vad gör egentligen C-Rad?
C-Rad är baserat i Uppsala och har totalt ca 20 pers anställda (dvs få anställda i relation till att bolaget är värt 350 miljoner kr på börsen?).
Förenklat så kan man väl säga att C-Rad utvecklar och säljer kompletterande utrustning för anticancer-behandling, tex utrustning som hjälper till att positionera patienten rätt i samband med strålbehandling mot cancer.
Enl vd Erik Hedlund är C-Rad idag världsledande på system för ytscanning av patientens kroppskontur. Systemen används för:
• positionering
• rörelseövervakning
• andningsstyrd strålbehandling
Bolagets produkter är bla:
• Sentinel: positioneringsutrustning (fungerar genom laserscanning)
• Catalyst: en mer avancerad positioneringsutrustning med fler funktioner än Sentinel. (Catalyst är ett projektorbaserat system.)
• Gemini: en slags kamera i form av en platta för att tex ta bilder av patientens tumörer före och under strålbehandlingen
• diod-detektorer: små markörer (som väl placeras ut på patienten för att visa var strålbehandlingen ska ske?)
C-Rad håller även på att utveckla utrustning för anticancerbehandling med ny teknologi, bla:
• Bioartist
• Orbiter
Utvecklingen av de två produkterna är ännu i tidig fas.
FDA-godkännande
Positivt att C-Rad igår (mån 5 mars 2011) kom med pressmeddelande om att amerikanska läkemedelsverket FDA godkänt att Catalyst får börja säljas i USA (som är den största marknaden för den typen av utrustning som C-Rad säljer). Beskedet bidrog till att C-Rad-aktien steg med 34% på börsen igår (mån 5 mars 2012).
Men det var väl väntat att FDA skulle godkänna Catalyst? Snarare kom väl godkännandet senare än väntat? Så här skrev tex signaturen Markin_73 (på Di.se:s aktieforum "Börssnack") i början av dec 2011:
"USA-godkännande för Catalyst kan komma näromhelst, Sentinel tog ca 45 dagar och registreringsansökan för Catalyst har varit inlämnad sedan ca 40 dagar. Max 90 dagar är det som gäller."
http://borssnack.di.se/diseconf/Forum/ListMessages.aspx?forumid=1&ThreadID=2025336#msg13423992
Och dessutom har lanseringen av Gemini dröjt. Tester av Gemini har genomförts och nu måste Gemini vidareutvecklas innan lansering kan ske.
Nedskrivningar av bokförda värden
Som märktes i q4-rapporten fick C-Rad skriva ner det bokförda värdet på Gemini med 18 miljoner kr. Därefter återstår ytterligare ca 18 miljoner kr i bokfört värde för så kallade "immateriella tillgångar" i C-Rads balansräkning. Det är bla uppsamlade investeringar som C-Rad har gjort i sina produkter (utan att de investeringarna har tagits som kostnader över resultaträkningen).
Om produkterna inte utvecklas som väntat finns det alltså risk för ytterligare nedskrivningar. Så här skriver C-Rad i q4-rapporten:
"Bolagets balanserade utgifter för utveckling och patent uppgår till 18 MSEK fördelat främst på de två produkterna Sentinel och Catalyst. Skulle C-RAD’s satsning på utvecklingen av Catalyst och Sentinel misslyckas kan bolaget tvingas skriva ner delar av eller hela andelen av aktiverade utvecklingskostnader."
http://www.c-rad.info/document/bokslutskommuniké2011__.pdf
C-Rads största aktieägare
• Positivt att Ikea-grundaren Ingvar Kamprad via bolag är största aktieägare i C-Rad.
• Positivt även att professor Anders Brahme vid Karolinska Institutet i Solna (precis norr om Stockholm) är engagerad i C-Rad. Han är tydligen en auktoritet på cancerområdet internationellt, och C-Rads produkter bygger i hög utsträckning på Brahmes uppfinningar.
Brahme sitter i C-Rads styrelse: http://www.c-rad.info/content.php?categoryID=12&parentID=0&pageID=205
Han är även en av C-Rads största aktieägare: http://www.c-rad.info/content.php?categoryID=17&parentID=0&pageID=221
• Positivt även att C-Rads vd Erik Hedlund är storägare i bolaget (enl länken närmast ovan).
• Bland övriga storägare finns tex Per Hamberg som ligger bakom succén med internetbaserade kasinobolaget Betsson som är en av de absolut bästa aktierna på Stockholmsbörsen de senaste åren. Betsson är nu värt 7-8 miljarder kr på börsen (varav Hambergs ägarandel är 9%). Dvs om Hamberg investerar i C-Rad så måste C-Rad ha lovande förutsättningar?
Fortsatt orderingång
Utöver att C-Rads orderingång tog lite fart under q4/2011, så sa Erik Hedlund (i samband med presentationen av q4-rapporten 24 feb 2012) att orderstocken ökat från 13 miljoner kr i slutet av 2011 till nästan 20 miljoner kr hittills under 2012. Dvs det tyder på fortsatt hygglig orderingång hittills i år.
(Orderstocken har alltså ökat med nästan 7 miljoner kr sedan årsskiftet, och dessutom har väl några produkter levererats i år vilket minskat orderstocken av det skälet. Så själva orderingången lär väl vara högre än 7 miljoner kr hittills i år?)
Här är videoklippet där han pratar om att C-Rads orderstock i dagsläget uppgår till "närmare 20 miljoner kr": http://www.c-rad.info/content.php?categoryID=17&parentID=0&pageID=234
C-Rad blir uppköpt?
Till måndagens stora kursuppgång på 34% i C-Rad-aktien kanske även bidrog (utöver FDA-beskedet) att strålmaskintillverkaren Elekta aviserade planer på att be investerare om kapitaltillskott på nästan 2 miljarder kr till bla företagsköp (enl Elektas q3-rapport som kom mån 5 mars 2012: http://feed.ne.cision.com/wpyfs/00/00/00/00/00/18/8B/D5/wkr0001.pdf). Det kan ha dragit igång spek om att Elekta ska köpa C-Rad - befogat eller ej?
Elektas vd Tomas Puusepp var väl tex tidigare säljchef på C-Rad-vd:n Erik Hedlunds gamla bolag Scanditronix, så de lär känna varandra sedan tidigare.
C-Rad och Elekta har ett samarbete redan idag som väl innebär att C-Rads produkter ska kunna användas tillsammans med Elektas strålmaskiner.
Försäljningspotential
C-Rad har tidigare pratat om följande försäljningspotential på sikt för sina produkter (enl C-Rads nyemissionsprospekt från sept 2011 http://www.c-rad.info/document/Prospekt.pdf):
• 200 st Sentinel- eller Catalyst-system per år
Det bygger på:
1) att det säljs 1000 nya strålmaskiner i världen per år
2) att 400 strålmaskiner (40% av de 1000) utrustas med positioneringssystem (såsom Sentinel eller Catalyst).
3) att det är Sentinel eller Catalyst som väljs till hälften av de 400 strålmaskinerna per år (dvs att C-Rad får en marknadsandel på 50% för den typen av positioneringssystem)
• 100-300 st Gemini-bildplattor per år (inom fyra år dvs ungefär from 2015)
Medan positioneringssystem som Sentinel och Catalyst antas kunna säljas separat, så antar C-Rad att det för Gemini måste till ett nära samarbete med en strålmaskintillverkare och att Gemini säljs tillsammans med strålmaskinen. Där krävs det alltså att C-Rad kan få till stånd ett sådant samarbete med en strålmaskintillverkare om Gemini.
Om C-Rad når denna försäljningspotential inom säg 4-5 år, så lär C-Rad då ha intäkter på flera 100 miljoner kr/år. (Sentinel och Catalyst har väl ett kundpris på ca 1 miljon kr st och Gemini ett något lägre pris?)
• Men hur troligt är det att C-Rad kan nå sådana försäljningsvolymer?
• Och i vilken utsträckning kommer C-Rad att behöva ytterligare kapitaltillskott på vägen för att försöka nå den försäljningspotentialen? (Dvs kommer C-Rad att behöva få in mer kapital genom att sälja ut en massa nya C-Rad-aktier, vilket då "späder ut" nuvarande aktier i C-Rad?)
C-Rad-aktien värd bara 6-7 kr?
C-Rad har berörts i tidigare blogginlägg:
• 14 nov 2011: "För och emot C-Rad" http://www.redeye.se/aktiebloggen/och-emot-c-rad
• 6 dec 2011: "En värdering av C-Rad" http://www.redeye.se/aktiebloggen/c-rad/en-vardering-av-c-rad
I det senare inlägget värderades C-Rad-aktien till 6-7 kr (med antagandena längst ned i detta blogginlägg) jämfört med att C-Rads börskurs nu alltså ligger i 21,80 kr.
• C-Rads ökade orderingång sedan q4/2011 (och USA-godkännandet för Catalyst som nu har erhållits) indikerar att de prognosticerade intäkterna som använts vid värderingen, ev ligger något i underkant.
• Det finns även en uppfattning om att C-Rads rörelsemarginal kommer att kunna bli mycket högre än vad som antas nedan, när C-Rads intäkter kommer upp i en viss nivå.
• Samtidigt har det i värderingen antagits att C-Rad inte kommer att behöva kapitaltillskott genom att sälja ut nya C-Rad-aktier via nyemission/-er. Dock ser det väl ut som att sannolikheten är över 50% för att C-Rad kommer att behöva göra en eller flera sådana nyemissioner de närmaste åren, vilket i så fall ökar antalet aktier och minskar det motiverade värdet per aktie.
Sammantaget så är intrycket att det ännu är för tidigt att säga att en värdering av C-Rad-aktien till 6-7 kr är en alldeles för låg värdering. Det återstår ännu en hel del för C-Rad att bevisa för att bolaget ska kunna infria aktieinvesterarnas höga förväntningar. Ett försök till objektiv (och "nykter") betraktelse av läget indikerar väl att aktieinvesterarnas förväntningar på C-Rad är för höga om aktieinvesterarna anser att C-Rad-aktien är värd nuvarande börskurs på ca 22 kr.
Förutsättningar för värderingen
Förutsättningar för värderingen av C-Rad-aktien till 6-7 kr:
• C-Rads framtida intäkter:
2012: 25 miljoner kr
2013: 38 miljoner kr
2014: 50 miljoner kr
2015: 75 miljoner kr
2016: 120 miljoner kr
2017: 150 miljoner kr
2018 och därefter: intäktsökning 5%/år
• Rörelsemarginal:
2017 och därefter: 10%
• Räntekostnader:
2017 och därefter: 2% av årsintäkterna
(bygger på nettoskuld på 100 miljoner kr 2017)
• Skatt:
2017 och därefter: 30%
• Resultat efter skatt:
2012: -10 miljoner kr
2013: -5 miljoner kr
2014: 0 kr
2015: 10 miljoner kr
2016: 15 miljoner kr
2017: 8,4 miljoner kr
2018 och därefter: ökning 5%/år från året innan
• Avkastningskrav (dvs använd kalkylränta): 10%/år
• Antal aktier i C-Rad: 15,9 miljoner st (dvs samma antal som i slutet av 2011)
Med ovanstående förutsättningar har värdet på C-Rad-aktien beräknats till 6-7 kr styck med nuvärdesmetoden: http://sv.wikipedia.org/wiki/Nuvärdesmetoden
- - -
Tillägg 7 mars 2012
Ovan beskrevs C-Rads produkt Gemini enl följande:
"en slags kamera i form av en platta för att tex ta bilder av patientens tumörer före och under strålbehandlingen"
Det baserades på vad C-Rads vd Erik Hedlund sa i detta videoklipp (upplagt i maj 2011 om C-Rads resultatrapport för q1/2011): http://www.youtube.com/watch?v=xOleoJHcaiM
Där sa han bla att C-Rad utvecklat en ny typ av "bildplatta" (dvs Gemini) med unika egenskaper. Till skillnad från konkurrenternas motsvarande bildplattor, så kan Gemini (enl Hedlund) användas för att:
• ta bilder med konventionell röntgen
• ta bilder med själva terapistrålen
Han uppgav där dessutom att Gemini är ett mycket snabbt system som kan designas för att ta upp till 200 bilder per sekund.
Och eftersom det inte finns någon aktiv elektronik inom strålbehandlingsområdet, så är Gemini även "ett mycket stråltåligt system" sa Hedlund i videoklippet.
Han berättade mer om Gemini i detta videoklipp från sept 2011: http://www.c-rad.info/content.php?categoryID=17&parentID=0&pageID=251
Där sa Hedlund att C-Rads planer för "detektorplattan" Gemini förändrats.
• Han uppgav att Gemini de senaste två åren testats och modifierats för att kunna användas inom dosimetri-området. (Dosimetri avser väl förberedelse-fasen före strålningsbehandlingen, dvs där man som förberedelse bla avgör hur mycket strålning patienten ska få, och var?)
• För användning av Gemini som bildplatta (under själva strålbehandlingen?) uppgav Hedlund i videoklippet att strålmaskintillverkarna (som väl är de tänkta köparna av Gemini) krävt att få se hur Gemini fungerar vid användning på riktigt vid strålbehandling. Därför ingick C-Rad i början av 2011 ett avtal om sådan användning vid universitetskliniken i Salzburg. Hedlund uppgav att planen är att Gemini ska integreras i stråltillverkarnas strålmaskiner, och inför det ska resultaten från användningen av Gemini i Salzburg löpande rapporteras till strålmaskinstillverkare som Elekta.
Hedlund berörde även Gemini i detta videoklipp om C-Rads resultatrapport för q4/2011 (upplagt i samband med q4-rapporten som kom 24 feb 2012): http://www.c-rad.info/content.php?categoryID=17&parentID=0&pageID=234
Där kallar han Gemini för en detektorplatta eller ett detektorsystem, och att Salzburg gjorde en beställning av Gemini under 2011.
Hedlund uppgav även i videoklippet att utvecklingen av Gemini fortsätter i samarbete med universitetskliniken i Salzburg, och att Gemini parallellt utvecklas inom dosimetri-området. Enl honom kommer C-Rad "så småningom" att kunna visa upp en version av Gemini för användning inom dosimetri.
Tex skrev signaturen Markin_73 (på Di.se:s aktieforum "Börssnack") i dec 2011 om förväntningar om att det snart skulle komma positiva resultat från användningen av Gemini vid Salzburg-kliniken: http://borssnack.di.se/diseconf/Forum/ListMessages.aspx?forumid=1&ThreadID=2029471#msg13463929
"Jag tror att de ansvariga på C-Rad vet att man inom kort kan erbjuda marknaden GEMini, inom både Dosimetry och som bilddetektor, som en överlägsen produkt jämfört med dagens åldrade produkter som är kiselbaserade", skrev Markin_73 i ett annat inlägg i dec 2011: http://borssnack.di.se/diseconf/Forum/ListMessages.aspx?forumid=1&ThreadID=2025336#msg13423992
Men det som har hänt hittills är alltså att C-Rad enl sin resultatrapport för q4/2011 meddelade att utvecklingsarbetet med Gemini fortsätter, och att C-Rad fick minska det bokförda värdet på Gemini med 18 miljoner kr: http://www.c-rad.info/document/bokslutskommuniké2011__.pdf "GEMini som bildplatta utvecklas vidare i samarbete med universitetskliniken i Salzburg", skriver C-Rad i q4-rapporten. Utvecklingsarbetet verkar behöva fortgå ända till 2013: "Ett (fortsatt utvecklings)program för 2012 och 2013 är under utarbetande", skriver C-Rad i q4-rapporten.
Dock beskriver C-Rad det i q4-rapporten som att utvecklingsarbetet med Gemini hittills gått bra i Salzburg:
"Samarbetet med universitetssjukhuset i Salzburg har utvecklats väl. GEMinis prestanda har förbättrats."
"Samarbetet (med Salzburg-kliniken) har varit framgångsrikt och resulterat i förbättrade prestanda av systemet."
-
Ovan nämndes att C-Rads produkt Catalyst är ett positioneringssystem för användning vid strålbehandling av cancerpatienter, med fler funktioner än C-Rads första positioneringssystem Sentinel. Och det nämndes även att medan Sentinel är baserat på laserscanning så är Catalyst ett projektorbaserat system.
I detta videoklipp (upplagt i maj 2011) precierar C-Rads vd Erik Hedlund användningen av Sentinel: http://www.youtube.com/watch?v=xOleoJHcaiM Där nämner han bla följande:
• Sentinel läser av patientens kontur med millimeter-noggrannhet.
• Systemet används för att exakt positionera patienten inför strålbehandlingen.
• Och under själva strålbehandlingen övervakar Sentinel patientens rörelser. Om patienten flyttar sig utanför de gränser som terapiassistenten har satt, så larmar Sentinel om det.
• Sentinenel kan även användas för andningsstyrd strålbehandling.
I detta videoklipp (som gjordes i samband med C-Rads resultatrapport för q4/2011 som kom 24 feb 2011) preciserar Hedlund användningen av Catalyst: http://www.c-rad.info/content.php?categoryID=17&parentID=0&pageID=234 I klippet säger Hedlund bla:
• Catalyst har utvecklats sedan år 2009. Sedan dess har C-Rad i princip använt alla sina utvecklingsresurser för att utveckla Catalyst som premiärvisades i maj 2011.
• Catalyst är ett "interaktivt" positioneringssystem, dvs tex så kan information projiceras direkt på patienten. Tex om patientens arm är felpositionerad så markeras det med rött (i projiceringen på patienten), och dessutom ges information om hur armen ska flyttas för att hamna i rätt position.
• Catalyst är ett "realtids-system" som för sina mätningar kan ta upp till 46 bilder per sekund.
• Catalyst använder sig av nya algoritmer (beräkningsformler) som beaktar förändringar av patientens kroppskontur från dag till dag. Förändringarna räknas om till hur "isocenter" ska förändras (centrum för var strålningen ska ske?). Det gör Catalyst på ett mycket noggrant sätt.
• Dessutom kan Catalyst användas för att identifiera "optiska markörer", och kan därmed utnyttjas för utplacering av "fixturer" innan patienten ska strålbehandlas.
Positivt att C-Rad i nov 2010 ingick samarbetsavtal med strålmaskintillverkaren Varian. Avtalet innebär anpassningar så att Catalyst kan användas för "auto-setup" och andningsstyrd strålbehandling tillsammans med Varians strålmaskiner. Gemensam lansering sker i början av 2012.
I sept 2011 ingick C-Rad samarbetsavtal med strålmaskintillverkaren Elekta avseende andningsstyrd strålbehandling. Tester av det pågår sedan nov 2011 på en klinik i USA.
Positivt att C-Rad har samarbeten med Siemens, Philips, Toshiba och General Electric avseende användning av Sentinel med dessa tillverkares datortomografer. En datortomograf verkar vara en slags röntgenapparat som bla används för att se var patientens cancertumörer finns före själva strålbehandlingen: http://sv.wikipedia.org/wiki/Datortomografi
Dvs ska man tolka det som att användningen av Sentinel med datortomografer innebär en försäljningspotential för Sentinel utöver ovannämnda användning med strålmaskiner? Ovan uppgavs ju C-Rad räkna med en försäljningspotential för Sentinel/Catalyst på 200 system/år i samband med nyförsäljning av strålmaskiner.
- - -
Tillägg 9 mars 2012
Info om C-Rad från signaturen Markin_73 på Di.se:s aktieforum "Börssnack": http://borssnack.di.se/diseconf/Forum/ListMessages.aspx?forumid=1&ThreadID=2063749#msg13786780
Förenklat kan denna info från Markin_73 sammanfattas enl nedan. Intrycket är att signaturen har initierad info om C-Rad och om infon är korrekt är det givetvis positivt för C-Rad.
Sammanfattning av Markin_73:s info ur länken ovan:
• Priset per sålt Sentinel-system ligger på 600 000 kr. Härav får C-Rad 450 000-500 000 kr exkl ersättning till distributör etc.
• Bruttomarginalen per sålt Sentinel-system ligger på 60-70%, dvs per sålt Sentinel-system för 500 000 kr styck blir C-Rads bruttovinst 300 000-350 000 kr.
• Enl samarbetsavtal med strålmaskintillverkaren Elekta har C-Rad säkrat en försäljning på 35-50 st Sentinel-system avseende försäljning tillsammans med Elekta i Kina.
• C-Rad har samarbeten med Siemens, Philips, Toshiba och General Electric avseende försäljning av Sentinel-system tillsammans med dessa fyra bolags datortomografer. Dessa fyra bolag har tillsammans en marknadsandel på 75% för datortomografer i världen. Sentinel-försäljningen väntas bli markant när den kommer igång från samarbetet med de fyra.
• 20-30 st Catalyst-system har sålts sedan försäljningen av Catalyst kom igång i november.
• Priset för ett Catalyst-system ligger på 1,2 miljoner kr varav C-Rad erhåller 800 000 kr exkl ersättning till distributörer etc.
• Bruttomarginalen för C-Rad ligger på minst samma nivå för Catalyst-systemet som för Sentinel (troligen högre eftersom Catalyst innehåller mer funktionalitet genom mer mjukvara vilket det är höga marginaler på).
• Positivt att amerikanska läkemedelsverket FDA nyligen har godkänt försäljning av Catalyst i USA. Det innebär stor försäljningspotential för Catalyst i USA som står för minst 50% av världsmarknaden.
• C-Rad har samarbete med amerikanska strålmaskintillverkaren Varian om försäljning av Catalyst tillsammans med Varians strålmaskiner. Varian har en marknadsandel på 65-70% av strålmaskinsmarknaden i USA. Anpassningar har gjorts för att Catalyst ska kunna användas tillsammans med Varians strålmaskiner, och det finns en försäljningspotential på 300 Catalyst-system/år i kombination med att Varian säljer lika många strålmaskiner (i USA?) per år.
• C-Rad har även samarbete med strålmaskintillverkaren Elekta och anpassningar pågår för att Catalyst ska kunna användas tillsammans med Elektas strålmaskiner. Elekta är särskilt intresserat av att Catalyst möjliggör funktioner som rörelseövervakning av patienten samt andningsstyrd funktionalitet när strålmaskinen används. Elekta vill inte att Varian ska få konkurrensfördelar på strålmaskinsmarknaden genom att vara ensam om att kunna erbjuda dessa funktioner genom sitt C-Rad-samarbete. Elekta har beslutat att C-Rad ska bli standardvalet för dessa funktioner när Elektas strålmaskiner säljs över hela världen. Markin_73 bedömer att alla nödvändiga anpassningar har genomförts from apr 2012 så att Catalyst kan användas fullt ut tillsammans med Elektas strålmaskiner.
• Vad gäller Gemini fortsätter vidareutvecklingen av den produkten i Salzburg-kliniken i samarbete med Elekta.
• För användning av Gemini inom dosimetri uppger Markin_73 att ett ännu så länge hemligt bolag är på gång att ingå samarbetsavtal med C-Rad på det området. Det väntas enl Markin_73 leda till en försäljning av 40-50 st Geminisystem/år.
• Markin_73 pekar på sannolikheten för att C-Rad blir uppköpt av Elekta eftersom Elekta har samarbete med C-Rad för alla C-Rads produkter (Sentinel, Catalyst och Gemini), och att Elekta inte vill att Elektas konkurrent Varian ska ha konkurrensfördelar. Bla knep Varian nyligen en strålmaskinorder värd 80 miljoner kr i Skåne där strålmaskinerna från Varian säljs tillsammans med Catalyst-systemet. Enl Markin_73 var Elekta frustrerat eftersom det verkar som att Varian fick ordern bla tack vare den funktionalitet som erhålls med Catalyst-systemet (medan Elekta ännu ej erbjudit försäljning av sina strålmaskiner tillsammans med Catalyst även om det är på gång).
- - -
Tillägg 19 mars 2012
Enl mejlkontakt med C-Rads vd Erik Hedlund vill han inte bekräfta att Markin_73:s info om C-Rads ovan stämmer (men i och för sig så dementerar Hedlund inte heller uppgifterna).
Här är mejl skickat till Hedlund 9 mars 2012:
Jag läste följande skrivet av signaturen Markin_73 på Di.se:s aktieforum "Börssnack": http://borssnack.di.se/diseconf/Forum/ListMessages.aspx?forumid=1&ThreadID=2063749#msg13786780
_Min fråga är om du kan bekräfta att informationen om C-Rad i länken stämmer.
Vad stämmer?/Vad stämmer ej?
Tack & bästa hälsningar_
Här är svaret som kom samma dag från Hedlund:
_C-RAD kommenterar ej information på chatsidorna.
Jag vill dock göra en kommentar. C-RAD lämnar ej prognoser.
Officiell information från C-RAD finns på företagets hemsida.
En trevlig helg
önskar
Erik Hedlund_