Man kan nu på en del håll läsa nöjda inslag om att cleantechbubblan äntligen har brustit. Det var ju så uppenbart att det var en bubbla och att dess dagar snart var uträknade. Men är så verkligen fallet?

Tittar man på bankaktier har de fallit minst lika mycket om inte mer. Verkstad och då främst bygg är knappast så mycket bättre. För att inte tala om säkra läkemedelsaktier. Frågan är nu vilka sektorer som under 2008 och 2009 lyckas visa stigande vinster. Det är ju trots allt just vinster som aktieägande bygger på.

Tittar man på företag som Vestas och REC för att ta de nordiska storheterna är väl konsensus ändå att vinsterna ska öka. Inte bara i år men även nästa år. Om det sedan är rätt eller fel antaganden återstår att se. Vestas exempelvis noteras inte ens 10% ner från sina ATH vilket man inte kan säga om börsen i övrigt. För RECs del är däremot kraschen ett faktum. Liksom för flertal andra bolag i solarindustrin. Men är loppet verkligen kört för dessa?

Knappast! Flera bolag utökar nu kapaciteten rejält eftersom det mesta av tillgången är slutsålt. Då kostar det ju mer än det smakar. Åtminstone i ett första skede. Det blev ju RECs fall. Ökade kostnader gentemot prognoserna. Men vinsterna lär finnas i bakgrunden ändå och omställningen från fossila bränslen är fortsatt i fokus. Inte minst vittnar dagens klimatöverläggningar i EU-parlamentet om detta.

Att cleantech-sektorn förblir het och bör tillhöra vinnarna är för mig personligen bortom all tvivel. Däremot är det betydligt svårare att säga vilka bolag exakt som blir vinnarna. Det är inte alltid de som är först ut som blir störst. Jag brukar ge Google som ett exempel. Ett bolag som i stort sett uppstod efter att dot.com kraschen ägt rum.

Är det någon bubbla som har brustit så är det nog den amerikanska fastighetsbubblan som har gjort det. I en global värld med full samverkan smittar det över snabbt. När marknaden flyr risk så skyr den sånt som man uppfattar som riskfyllt. Sektorer man inte kan så mycket om hamnar först i fokus. I synnerhet om förväntningarna är höga. Men frågan är om dessa förväntningar inom cleantech ändå inte är berättigade. Only time will tell som jag brukar säga…