Har verksamheten kickat igång enligt plan nu när nyemissionspengarna kommit in?

Ja det tycker jag, en del saker har till och med gått snabbare, framförallt i produktionslinan där vi lyckats skära ner på antalet verktyg vilket sparar oss både tid och pengar.

När är produktionslinan klar?

Den beräknas bli klar i höst och vår målsättning är att vi ska kunna lansera Brighter One med start i början av vintern.

Hur länge kommer ni att klara er på det kapital ni tog in i nyemissionen? Kan aktieägarna räkna med ytterligare en nyemission innan ni kan rulla på egen hand eller kommer ni att titta på andra lösningar?

Pengarna räcker nästan för att färdgiställa produktionslinan som är budgeterad till 4 miljoner kronor. Vi kommer således att behöva få in lite mer kapital för att hålla oss flytande fram till ett positivt kassaflöde. Vi vill helst undvika ytterligare nyemissioner innan lansering och tittar därför i första hand på andra lösningar, bland annat banklån och förskottsbetalningar från nya distributörer.

Är det inte ovanligt med förskottsbetalningar från distributörer?

Det är inte helt vanligt, men med tanke på det enorma intresset vi ser från globala distributörer känner vi att vi sitter i en bra förhandlingsposition där det är vi som ställer kraven.

Måste ni vänta på CE-märkningen innan ni kan sluta avtal med Europeiska distributörer?

Nej, vi kan sluta avtal redan nu om vi vill. Samtidigt finns det ingen anledning att skynda fram något.

Står distributörerna på kö så ni bara kan välja och vraka?

Vi har i dagsläget nästan problematiskt många distributörsförfrågningar. Ibland är det svårt att skilja på en bra distributör och en allmänt engagerad person. Vi vill inte att vår produkt ska bli en i mängden i sortimenthyllan, utan vi vill ha distributörer som är “small enough to care, big enough to dare” och som ser blockbusterpotentialen i vår produkt.

Vad ser ni för största hinder fram till lanseringen?

Det är svårt att säga så här på förhand, men vi arbetar kontinuerligt för att minimera riskerna så gott det går. På leverantörsidan har vi “second source” på nästan alla delar vilket gör att vi relativt snabbt kan byta leverantörer om det skulle bli krångel, men risken för förseningar kan inte helt elimineras. Själva CE-märkningen är emellertid en formaliaprocess och det enda kravet som återstår är en produktionslina.

Varför tror ni att Novo Nordisk eller något annat bolag för den delen inte fortsatt utveckla konceptet med en kombinationsprodukt? Är det en tekniskt väldigt avancerad produkt eller vad är anledningen?

Novo Nordisk och LifeScan hade för ett antal år sedan ett produkt som kombinerade insulinspruta och blodsockremätare, men samarbetet sprack. Jag gissar att det berodde på att bolagen istället ville fokusera på sin respektive kärnkompetens, det är inte alltid helt lätt att få två stora aktörer att samarbeta. Att de inte fortsatte på det spåret kan vi bara tacka och bocka för. Nu när vi har patentet får de gärna försöka sig på en allt-i-ett-produkt, då får de ett samtal av våra advokater.

Nu till lite frågor kring produkten… Är stickorna upplysta för provtagning mörka miljöer? Detta är vad jag förstår uppskattat bland diabetikerna.

Det stämmer, vi har en liten led-lampa monterad bakom stickan.

Hur mycket blod behövs för varje mätning?

0,5 mikroliter vilket är i teknologins framkant på marknaden idag.

Varför har inte magasinet integrerats redan i den första produktgenerationen?

Det beror på att budgeten för att ta fram ett integrerat magasin är lika stor som budgeten för att ta fram hela generation ett. Teststickorna är nämligen känsliga för fukt vilket gör det hela lite mer komplicerat.

Är det svårt att byta sticka?

Byta stickor är ganska enkelt om man inte är ovanligt darrhänt.

Måste användaren byta lansett varje gång? Har ni för avsikt att skapa ett integrerat magasin även för lansetter, som vissa blodsockermätare har idag?

Diabetikerna byter vanligen lansett när det börjar göra ont, det vill säga när lansetten blir slö. Detta är högst individuellt och varierar från en gång i veckan upp till en gång om året. Vanligast är väl att byta cirka en gång i månaden. Att ha ett integrerat magasin för lansetter med andra ord ganska onödigt.

Förutom det integrerade magasinet för stickprov i generation två, har ni några fler idéer för att göra produkten än mer exklusiv? Med tanke på att diabetikerna ändå får sina diabetesprodukter betalda av staten bör väl produktutvecklingen kunna ske relativt ohämmat?

Det stämmer. Vi har en hel del spännande idéer men de vill vi inte berätta om rikitigt än. Det kan eventuellt bli en generation 1,5 också, det har vi inte beslutat ännu. För övrigt pågår förhandlingar med olika displayleverantörer. Det kommer bli en roligare display i redan generation ett, snyggare och mer läsbar.

När kommer nästa generation lanseras?

Inom 1 år efter den första. I samma takt som mobiltelefoner ungefär.

Finns det några som använder produkten redan idag och ger er feedback?

Ingen får lov att använda den förrän CE-märkningen är färdig. Men feedback får vi gott om, bland annat från min fru som är diabetiker.

Kan du berätta mer om er första order från Rubin Medical?

Rubin Medical täcker in hela den nordiska marknaden och deras första order på 5000 enheter vilket är vad de vill ha på lagret från dag ett. Vi räknar försiktigt med att Rubin Medical initialt kommer att sälja 1000 enheter/månad.

Hur kommer ni att marknadsföra produkten?

Distributörerna kommer ta hand om marknadsföringen men vi vill också vara inblandade i den processen. Vi håller just nu på att utveckla en markandsföringsplan för den inledande lanseringsfasen.

Då får jag tacka dig, Truls Sjöstedt, för att du ville ställa upp på den här intervjun!

Tack själv!