Post entry

Vad är så speciellt med Braincool?

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Nyligen lanserade Braincool en ny indikation. Att bolaget ska satsa på en ny indikation mot hjärnskakning. Responsen från aktieägarna var väldigt positiv och ansåg det borde vara framsides rubriker i media. Samtidigt finns det konkurrenter i USA som haft samma indikation betydligt längre. Vad är så speciellt med detta isåfall?

Braincool tillhör några av mina favorit aktier att granska tillsammans med Interfox och andra.

Igår kom ett PM i Braincool.

https://www.avanza.se/placera/pressmeddelanden/2015/12/10/braincool-braincool-ab-publ-offentliggor-satsning-pa-ny-indikation-behandling-av-hjarnskakning.htm

"

Bolaget ser en stor potential inom olika idrotter. Vår första studie sker inom ishockeyn som uppmärksammat problemet och där man arbetar aktivt för att förebygga skador. Vi har under året arbetat och testat produkten Polar Cap® System, ett portabelt kylsystem med hög effekt, som kommer att användas för att sänka hjärnans temperatur hos ishockeyspelare genom nedkylning av skalp och hals via cirkulerande kall vätska i en mössa och halskrage. Då vi nu har erhållit ett godkännande på etikansökan för vår kliniska pilotstudie med två ishockeylag samt genomfört ett antal tekniska tester och lämnat patentansökningar på den kliniska applikationen, väljer vi nu att offentliggöra vår satsning.

"

VD var mycket positiv i PMet vilket smittade av sig på aktiespararna som kallade nyheten sensationell.

Tidigare har jag märkt när jag granskat Braincool och Dignitana är att branschen är grymt konkurrensutsatt. Samt att aktieägarnas beskrvining av bolaget sällan överstämmer med marknads verkligheten alltid.

Att Braincool satsar på en enorm indikation som bör uppvärdera företaget helt anser jag är nonsens. Det är hård konkurrens inom medicinsk kylning.

Ett annat bolag som heter Welkins har haft ett kylsystem mot just hjärnskakning betydligt längre än vad Braincool haft.

I dessa länkar finns beskrivet hur Welkins haft en liknande produkt flera år.

http://news.psu.edu/story/347428/2015/03/05/research/tip-iceberg-concussion-treatment

http://www.welkinsmed.com/athletic.html

Tydlig indikation mot hjärnskakning.

http://www.welkinsmed.com/clinical-resources.htm

Det största skälet för uppvärdering anser många vara ett FDA godkännande. Ett sådant fick Dignitana härom veckan för bröstcancer vid skalpkylning under cellgiftsbehandling.

Welkins fick sitt FDA tillstånd för huvudkylning 2012.

http://www.welkinsmed.com/newsroom/welkins-receives-fda-510k-clearance

Gårdagens PM i Braincool att de satsar på en ny indikation för Braincool stämmer. Men det viktiga är att det är en indikation som åtminstone Welkins satsat mot i åratal. Dessutom har ett FDA godkänande som anses vara enormt för svenska aktiesparare.

Dessutom liknar Braincools nya indikation väldigt mycket det Welkins har en färdig produkt inom.

Trots Welkins FDA tillstånd och en möjlig enormt potentiell marknad, Har bolaget sökt finansiellt hjälp för att lansera sina produkter samt inte varit särskilt lönsamma senaste åren enligt tidigare uppgifter. Bolaget har haft väldigt dålig lönsamhet.

Det finns fler konkurrenter även inom andra indikationer Braincool satsar mot.

Ett är http://mtre.com/

De satsar emot alla indikationer utom OM Braincool satsar på. Snarare verkar de vara större och ett betydligt bredare sortiment. De satsar både i kroppskylning samt stroke och hjärta samt mycket annat. Min rekommendation gå in på bolagets hemsida och läs på.

Nu är detta bara ett av flera liknande bolag. Det finns massor av bolag inom medicinsk kylning och många går det inte särskilt bra för.

Snart noteras konkurrenten Quickcool på ett IPO börsvärde 25 miljoner ungefär. Jämför det med dagens börsvärde för Braincool på 350 miljoner. Samtidigt är det viktigt att notera Braincool har hitils inte levererat något PM om en försäljning. Hur högt ska ett bolag värderas utan en enda köp order.

Analysgruppen smallcap var inte så super positva till Braincool i senaste kommentaren.

Därefter avslutades avtalet mellan Smallcap och Braincool. Analysgruppen Biostock tog över. Vilket i mitt tycke är mycket mer positiva generellt om alla sina bolag de granskar.

När jag tittar på Braincool utifrån ser jag inte ett enormt undervärderat medtech bolag. Jag ser ett övervärderat medtech bolag som agerar i en grymt konkurensutsatt marknad.

Braincools produkter är inte heller särskilt enormt speciella heller jämfört mot andra konkurrerande bolag som har kommit längre i flera fall.

Braincool värderas idag till 350 miljoner kronor. Det är ett börsvärde som är bland de högsta bland medtech bolag på aktietorget.

Vi kan jämföra med C-Rad som värderas ungefär detsamma. De har åtminstone en omsättning på närmare 100 miljoner årligen.

Jag tycker fortfarande. Braincool är övervärderat jämfört med andra bolag. Dess produkter är inte särskilt speciella jämfört med andra bolag. Konkurrensen är hård inom medicinsk kylning. Aktieforum kulturen när det gäller Braincool är väldigt ensidig. Att allt är superbra fast konkurrenterna i min bedömning. Minst lika bra eller bättre.

Därför rekar jag SÄLJ i Braincool eftersom jag tycker inte företaget är särskilt speciellt dessutom högt värderat jämfört med alla medtech bolag jag kommer på. Bolaget har hittils inte levererat en enda sälj order PM. Det värderas likt C-RAD som tjänar sina egna pengar via en hög försäljning.

Stark Sälj!

/Baisser Bjaen

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?