Post entry

BRAINCOOL - Mycket snack dyster verklighet!

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

En pessimistisk krönika om Braincool.

Braincool med 3971 aktieägare via Avanza är ett återkommande haussarprojekt. Bolaget släpper gärna sk icke Pm i form av patent, tillstånd, formgivningsskydd, studier, nya indikationer och avknoppningar. 

Braincool var en avknoppning från Dignitana och delades ut gratis till aktieägarna i skalpkylningsbolaget med en emission. Sedan dess har haussen varit stark att varje år kommer genombrottet och att Braincool är nästa miljard medtech bolag. Att både bolagets teknik och efterfrågan är något enormt speciellt. 

I mitt tycke råder det nästan en sektstämning bland aktieägarna.

Trots all hausse har Braincool knappt sålt någonting under alla dessa år. Med prognoser och mål om försäljning som upprepas varje år har emissioner återkommande annonserats.

Skötseln av den senaste emissionen sköttes illa. Den emitterades på ”ATL” och retade upp väldigt många aktieägare. Långliggarna de sk ”kylhaussarna” fick se sitt innehav rasa i värde och därefter spädas ut till mycket låg kurs. Något halvår senare annonserade Braincool stolt att de ingått en långsiktig finansiering med L1 Capital. De är en leverantör av Death spiral financing. På engelska börsforum rankas de som en scammer och de bolag som ingår avtal med dem är skräp. Villkoren för aktieägarna försämras enormt när småbolag ingår sådan finansieringsform med skumma svårförståeliga villkor. Där L1 i princip alltid har rätt att erhålla aktier en bra bit under rådande aktiekurs och därefter sälja dessa. Detta är systematiskt uppbyggt med mängder av klausuler och juridiska paragrafer så att man fattar nada när man läser villkoren i Pm.

Braincools försäljning har alltid utlovats starta årligen att detta år kommer genombrottet. Verkligheten är något helt annat.

Braincools historik går ända tillbaka till Dignitana då nuvarande ledning i Bc styrde Dignitana. Då prognoticerades om hundratals Dignicaps hit och dit men allt blev en flopp.

Samma mentalitet fortsätter nu i Braincool. Om man läser i Pm några år tillbaka. Även hur MW uttalat sig i investerarbrevet och Biostock så prognoticeras försäljningen öka kraftigt år för år.

När avtal med återförsäljare annonseras finns utmärkta formuleringar att nu kommer genombrottet. Jag tänker inte ge massa exempel förutom senaste året. Men för den kritiske personen finns det massor att gräva sig ned i.

I maj 2017 slog Braincool på stora trumman med fanfarer eftersom då kunde de börja sälja THE IQOOL SYSTEM i USA. FDA tillståndet var klart. Nu var det fritt fram till hundratals miljoner i omsättningen och den omtalade mijardresan kunde börja.

http://www.braincool.se/braincool-ab-publ-inleder-lansering-av-iqool-system-i-usa/

Härliga citat från ovanstående Pm visade att nu kom genombrottet.

”Lanseringen i USA kommer nu att inledas och intensifieras med målsättning att under året skapa ett antal referenskunder”

Ett år senare vad hände med referenskunderna?

Undersökningen omfattade 40 sjukhus i 37 städer och 26 stater. 50 procent av underlaget var stora sjukhus (400-1000 vårdplatser) och 50 procent mellanstora sjukhus (100-400 vårdplatser). Vid nästan alla större sjukhus används medicinsk kylning vid hjärtstopp medan ett avsevärt antal medelstora sjukhus också använder behandlingsmetoden.

Mer än 70 procent av sjukhusen använder kylplattor medan 25-30 procent använder intravenös behandling med kateter. Vid 90 procent av sjukhusen kyls patienterna ned i 1-3 dagar med en användning av 1,5 kylplattor i genomsnitt per patient.

– Med FDA:s godkännande av IQool öppnar sig en potentiellt stor och växande marknad för BrainCool , säger bolagets VD Martin Waleij i en kommentar.

På 40 sjukhus skulle Braincool nu inleda marknadsföring. En potentiellt stor och växande marknad skulle nu komma enligt idésprutan Martin Waleij

I Pm ifrån en presentation ett halvår senare sade vd. 

”BrainCool tror att bolaget kan bygga upp en betydande försäljning i USA”

https://www.avanza.se/placera/telegram/2017/11/27/braincool-braincool-tror-att-bolaget-kan-bygga-upp-en-betydande-forsaljning-i-usa-vd.html

Nyligen släppte Braincool ett Pm om sina ”framgångar” i USA att IQOOL förbättrats med en värmefunktion. Att den fått FDA tillstånd.

Då passade jag på att titta hur har försäljningen av IQOOL gått ett år sedan lansering.

Jag hittar faktiskt INTE EN ENDA SÅLD MASKIN. Detta är riktigt dåligt. På den enorma USA marknaden verkar det som inte ett enda exemplar är sålt. Inte ens referenssystemen. Att detta är en katastrof och fiasko utan motstycke är självklart. Något helt annat är rent skitsnack.

Om Integrum, Scandidos, C-Rad mfl medtech skulle lyckats med något liknande skulle deras kurser slaktas och aktieägarna bli galna.

Nu försöker Waleij & Braincool fortfarande hålla hoppet uppe. 

Från en försäljning av 0,0000 system på alla de uppemot 50 sjukhus som nämndes i maj 2017. Förväntas genombrottet komma 2018 då olika studier blir klara.

Nu är lösningen detta.

https://www.avanza.se/placera/telegram/2018/02/16/braincool-braincool-tror-att-forsaljningen-kommer-igang-under-2018.html

”Medicinteknikbolaget Braincool omsatte knappt en miljon under helåret 2017 men tror att försäljningen kommer att komma igång under 2018. Efter en renodling av verksamheten består bolaget av två affärsområden - Brain Cooling och Pain Management. Studier inom båda fälten pågår och resultat under året kan utgöra en viktig grund för den framtida försäljningen.

Själv tror jag inte ett skit att det blir bättre ärligt talat eftersom historiken visar att det Braincools vd & styrelse påstår betyder inte ett skit. Man kan jämföra det med något slags skämt eller vandringssägen. Något att skämta om. Det märkliga är att tusentals småsparare tror på dessa bluff uttalanden fortfarande trots det aldrig stämt senaste 11 åren.

Varför skulle Rhinochill bli en succé?

Bolaget hoppas den tekniken också ska bli ett genombrott. 

Faktum är att de trodde också de förra ägarna Benechill som ägde Rhinochill innan de typ gick i konkurs. 

2014 försökte de göra en Braincool igenom att försöka plocka in närmare hundra miljoner i emission. 

https://www.xconomy.com/san-diego/2014/12/24/device-maker-benechill-seeks-to-raise-14-6m-through-ipo/

Rhinochill har Benechill försökt lansera utan framgång åtskilliga år. Braincool köpte Benechill väldigt billigt nästan till konkurspris.

Allt detta får naiva aktieägare på Stockholmsbörsen finansiera när L1 Capital dumpar aktier via ABC till naiva småsparare och gör supervinst.

Medicinsk kylning är knappast någon hightech. Det går enkelt att kopiera och att hitta på nya konstruktioner på dessa finurliga kylmanicker. Det räcker med en AC, ett kylarmedium, några slangar och lite silikon. Då har man en IQOOL.

Det har också många Waleij look alikes upptäckt i USA. 

Det faktiskt kryllar av olika företag som levererar produkter inom medicinsk kylning och uppvärmning. Jag googlade lite igår över detta fenomen och uppskattar det finns ca 100 eller uppemot 1000 Braincools bara i USA.

Jag är rejält skeptisk till Braincool och all substanslös hausse kring detta bolag och systerbolag.

Om inte dessa var börsnoterade skulle konkursen kommit redan första året men småspararna stoppar in mer och mer pengar år efter år i förlustmaskinen trots att det aldrig blir bättre.

Nu ska även polarcap delas ut till aktieägarna. Frågan är hur mycket som krävs av hundratals emissions miljoner, årliga hitte på prognoser och fantasi hausse. Tills de lyckas lansera en produkt och förhoppningsvis få en order.

Jag är riktigt skeptiskt till Braincool och alla turer hit och dit. Nu har aktieägarna belönats med aktier från L1 Capital så nu är det ännu värre.

Som kuriosa hittade jag denna konkurrent till Braincool. En ny konkurrent eftersom BC måste nu även konkurrera inom medicinsk uppvärmning.

http://hotdogwarming.com/

/Bjänn

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?