Post entry

Braincool: Smallcap manar till försiktighet

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Ibland är det vissa aktier som sticker ut. Inte att de har ett bra case. Vilket många aktier är. Utan att de är enormt haussade. Braincool har varit enormt haussad under ganska lång tid. Antagligen har flera Braincool aktieägare läst vad jag skrivit tidigare eftersom jag varit kritisk emot haussen.

Igår kommenterade Smallcap Braincools senaste utvecking och nyhet:

http://www.smallcap.se/company/36/comment/442/

"BrainCool meddelar att bolagets system för terapeutisk kylning The BrainCool System nu är CE-märkt. CE-märkningen är en positiv milstolpe som dock var högst väntad mot bakgrund av tidigare beviljad EC-certifiering . I ett värderingshänseende bör nyheten sättas i perspektivet av att aktien har stigit med mer än 50 % sedan BrainCool just fick EC-certifikat i början av juli.

Vi tror att det är rimligt med ganska låga förväntningar på den inledande fasen av en lansering inom hjärtstopp, givet att inga kliniska studier på människa har gjorts ännu. Med kursuppgång och positiva nyheter i ryggen föreligger ett gott läge för välbehövlig kapitalanskaffning och vi förväntar vi oss att bolaget under hösten genomför en finansiering för att få nödvändiga resurser för att påbörja lansering av The BrainCool System samt kliniska studier för oral mukosit (OM) (där klartecken erhölls tidigare i sommar). Vi är i synnerhet förväntansfulla vad avser möjligheterna inom OM där BrainCool förefaller ha en unik produkt på gång. Cooral har utvecklats på mycket kort tid och ser ut att kunna få stor efterfrågan. Man ska dock ha klart för sig att det krävs studier på flera olika marknader och att löpande försäljning kommer att ta tid att etablera. Processerna runt godkännande kostar pengar och om Smallcap fick styra skulle det göras rejäla studier som validerar produkten ordentligt. Det finns en rad olika regimer som bör valideras och även om inte alla behöver testas på alla marknader så kommer det att kosta pengar. Smallcap gör en grov bedömning att bolaget kommer att behöva 50-60 MSEK det närmaste åren för att hålla tempot uppe på alla fronter. Förutom kostnaderna för Cooral ska BrainCool leverera system till EuroHyp, BrainCool System ska lanseras och genomgå studier för hjärtstopp, samtidigt som bolaget i sina pressreleaser antyder att ytterligare affärsområden kan vara av intresse. Med tanke på att antalet anställda uppgår till fem stycken verkar det som att det kan bli en del konsultkostnader.

CE-certifieringen motiverar en lägre risk i synen på BrainCool. Det är lätt att ryckas med i bolagets höga tempo och stora möjligheter, men aktien handlas över vårt motiverade värde, enligt vår värderingsmodell baserad på riskjusterade diskonterade projektvärden. Även om den enbart är ett av flera verktyg i värderingslådan så tycker vi att det tillsammans med ett börsvärde på ca 350 MSEK manar till viss försiktighet tills fler pusselbitar, som exempelvis finansiering, faller på plats.

"

Jag tror att Braincools börsvärde aldrig skullle ha varit 350 miljoner och ha så hög omsättning jämfört med andra medtech. Om inte bolaget var så enormt haussat.

Smallcap konstaterar att finansieringsbehovet uppgår till ca 60 miljoner. Att aktien inte motiverar ett börsvärde till 350 miljoner. Samt att man ska vara försiktig eftersom en finansiering med en följande emission är möjlig. Bolaget skriver också att betydligt mer studier behövs för att stödja Braincools kliniska stöd för deras produkter. Det bör också försena marknadslanseringen kraftigt jämfört med haussarinläggen som ständigt skrivs om Braincool. Alla objektiva Braincool intressenter bör läsa ovanstående text och ta all Braincool hausse med återkommande miljardrekar väldigt skeptiskt.

Jag ser också likheter till Gabather. Aktien var också kraftigt haussad och toppade 21-22 kr. Efter det skrev Smallcap att deras motiverade kurs var hälften av dåvarande kurs. När FAS 1 startas vilket är nästa år. Efter det rasade aktien -50%. Nu tror jag inte det händer i Braincool. Eftersom fundamentan är högre. Men en hög grad av försiktighet rekar jag.

Slutligen bör man fundera över historiskt. Hur ofta har en senarelagd delårsrapport varit positiv för småsparare i en aktie på Aktietorget?

Nu är frågan ska man lyssna på haussarna, baissarna (som inte vill in billigare) eller Smallcap som faktiskt är mest objektiv. Jag rekar Smallcap och då bör man vara försiktig.

/Baisser Bjaen

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?