Börstidningar och fundamentala analysbrev.

Den som söker fundamentalt analysstöd via tidningar kan välja mellan sådana som är knutna till någon mäklarfirma och de som skrivs helt fristående från courtageintressen.

Analystidningar drivna av ägare med courtageintressen

Börsveckan kan anses som den ledande bland de mäklarägda tidningarna. Den innehåller en mängd fundamentalanalyser på småbolag, som kanske annars aldrig skulle bli granskade. Genomlysningen av bolagen är seriös.

Den ägs av Avanza, och kan därför inte betraktas som en oberoende börstidning. Det är baksidan.

Skall man anse att råden är rekommendationer för att få upp courtaget?

Råd knutna till en mäklare brukar vara skrivna för att “smörja” marknaden mellan rapporthändelserna. De anställda lever på de pengar som genereras av firmans intäkter. Vi känner inte till i vilken utsträckning Avanza styr valet av de aktier som analyseras. Det kan ligga i deras intresse att öka handeln och intresset för många av de mindre bolagen. Vad vi vet är att de som är anställda i Börsveckan får sin lön av Avanza.

När Davegårdh ägde tidningen så var Börsveckan helt beroende av ett stort antal nöjda prenumeranter. Gillade inte kunderna tidningen, eller uppskattade avkastningen så kunde de säga upp prenumerationen. Det sistnämnda går givetvis fortfarande att göra.

-–

Innehåll och möjligheten att agera
Numret som kom för en vecka sedan går ingående igenom Biogaia, Neonet, Billerud, Q-med, Aerocrine och Formpipe. Dessutom finns fem olika portföjer med varierande risknivå. Dagens nummer finns redan att läsa på nätet.

Det är svårt att handla i de mindre bolagen direkt man får tidnigen i handen, men om man väntar någon vecka eller fjorton dagar, så brukar det första köptrycket lägga sig, och då går det att göra fina fynd.

Svårigheten beror främst på att många av bolagen som analyseras är lågt omsatta. Det är en tidning att läsa för de långsiktiga placeringarna, inte för de snabba klippen.

Lars Frick är chefsredaktör med lång erfarenhet av olika börsklimat. I måndagens nummer (19, 2009) ventilerar han om Sandvik och Swedbank. De får en tredjedels A4 var. Han ger även allmänna marknadsråd, som kan vara bra att känna till.
Citatet: “Misströsta inte fullständigt om det blir en sättning på börsen. Den kommer igen.”

Jag betraktar Börsveckan som marknadens ledande börstidning.
Jag är själv, prenumerant, och har betalat betydligt mera än det Avanza nu tar av sina kunder. Tidningen är avdragsgill i deklarationen.

Oberoende analys

Jag tycker att dagstidningarnas analyser, som måndagsanalysen Dagens Industri, som kan kallas “oberoende”. De tjänar inget i courtage på råden, men behåller prenumeranter om de är skickliga på att analysera. Här har Björn Wilké spelat en nyckelroll genom åren.

Även Dagens Nyheter, Svenska Dagbladet och Göteborgsposten innehåller omfattande aktierelaterat material.

Jag ser dock med viss skepticism på Expressen och Aftonbladet. De kan knappast ses som seriösa. Kvällstidningarna djupenetrerar sällan något bolag, utan sätter vanligen stora rubriker på spekulativt innehåll.

Jag tycker även att Affärsväldens analyser, samt Veckans affärers fundamentala bedömningar hör till de som är frikopplade från mäklarintressen. Att de inte är avdragsgilla i deklarationen, sammanhänger med att de anses innehålla för mycket allmängiltigt innehåll, vid sidan av aktieanalysen.

Börsveckan var oberoende, av mäklarintressen, så länge som Björn Davegårdh var chefsredaktör och Anders Kjäll den ständige medarbetaren. Under de tretton år som tidningen var mäklaroberoende avkastade tidningens portfölj 50 procent per år i genomsnitt.

Det är ingen hemlighet att det inte gått lika bra, sedan de nya ägarna - Avanza - tog över.

Fast just nu, i början av 2009, går det återigen över förväntan.

(Källa: Avanzas reklammaterial)

Det är dock inte helt justé marknadsföring när man, som i reklamen häromdagen, plockar fram den undersökning som visade att Börsveckan utklassade alla andra. Det var sant när tidningens grundare och dåvarande ägare var huvudansvarig. Sedan bedömningen gjordes har två av tidningarna försvunnit från marknaden, och den viktigaste bytt ägare och skribenter.

(Bilden är hämtad från Avanzas reklam och boken: “Lönsamma aktietips? Verkligheten bakom tidningarnas och analytikernas aktieråd”, Ekerlids Förlag 2006. Författare: Ekonomie doktor Erik Lidén, Handelshögskolan i Göteborg & Olle Rossander, f.d. chefredaktör Affärsvärlden.)

En börstidning skulle kunna jämföras med fondförvaltning, men med en fiktiv portfölj. Mycket hänger på fondförvaltaren. Om den ansvarige byts ut blir det inte riktigt detsamma, även om fonden har kvar sitt namn.

Börsinsikt var huvudkonkurrent till Börsveckan, ägd av Mats Jonnerhag. Den är nu nedlagd.

Därmed är Börsveckan ensam i sitt slag.
Börsveckan kommer ut fyrtio gånger om året och innehåller analyser på småbolag som annars lätt kommer i skymundan. Det finns även ingående genomgångar av de större och mest omsatta bolagen.

Konkurrenter:
Det finns även andra mäklartidningar att tillgå, som är läsvärda. Ett exempel är den som Swedbank ger ut under det fyndiga namnet “Aktiellt” . Den utkommer dock bara åtta gånger per år, och innehåller endast en rejäl analys.

De mäklaroberoende och fundamentalt inriktade nättidningarna Stockpicker newsletter, Redeye (Trends) och Axier har en stor och trogen läsarskara. Stockpicker newsletter utkommer två gånger i veckan. Redeye har en ovanlig prenumerationsmöjlighet. När någon publicerar en egen analys här på Redeye, erhåller denne en månads kostnadsfri läsning.

Mest “aktie” för pengarna får man sannolikt, om man prenumererar på Aktiespararen, eller PlaceringsGuiden. Speciellt den förstnämnda har i ett par undersökningar visat sig ge “överavkastning”. Det vill säga att om man köper aktierna som rekommenderas på slutkurs den dag tidingen når abonnenten och behåller dem den tid som anges, så har det gått bättre än för index. Orsaken sammanhänger med den låga risknivå som finns i de analyserade aktierna. När börsen går upp starkt, brukar inte Aktiespararnas råd hänga med riktigt, men när den går ned visar de sig förvånansvärt stabila. Det är råd som passar småspararen med normal syn på risk.

Kommentara och komplettera gärna uppgifterna ovan. Mycket finns att säga om våra svenska fundamentala börstidningar, och nyhetsbrev.