Post entry

Börsläget

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

De flesta börser har under januari rört sig ner mot bottnarna från i höstas och det ser ut som en bra avstämning inför nästa uppgång. Jag har som bekant varit positivt inställd till börsen under flera månader, men det har inte orkat lyfta ordentligt och den senaste nedgången kom tidigare än jag väntat mig. Det är å andra sidan rätt positivt då en återtest av botten nu ser ut att vara överstökad och en ny uppgångsfas kan ta vid.

I början av december visade jag en jämförelse med hur det såg ut vid botten 2002, se inläggen Jämförelse 2002 vs 2008 del 1 och Jämförelse 2002 vs 2008 del 2. Jag visar här några uppdaterade grafer som ger stöd för ett sådant scenario. Det är kanske inte rimligt med en botten av en liknande dignitet som 2002 och egentligen spelar det inte så stor roll just nu. Däremot ser det helt klart ut som någon slags bottenformation som är under bildande och som jag skrivit flera gånger de senaste månaderna så ser det inte särskilt fördelaktigt ut att sikta på ytterligare nedsida just nu.

Följande två grafer visar S&P 500-index under 2001-2003 respektive 2007-2009 med ett antal indikatorer inlagt. Det finns förstås skillnader, men i det stora hela beter sig index och indikatorerna på ett liknande sätt nu som det gjorde 2002, se blåmarkerade områden. Det finns dessutom ett antal andra faktorer som tyder på att de senaste veckornas nedgång inte är särskilt stark och att en högre botten nu är bildad, eller blir klar inom kort.

S&P 500 2001-2003

S&P 500 2007-2009

Överst syns VIX-index som visar volatiliteten och de två undre visar andel aktier som noterar 52-veckorslägsta (NYLOW) samt andel aktier som noteras över MA50 (SPXA50R). När index satte sin lägsta nivå i november uppstod positiva divergenser i dessa indikatorer precis som det gjorde vid botten 2002. Rekylen ner de senaste veckorna ser även den likartad ut som den nedgång som skedde i början av 2003. Volatiliteten har t.ex. inte skjutit i höjden igen utan istället successivt minskat vilket är en bra förutsättning för en uppgång.

Antal aktier som noterat 52-veckorslägsta håller sig på en mycket låg nivå och det är i och för sig inte så konstigt med tanke på att index inte tagit ut sin novemberbotten. Det får ändå ses som positivt och faktum är att indikatorn håller sig på en betydligt lägre nivå än vid den avslutande nedgången 2003. Antal aktier över MA50 (SPXA50R) har fallit tillbaka, men håller sig ändå på en rätt bra nivå och trots att index närmat sig novemberbotten syns inga panikutförsäljningar. Det är först efter en rejäl urskakning med panikdagar och extremvärden som börsen vänder uppåt, men det är inget att sitta och vänta på nu.

Paniken såg vi redan under hösten och nedgången nu är en helt normal rekyl och det är ungefär så här det brukar bete sig vid bottnar. Egentligen finns det många förutsättningar som talar för att det kan vara en riktigt stor botten, men i första hand siktar jag på en uppgång som pågår några månader för att arbeta bort det översålda läget. Det ser rimligt ut att nivån 1000-1100 nås i S&P 500 och index möter då sitt fallande 200-dagars medelvärde. Når index upp dit under våren är det läge att bli mer försiktigt då vi går in i den säsongsmässigt svaga perioden maj-oktober då nästan alla större ras historiskt har skett.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?