Börsen och ekonomisk statistik del 2
2009-02-10 19:20, Edited at: 2010-06-11 12:04Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.
Som jag skrivit tidigare så är merparten av makrostatistiken som presenteras bakåtblickande och därmed laggande indikatorer. Börsen kan däremot ses som en diskonteringsmekanism och är därför en av de bästa ledande indikatorerna för ekonomin som helhet. Nästan varje dag presenteras det makrostatistik i USA och det är inte helt ovanligt att reaktionen blir annorlunda än den rent logiskt borde bli. Kanske beror det på att statistiken till stor del gör att många aktörer agerar känslomässigt och rent instinktivt vilket inte alltid är så rationellt.
Ett exempel är sysselsättningsstatistiken som redovisas varje månad och nu senast fredagen 6 februari. Väntat var en nedgång med 540.000 arbeten, men utfallet blev sämre än väntat (-598.000) och det var den sämsta siffran på nära 35 år. Dessutom reviderades decembersiffran åt det negativa hållet så rapporten var utan tvekan riktigt dålig. Marknaden skakade trots det av sig statistiken och S&P 500 avslutade +2,69% samma dag. Rimlig och förväntad reaktion? Nej, förvånande eller löjlig reaktion skulle nog de flesta säga.
Källa: Bespoke Investment Group
Det väntade är förstås att börsen borde falla efter sådan usel statistik, medan det kanske blir en positiv reaktion ifall statistiken är starkare än väntat. Faktum är att det är det omvända förhållandet som gäller, åtminstone för sysselsättningsstatistiken. Grafen ovan visar just denna statistik sedan januari 2008 och hur S&P 500 stängt samma dag. Vid 4 tillfällen har rapporten varit starkare än prognoserna och indexrörelsen har då i genomsnitt varit -1,36%. Vid 10 tillfällen har rapporten varit sämre än väntat men indexrörelsen har då varit varit +0,64%.
Det är ett relativt litet urval, men det gäller även längre bakåt i tiden och troligtvis skulle man kunna observera något liknande även med en del annan makrostatistik. Det här belyser att börsen inte alltid tar den naturliga, enkla vägen när statistik presenteras. Kanske ska man därför inte lägga alltför stor vikt vid all den statistik som finns på agendan nästan varje dag, eller åtminstone vara medveten om det ofta ger en oväntad effekt på börsen.
Läs även första inlägget: Börsen och ekonomisk statistik