Det var en tung vecka. En rejäl smäll för många, undertecknad inkluderad. Tur att det bara handlar om pengar. Men ändå. Efter ett par riktigt bra år, föregående inkluderat, får man kanske se upp. Skulle de två närmast kommande veckorna bli lika kul som den gångna har hela föregående års uppgång gått i alla fall mig förbi. Kanske läge att dra i nödbromsen eller så att säga göra en nedskrivning ändå? Det är onekligen på ropet.

Lyssnade igår på CNBC för att höra lite hur tongångarna var där. En av räntehandlarna så att man definitivt börjar tro på att vi ser början på slutet av kreditkrisen. Detta eftersom bankerna nu tar till sådana åtgärder som bl a aviseras från MLI. Man skriver ner allt som är osäkert och kopplat till sub-prime. Ner till noll. Detta för att minska risken och se var man står. Visar det sig att det ändå finns något värde där ute blir det ren bonus framöver.

Ja, inte utan att man håller med. Det är i alla fall viss krismedvetenhet där ute. UBS åt sin sida har sagt: “Vi vet inte hur stora förlusterna och effekterna blir”. Just det, kanske lika bra att dra ner allt till noll. Frågan är bara om man inte med ett sådant penseldrag kommer på obestånd? Plötsligt blir vikten att få in nytt kapital ganska stort. Här finns där plötsligt en vän i nöden.

Oljeprisets uppgång är inte helt fel i ett läge som detta. Det innebär ju att det finns en hel del kapital, bl a i Mellanöstern men även Asien, som ju redan fram till nu har visat att de gärna är med på noterna som nya ägare. Pengarna finns det gott om och riskviljan ändå fortsatt god där. Oljepriset lär sannolikt inte kollapsa (även om den mycket väl kan pendla på 75-100 USD i år) som vissa säger. Energi kommer alla att behöva spendera sina pengar på, liksom mat, det är främst annat som man drar in på. Detta fick vi också se nyligen. Detaljhandeln tar smällen men lågpriskedjorna går ändå OK (bl. a just eftersom äta bör man annars dör man).

En annan vän finns där i form av FED. När ECB och andra (Riskbanken bl a) säger att räntesäkningar inte är på agendan eftersom de först och främst har inflationsmål att bevaka väljer FED en helt annan bana. Det är ju ett känt faktum att FED alltid försöker att blidka aktiemarknaden medan exempelvis ECB (eller Budesbank som det väl hette innan EU) har mest räntemarknaden i fokus. FED har redan aviserat en sänkning modell större och man har nu prisat in ytterligare 50 punkter (inget som hjälpte igår för den delen). Yihhaa! Man anser tydligen att det är lika bra att öka penningmängden för att gasa sig ur krisen. Ja, det finns väl olika sätt att se på saken. Personligen föredrar jag som bekant andra åtgärder eftersom jag tror att räntesänkningar enbart, skapar bara högre inflationstryck. De måste följas av andra åtgärder men mer valår i USA blir det ju svårt. Personer som sitter i FED bör väl ändå ha bättre koll än jag och därmed även bättre veta vad som ska görass. Förhoppningsvis.

Tittar man hur räntemarknaden prisätts idag är det ganska tydligt att recessionsscenario har satt sina spår. Tittar man 12 månader framåt tror alltså marknaden på ett ränteläge runt 3%. Ca 1-1,25% lägre än nu. Vad säger då det? Jo man förväntar sig inte bara en sänkning nu men även fler framöver. Det innebär att man tror att ekonomin behöver avsevärt mycket mer stimulans än vad många där ute tror just nu. Detta i sig behöver inte vara likställt med sanningen men nog får man kanske ta sig en funderare. Räntesänkningar är kul för börsen, visst, men de innebär också att ekonomin tappar i kraft. Stigande inflation + minskad tillväxt = stagflation. Ännu ett fult ord på aktiemarknaden, förutom recession alltså. Korta rallyn i samband med sänkningar och sedan ner på nytt.

Det var ett flertal marknadsbedömare där ute under gårdagen som påstod att recessionen är inprisad i kurserna. Visst så kan det vara. Men behöver FED sänka räntan med 1-1,25% finns det onekligen risk att USA-börserna kommer att fortsätta tyngas av dyster ekonomisk statistik. Det bör knappast höja aktiekurserna. Som om inte det var nog påstår man nu att importen från Kina minskar. Detta kan ju innebära att folk där ute får för sig att den globala tillväxten mattas. Börjar börserna i Asien falla á la 97 och 98 har vi ett globalt problem. Grejen är ju inte OM den globala tillväxten stannar av utan snarare VAD marknaden, dvs jag du och en del andra, TROR eller är rädda kan komma att hända.

Stockholmsbörsen har tappat 25% på ett halvår. Fira kan vi göra imorgon (det var exakt 6 månader sedan börsen toppade). Skulle samma sak inträffa i USA (det är ju trots allt där som problemen börjar dyka upp) vill jag inte ens spekulera i vad som kommer att hända i Sverige. Om det är billigt just nu på sina håll kanske det blir fruktansvärt billigt eller äckligt billigt om 3-4 månader…Sitter man fullinvesterad idag kommer man aldrig att kunna utnyttja tillfället då och det är ju i sådana lägen som de stora förmögenheterna byggs upp. Att kunna agera i rätt tid.

Så var jag då åter tillbaka till det där med nödbromsen. Kanske ska man dra in den ändå. Gärna i samband med någon form av uppgång inom kort. Om den inträffar vill säga. Det tar visserligen emot men man ska ju alltid skydda vinsterna. Ska man kunna agera när läget har klarnat (oavsett nivå) måste man ha något att sätta i rörelse när den tiden kommer. Kanske kan det vara på sin plats att halvera en del av innehaven och realisera en del av vinster samtidigt som man tar hem samtliga förluster som (om) man har. Sov på saken, det ska jag göra.